DEVA Partili Karatutlu: “Deprem Bölgesinin Sesi Olmaya Devam Edeceğim”
Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Kahramanmaraş'taki deprem yönetimi ve hazırlıklarındaki ciddi eksikliklere dikkat çekti. Karatutlu, bölgede yaşanan deprem felaketinin ardından yerel ve ulusal yetkililerin yetersiz kaldığını ve gerekli önlemlerin alınmadığını vurguladı.
Depremin şiddeti ve etkilerini anlatarak konuşmasına başlayan Karatutlu, "Saat 04.17'de 9 katlı bina sağa sola sallanmaya başlar, kırk saniye sürer. Ardından otuz saniye daha alttan vurur. Merdivenlerde komşularınızla birlikte aşağı inmeye çalışırsınız. Aşağı indiğinizde, arkadaşlarınızın olduğu binaların yerle bir olduğunu görürsünüz. Böyle bir deprem yaşarsınız ve bu depremin İstanbul'da, Türkiye'nin her yerinde olabileceğini düşünürsünüz." şeklinde ifade etti.
AFAD tarafından 2020 yılında hazırlanan deprem senaryosuna atıfta bulunan Karatutlu, yetkililerin yetersiz önlemler aldığını belirtti. "2020 yılında AFAD'ın Kahramanmaraş depremiyle ilgili senaryosunda 7,5 şiddeti senaryo edilmiş. Yetkililer sadece 50 bin tane ceset torbası istemiş. Yatay mimari dediği halde Cumhurbaşkanı, dikey mimariye izin vermiş. Ebrar Sitesi gibi bilinen sıvılaşma bölgelerinde kentsel dönüşüm yapılmamış." dedi.
Kentsel dönüşüm sürecinin rant odaklı yürütüldüğünü ve bölgedeki imar izinlerinin sorumsuzca verildiğini vurgulayan Karatutlu, "Kahramanmaraş'ta 16 kata kadar izin verilmiş. Kentsel dönüşüm için Belediye, 2022 yılında rant için dağlardaki manzarası güzel bölgeleri istemiş. Hatay'da CHP kentsel dönüşüme izin vermedi diye şikayet ediyorsunuz ama Kahramanmaraş'ta 22 yıldır AK Parti iktidarında neden yapılmadı?" şeklinde eleştirilerde bulundu.
Depremin ardından yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu ve bürokratik engellerin halkın sorunlarını çözmede büyük engel oluşturduğunu belirten Karatutlu, "Deprem iyi yönetiliyor mu? Hayır. 16 aydır ne AFAD ne Çevre ve Şehircilik ne Belediye ne herhangi bir kurum bilgilendirme merkezi açmadı. Kentsel Dönüşüm Başkanı'na ulaşmak imkansız hale geldi. Kahramanmaraş'ta üç derenin birleştiği alüvyon bölgeye fore kazıkla milyarlar harcanıyor, Azerbaycan Mahallesi rant uğruna inşa ediliyor." dedi.
Son olarak, Kahramanmaraş'ta barınma, sağlık, eğitim ve ulaşım sorunlarının devam ettiğini dile getirerek, "Kahramanmaraş'ta barınma sorunu, sağlık sorunu, eğitim sorunu, ulaşım sorunu var. TOKİ konutlarına kimse oturtulmadı. Toplum yararına program kapsamındaki işçiler işten çıkarıldı. Deprem bölgesinin her türlü sorununu her platformda ifade etmeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.