2016 yılından neler bekliyorsunuz?
2016 yılının, Kahramanmaraş ve Türkiye ekonomisi açısından daha iyi olacağını düşünüyorum. 2014 ve 2015 yılında yaşanan iç siyasi ve siyasetin ön gündem de olması ekonomiyi 2’nci plana düşürdü. 2016 yılında Hükümetin yapısal ekonomik reformları yapabileceği ve ekonominin daha ön plana çıkabileceği bir dönem düşünüyorum. Bu anlamda Kahramanmaraş ve Türkiye’nin ekonomi odaklı bir yıl geçirmesini temenni ediyorum. Geçmiş yıllarda yaşanan 4 seçim ekonominin 2’nci gündemde geçmesine neden oldu.
2023 hedefine koşarak ilerleyebilmemiz için yapısal ve ekonomik reformları hükümetimizin bir an önce yürürlüğe koyması gerekiyor. Başbakanımızın yapmış olduğu ve yapacağı ekonomik reformları heyecanla bekliyoruz. Kahramanmaraş olarak Tekstil İhtisas Sanayi Organize Sanayi Bölgesinin yapısal kamulaştırma çalışmaları bitecek, yer tahsisleri sağlanacak. Kahramanmaraş’a yeni bir kan ve heyecan getirecek. İstihdam ve ihracat tekrar ön plana çıkacak. Kahramanmaraş 2016 yılında yatırım konuşacak.
Rusya krizini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Rusya Kahramanmaraş’ın doğrudan Pazarı olan bir ülke değildir. Dolaylı olarak Kahramanmaraş’ın normalde yapmış olduğu ihracatta yüzde 1 buçuk payı olan bir ülkedir. Kahramanmaraş için tekstil ve metal mutfak eşyaları yönünden dolaylı olarak önemli bir pazardır. Laleli ve Bavul ticaret ile giden ciddi anlamda konfeksiyon ve kumaş ürünleri var. Bizim için mutlaka çok önemli bir ülkedir. İnşallah Rusya ile yaşanan diplomatik krizin bir an önce aşılacağına inanıyorum.
Rusya krizi Türkiye ekonomisine etki eder mi?
Rusya krizinden sonra Türkiye’nin çok güzel yeni çalışmalarını görüyoruz. Katarla görüşüldü. Azerbaycan ile yapılan yeni Doğalgaz çalışmaları var. Bu durum aynı zamanda bizim eksikliklerimizi ortaya çıkardı. Kuzey Irak’tan gelecek olan doğalgaz hattı ülkemize hayırlı olacaktır. Her zorluktan bir hayır çıkıyor. Ben doğalgaz konusunda Türkiye’nin daha düzenli bir arz talep dengesi içerisine gireceğini düşünüyorum.
2015 yılı nasıl geçti?
Türkiye’de 2015 yılında daha çok seçimlerle ve bulunduğumuz coğrafya ile alakalı bir siyaset vardı. Yeni hükümetin kurulması iç siyasette her şeyi geride bıraktı. Orta doğu ve dış siyasetimizin de tekrar sükunete ermesini arzu ederiz. İhracatın olması ve ekonominin gelişmesi için huzur çok önemlidir. Bunların da 2016 yılında sağlanacağını umut ediyoruz.
KMTSO’nun önümüzdeki süreçte hedefleri nelerdir?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 2016 yılında 90 yaşına girecek. KMTSO 90’ıncı yıl etkinlikleri kapsamında ciddi çalışmalar yapıyoruz. 2016 yılında kurulacak olan yeni organize sanayi bölgesi ile birlikte bizde 2023 vizyonuna, 500 milyar dolar ihracat hedefi ve kararlılıkla ilerliyoruz. Bunun için biraz daha fazla yatırım yapmamız gerektiğinin farkındayız. Kahramanmaraş sanayicisi ve tüccarı ülkesine, ve devletine sahip çıkacaktır. Hükümetimizin yapacağı ekonomik reformlara güveniyoruz ve bekliyoruz. Türkiye ve Kahramanmaraş kalkınıyor. 2023 hedefine güvenli adımlarla ilerleyeceğiz.
Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi’ne farklı sektörler için yatırımın önü açılacak mı?
Tüm sektörlerden talep toplanacak ve gelen talep doğrultusunda karma bir yapı oluşursa gelen yatırım talepleri tekrar değerlendirilerek, müteşebbis heyeti ile birlikte buranın karma bir osb olması için bakanlığımıza talepte bulunacağız. Bu yolu bize bakanlığımız gösterdi. Bizde bunu yapmayı düşünüyoruz.