Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, dünyanın birçok ülkesinde GDO’lu pamuk üretimi yapıldığını belirtti. Karaküçük, bu konuda Türkiye’de de bir çalışma yapılmasını tavsiye etti.
Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun 5’ncisi Osmaniye’de yapıldı. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (OTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay ve Osmaniye’nin Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ile kalkınma ajanslarının yöneticileri katıldı. Her toplantıda bir konuyu masaya yatıran platform üyeleri, Osmaniye’de pamuğu konuştu.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, pamuk konusunda etkin bir tarım politikasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Karaküçük şöyle konuştu: “Dünya pamuk piyasasında önemli bir oyuncu olan Türkiye’nin, bu alandaki önemi gittikçe artıyor. Türkiye, hem üretici ülke olup, hem de yoğun miktarda pamuk ithalatı yapıyor. Türkiye’nin yaklaşık 700 bin ton üretimi, 1 milyon 400 bin ton tüketimimiz var. Aradaki fark ithalat yoluyla kapatılıyor. 2014’te yaklaşık 2,5 milyar dolar pamuk ithalatı yapan ülkemizde pamuk ekim alanlarının azalması, bir yandan Türk çiftçisini mağdur edip sanayicileri dışa bağımlı hale getirirken diğer yandan ciddi bir döviz kaybına neden oluyor.”
ÇÖZÜM YOLU
Başkan Karaküçük son olarak şunları dile getirdi: “Türkiye’nin en önemli endüstriyel tarım ürünü olan pamukta yaşanan sorunların çözümü için ekim alanlarının yeniden artırılması ve pamuk prim desteğinin yükseltilmesi gerekiyor. Dünya’da pamuk üretimine en çok desteği veren, en büyük pamuk üreticileri arasında yer alan ülke ABD. Türkiye’nin pamuk ithalatının yarısı ABD’den gerçekleşiyor. Biz de ülke olarak pamuk üretimini daha çok desteklemeli ve makineli hasada geçilmesini teşvik etmeliyiz. Ayrıca, çırçır fabrikalarının rehabilite edilebilmesi için de kamu desteği şart”