Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni vergi paketi yolda

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için yeni vergi paketi hazırladı. Günlük hasılat tespiti, tevkifat ve usulsüzlük cezaları artırılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı yeni vergi paketi, kayıt dışı ekonomiyi azaltmak ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespiti yapılmasını öngörüyor. Bu tespitlere dayanarak yıllık hasılat kontrol edilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bakanlık kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarını vergi incelemeleri ve saha denetimleriyle aralıksız sürdürüyor. Yeni vergi paketi, bu mücadelenin yasal düzenlemelerle desteklenmesini amaçlıyor.

GÜNLÜK HASILAT TESPİTLERİ YILLIK HESAPLAMADA KULLANILACAK

Özellikle hizmet sektöründe, günlük hasılat tespitlerine dayanarak yıllık hasılatın kontrol edilmesi planlanıyor. Serbest meslek ve ticaret erbabı için ayda en az üç, yılda ise 12 yoklama yapılacak. Beyan edilen hasılat ile yoklamalarda belirlenen hasılat arasında fark bulunması durumunda, mükellef açıklama yapmaya davet edilecek. Açıklama yeterli bulunmazsa tespit edilen hasılat, yıllık hesaplamada kullanılacak.

TEVKİFAT KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

Gelir ve kurumlar vergisinde, kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde tevkifat yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek. Özellikle hizmet sektöründe ve elektronik ticaret platformlarında yapılan ödemelerden tevkifat yapılması öngörülüyor.

USULSÜZLÜK CEZALARI ARTIRILIYOR

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının caydırıcılığını artırmak amacıyla düzenlemeler yapılacak. Fatura verilmemesi ve alınmaması durumlarında uygulanan cezalar, tekrarı halinde artırımlı olarak uygulanacak. Kanun kapsamı dışındaki belgelerin düzenlenmesi durumunda kesilen özel usulsüzlük cezası iki katına çıkarılacak.

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARA DAHA AĞIR CEZALAR

Vergi ziyaı cezaları artırılarak kayıt dışı faaliyetlerde yüzde 50 oranında artırımlı uygulanacak. Kayıt dışı çalışanlara yönelik cezalar 1,5 katına çıkarılacak. Başkasının banka hesaplarını kullananlara ve kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesilecek.

PARA TRANSFERLERİNDE VE POS CİHAZLARINDA YENİ DÜZENLEMELER

Başkasına ait banka hesapları üzerinden yapılan para transferlerinde, her iki taraf için de işleme konu tutarın yüzde 10'u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak. POS cihazlarını başka mükelleflere kullandıranlara ve başkasına ait POS cihazlarını kullananlara ağır cezalar kesilecek.

ELDEN KİRA ÖDEMELERİNE CEZA

Kira ödemelerinin elden yapılması engellenecek ve bu duruma uymayan kiracılara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kiracı ödemeyi elden yaptığını bildirirse cezadan muaf tutulacak.

KAÇAKÇILIK SUÇLARINDA HAPİS CEZALARI

Vergi Usul Kanunu'ndaki bazı kaçakçılık suçları için hapis cezalarının alt sınırı 5 yıla çıkarılacak ve etkin pişmanlık hükümleri kaldırılacak. Elektronik ticaret platformlarına ve POS cihazlarına yönelik cezalarda da artış yapılacak.

Kaynak: AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Benzin ve motorinde ertelenen zamma da zam yapıldı! Akaryakıta yine zam
Sigara fiyatlarına dev zam: Hangi markalar ne kadar artacak?
Yılın ilk çeyreğinde 2 milyon 353 bin 228 araç egzoz muayenesine girdi

Ekonomi Haberleri