KARAKÜÇÜK: EKONOMİMİZİN BÜYÜKLÜĞÜYLE DÜNYA’DA İTİBAR GÖRÜRÜZ

Uzun süre Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı yaptıktan sonra, 2011 yılından bu yana Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanlığını yürüten Kemal Karaküçük, şehrin ekonomisi ve odanın hizmetleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de 7 yıl geçirdiniz. Daha sonra Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanlığı talebi nasıl oldu? 

Kahramanmaraş OSB’de 6 buçuk yıl görev yaptım. Orada ilk temeli atan, 2003 yılında ilk yatırım yapan firmayım. 2003’e kadar orada herhangi bir yatırım yoktu. 1993’te kurulan Organize Sanayi Bölgesi’nin 10 yıl süresince eksik olan alt yapıları, enerji, yol, kanalizasyon gibi ciddi problemleri vardı. 2005’te orada problemler yaşıyorduk. Böylece, bizler sahiplenmek durumunda kaldık. 2005 yılında, o zamanki arkadaşlarımız, bizi OSB Başkanı olarak seçtiler. Biz de, Allah’ın yardımıyla ve 5084 Sayılı Yasanın da çıkmasıyla, birlikte rüzgarı da arkamız alarak, oradaki arkadaşlarımızla güzel işler yaptık.  2010 yılı itibariyle OSB, %90 doluluk oranına ulaştı. Şu anda orada boş parsel yok ve şu anda Kahramanmaraş’ta en büyük sorun, sanayi arsası üretememek. Ben aynı zamanda 2009’da  Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis üyesiydim. Aynı yıl, yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak göreve geldim ve iki yıl kadar hem OSB Başkanlığı, hem de KMTSO Başkan yardımcılığı yaptım. 2011 yılında, o zamanki Başkanımız Mehmet Balduk Bey’in istifa etmesiyle, yönetimdeki arkadaşların da teveccühüyle, KMTSO başkanı seçildik ve o günden bu yana görevdeyiz. Bu iki yıl içerisinde de meclis ve yönetimle gayet uyum içerisinde çalışıyoruz. Başkan olmamızdaki amacımız, hizmet etmekten başka bir şey değildir. 5 yıl içerisinde Organize Sanayi Bölgesi’nde de yaptığımız hizmetler ortada. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana, kendimiz de sanayici oluğumuz için bunu biliyoruz, sanayinin büyümesine çaba sarf ediyoruz. Çünkü sanayi tesislerinin bir şehirde veya ülkede bulunması, oranın kalkınması için en önemli etkendir. Sanayi olduğu zaman her şey gelişir. Yan sanayi, mühendislik hizmetleri, taşımacılık, nakliye olsun, birçok anlamda gelişme olur. Bunların, ekonomiye büyük bir çarpan etkisi var. Bu anlamda Kahramanmaraş’ta yeni bir OSB kurulması adına gerek Ticaret Odası’nda, gerekse diğer kurumlarda yaptığımız görüşmeler neticesinde belli bir bölgeye odaklandık ve o bölge üzerinde de çalışmaya başladık.

Tomsuklu ve ıslah organize sanayi bölgeleriyle ilgili olarak, siyasetçilerden ve bürokratlardan yeterince destek aldınız mı?

Tabi ki, bu çalışmalar uzun sürüyor. Şehirdeki Tapu Müdürlüğü, Hazine, Mili Emlak, Valilik, Özel İdare, Belediye gibi kurumların, ciddi bir şekilde, bir araya gelmesi ve konsensüs sağlanmasıyla oluyor. Hatta bu konuda hazırladığımız haritalar ve çalışmalarımız birçok defa değişti. ‘Burada sulama hatım var, vs.’ şeklinde eleştiriler oldu. Nihayetinde bütün kurumlarımızla mutabakat sağlandıktan sonra sayın valimizin başkanlığında, buna karar verildi. Böylece, biz Kahramanmaraş İl Özel İdaresi, belediye ve Ticaret ve Sanayi Odası olarak, meclislerimizde kararlar aldık. Tabi ki o şamada sayın Başbakanımızın da şehrimizi ziyareti esnasında, valilikte, bu ihtiyacımızın önemini kendilerine arz ettim. Kendileri de, bu konuya gayet sıcak baktılar. Çünkü istenen şey; kamu menfaatine olan bir şeydi. Türkiye’nin, 500 milyar dolar ihracat hedefi içerisinde, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz, 5 milyar dolar hedefini benimsemiş ve bu hedeften heyecan duyan sanayici ve işadamlarını temsil ediyoruz. Bu hedefi yakalayabilmek için de, tabi ki daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve ihracat yapmak gerekir. Bu noktada şehrimizde büyük bir sıkıntı olduğunu Başbakanımıza ilettik. Sayın Başbakanımızın da konuyu sahiplenmesiyle bu, bir ivme kazandı. Daha sonra yaptığımız alt yapı çalışmalarıyla ilgili dosyalarımızı hazırladık ve tüm milletvekillerimizle birlikte Sanayi Bakanı’mızdan randevu aldık. Ak Parti İl Başkanı İl Genel Meclisi Başkanı ve milletvekillerimizle birlikte bakanımızı ziyaret ettik. Sanayi Bakanımız da, teklifimizi gayet olumlu buldular. Bazı bürokratik işlemlerin hallolma sürecinden sonra, valiliğin de onayı ile, bakanlığa bu müracaatımızı gönderdik. Muhtemelen Ocak ya da Şubat aylarında, yer tespiti için bakanlıktan heyet gelecek. Yer tespitinden sonra, inşallah Kahramanmaraş, yeni 2. Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti, resmen onaylanmış olacak. Eğer Allah’tan bir mâni olmazsa, sanırım baharın ilk aylarında biz talep toplamaya başlayacağız. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, iş dünyasına çağrıda bulunacağız. Yer almak isteyen, tüm sanayici ve tüccarlarımızı, yapacağımız toplantıya davet edeceğiz. Tüm kriterlerimizi, şartlarımızı belirleyeceğiz. O anlamda burada müracaatları alacağız ve başlangıç yapmış olacağız. Ondan sonra, bu adımların hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum. Yer tespiti için gelecek heyetin onaylamasından sonra,  aslında işin zor kısmını başarmış olacağız inşallah.

Bununla birlikte bu 2 yıl içerisinde Adana ve Gaziantep Yollarında ciddi sanayi yapılanmaları var. Bu alanların da ıslah organize sanayi bölgelerine dönüştürülmesi için, KMTSO olarak, yine uzun çalışmalar neticesinde 150 bin dönüm araziyi tarattırdık.  Bunların tüm tapu ve kadastro işlemlerini yaptırdık. Bütün parsellerin kime ait olduğunu vs. çıkararak, hak sahiplerinin rızalarını aldık. Kriterlerini sağlayanların dosyalarını hazırlayarak, bunlar ıslah organize sanayi bölgesi olabilir, anlamında valiliğe sunduk. Sayın valimiz de komisyon kurdu, bunları onayladı ve valiliğin üst yazısıyla bakanlığa gönderildi. Bu ıslah OSB’ler, Sanayi Bakanlığı’nda 5 yıllık yapılan bir stratejik planlama neticesinde yapılıyor. Bakanlık, onaydan sonra 5 yıl içerisinde neler yapılacağını, tespit ediyor. Yollar, enerji hatları vs. Ondan sonra ıslah organize sanayi bölgeleri çalışması başlamış oluyor. 

Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş’ın, ekonomide dışa açılan yüzü. Oda, bizi dışarıda yeterince temsil ediyor mu?

İsmimizin daha çok duyulması ve kendimizden daha çok bahsettirmemiz için ekonomimizi daha da güçlendirmemiz lazım. Ne kadar güçlüyseniz, gerek firma, gerek şehir ve gerekse ülke olarak, Dünya’da, o kadar değeriniz olur. Şu andaki dünya düzeni böyle. Türkiye olarak ne kadar güçlenirsek; dünyada o kadar çok itibar görürüz, daha etkin oluruz. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ta biz Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsil noktasında, dışarıda katıldığımız toplantılar daha çok bilgi edinme ve iletişim şeklinde olur. İsmimizi duyuracağımız en büyük argümanlar, üretimimizdir ve ekonomimizin büyüklüğüdür.  Ekonominin büyüklüğü anlamında; Türkiye’de ilk 1000 büyük firma içerisinde, odamıza bağlı 15 firmamız var.

Bununla birlikte, ekonomide gelişmişliğimiz, özel sektör yatırımlarımız, ihracatımız vs. bunların hepsi önemli kriterlerdir. Türkiye’de, sanayi elektriği tüketiminde 11. sıradayız. Bu, çok iyi bir noktadır. İnşallah 2023 Türkiye vizyonunda Kahramanmaraş olarak biz de, Türkiye’nin ilk 10 büyük ekonomisi içerisinde olmayı arzu ediyoruz. Bu hedeflerimize ulaşabilmek için daha çok üretmemiz ve ihracat yapmamız gerekiyor.  Bu konuda sanayici ve tüccarımız da heyecanlı.  Yeni organize sanayi bölgeleri ile birlikte yeni bir atılım olacağına inanıyorum. İnşallah 5084 sayılı yasamızın süresinin de uzatılması ile bu noktada büyük bir motivasyon sağlayacaktır. Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş dışında elindeki imkanlarla temsil noktasında, çok iyi aşama kaydediyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), siyasilerimizle barışık mı?

Barışık olmadan hiç bir şey yapamazsınız. Ülke olarak da firma olarak da böyle. Muhakkak herkesle diyalog içerisinde olmak gerekir. O anlamda, tabi ki siyasetçilerimizle barışık ve diyalog içerindeyiz. Örneğin yeni organize sanayi bölgesiyle ilgili olarak, biz dosyalarımızı hazırladıktan sonra, milletvekillerimiz, bakanla randevuyu ayarladılar. İl ve İlçe başkanlarımızla hep birlikte tam kadro olarak oradaydık. Ben orada, konuları, bakanımıza ilettim ve tüm milletvekillerimiz de, konuya sahiplendiler ve bu konu için ısrarcı oldular. Birlikten güç doğar. Eğer biz, birlikte olma olgunluğunu gösteremezsek hiçbir şey yapamayız.

Çevre illerle kıyasladığımızda, KMTSO yeterince aktif mi? Daha iyi yerlere gelebilir mi?

Birincisi, ticaret ve sanayi odaları, illerde en büyük çatı kuruluştur. Biz de Kahramanmaraş’ta her noktada, her sosyal ve ekonomik olayda etkin olmaya ve motivasyon sağlamaya çalışıyoruz. Toparlayıcı olmaya ve birlikteliğin merkezi olmaya çalışıyoruz. Bunu yaptığımız sürece büyürüz. Biz eğer dağınıklık sergilersek, bunu yapamayız ve bundan da Kahramanmaraş zarar görür. Ticaret ve sanayi odalarının hem ekonomik, hem de sosyal görevi vardır. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Kısa bir süre önce, büyük şehir olduk. Bu konuda, Başbakanımız başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Tabi ki ekonomik olarak, bizden büyük olan şehirlerden, örneğin Kayseri, Gaziantep’ten mutlaka örnek almamız gereken şeyler var. Onlarla da iyi diyalog halindeyiz.  Aynı zamanda Odalar Birliği’nde ben Yüksek İstişare Kurulu’ndayım.  o nedenle, sayın Boydak’la da, sayın, Adil Konukoğlu’yla da görüşüyoruz, diyalog halindeyiz. Onlardan da birçok şey öğreniyoruz. Bu şehirlerden sürekli gördüğüm şudur: Birlikteliği çok güzel sağlıyorlar. Biz de bunu yapmalıyız, beraber ortak ses çıkarmayı öğrenmeliyiz. Biz de bu noktada iyiyiz ama daha iyi olmalıyız.

Odada KOBİ’lere yönelik proje yapılıyor mu? Yapılmalı mı?

KOBİ konusunda büyük hizmetler arzuluyoruz. Bu konuda hükümetimiz ve devletimiz çok ciddi katkılar sağlıyor. KOSGEB’in de desteklediği tüm fuarlara, %50 KOSGEB’in verdiği desteğin yanına %25’ini de biz oda olarak karşılıyoruz. %25’inin de firmanın, kendisinin karşılamasını arzu ediyoruz. Bu şekilde, gıda fuarlarına, geçenlerde Almanya’daki teknoloji fuarına bir heyet götürdük. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile birlikte Moskova’ya tekstil fuarına gene bir grup götürdük. Götürdüğümüz firmaların stant paralarını tamamen biz ödedik.  Bunun dışında, buradaki KOSGEB’den dolayı gelen KOBİ şikayetleri üzerine ben Ankara’da KOSGEB Başkanını ziyaret ettim. Buraya acil olarak, müdür atamasını istedim. Sağ olsunlar Başkan Bey, sıcak baktılar ve burada KOSGEB etkin konuma geldi. Yine KOBİ’lere hizmet anlamında, gıda ve üretim konusunda TSE’de, Kahramanmaraş’ta bir temsilcilik istedik ve şu anda, şubeye dönüştürdük orayı. 

Doğrudan tescil yapılabiliyor. Bir de, artık dünyada revaçta olan Helal Gıda Sertifikası’nı bizim Ticaret ve Sanayi Odası TSE Şubesi verebiliyor. Kriterleri haiz olanlara veriyor tabi ki.  Ticaret ve Sanayi Odası olarak aynı zamanda DOĞAKA yönetim kurulu üyesiyim. Meclis Başkanımız Şahin Balcıoğlu da DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı’dır. 2013 yılında, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerimize 30 Milyon TL kaynak dağıtılacak. Bakınız KOSGEB, DOĞAKA ve Tarım Destekleme Kurulu para veriyor. Eskiden babalar oğullarına sermaye veriyorlardı, şimdi de devlet girişimciye para veriyor. Bu ciddi anlamda bir gelişmedir. Biz de iş yeri açacak olan girişimcilerimize, Garanti Kredi Fonunda (GKF), kurulduğu günden bu yana, 13 buçuk  Milyon TL’ye kefil olmuşuz. Bu parayı alanlar, KOBİ ölçeğindeki firmalardır. Bunlar, bankaya teminat verme imkanı olmayan girişimcilerdir. Bunların mal varlıkları, banka tarafından 1. ve 2. derecede ipoteklidir. Banka 3. derecede ipoteği kabul etmiyor, bunu biz kabul ediyoruz. Ya da miras yoluyla intikal etmiş tapusu var, müstakil değil. Onu da kabul ediyoruz. İmarı olmayan tarlası varsa, bunu kabul ediyoruz. Bunların ipoteklerini alarak biz, Ticaret ve Sanayi Odası,  Garanti Kredi  Fonu olarak kefalet veriyoruz. Bu para girişimciye gitmiş yani KOBİ’ye gitmiş. Parayı biz vermemişiz, biz bankaya kefil oluyoruz. Bu çok önemli bir destektir.  Bizim 3. derecede almış olduğumuz ipoteği, banka bunu, 1. derece hükmünde sayıyor. Bu kaynak sonuçta bu şehre girmiş, KOBİ’ye  destek ve arkasında bir kuvvet olmuş.  

Ayrıca İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) diye bir projemiz var. Avrupa kaynaklı bir proje. Bu projeyle, iş yeri açma imkanı olmayan ama elinde sanatı olan arkadaşlarımız, ‘Buyurun size dükkan.’ diyoruz. Dükkanları biz yapıyoruz. 5 yıl süreyle kira yok, su ve elektrik parası yok, hiçbir ücret yok. Yapacakları işin büyüklüğüne göre 15 m2’den 150 m2’ye kadar değişken 35 tane iş geliştirme merkezi adı altında dükkan veya atölye olabilecek yerler yapacağız. Hem de Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesinde. Ortak kullanım alanları, ortak sekreteryası olacak.  Ama 5 yıl sonra, buradan adeta ‘kuş olup’ uçmasını bilecek ya da kendine bir yer temin edecek ki, yerine bir başkası gelsin. Bu projemiz, Avrupa Birliği kapsamında kabul edildi. Yaklaşık 8 milyon avroluk bir projedir bu. Bunun da kabulü sağlanıyor. İnşallah önümüzdeki dönem hayata geçecek. Bunlar, KOBİ’lere yönelik katkılardır. İnşallah ileride, yine bu konuda ciddi organizasyonlar yapacağız.

Meslek komitelerine yönelik, ar-ge çalışması var mı? Olmalı mı?

Mecliste zaman zaman arkadaşlarımıza söylüyorum. Bizde 30 tane meslek grubu var. Biz istiyoruz ki meslek komiteleri, varsa sıkıntılarını meclise ya da yönetime bildirsinler, biz de oda olarak, gerekli yerlere müracaatta bulunalım. Sonuçta 30 tane meslek grubunun hepsinin problemini, bilebilmemiz mümkün değil. Meslek gruplarının fiili anlamda çalışması lazım. Daha aktif ve daha verimli çalıştırmalıyız.

Meclis üyeleri arasında bir uyum var mı?

Meclisimizde her sektörden ve her gruptan arkadaş var. Farklı meslek gruplarda, farklı yaşlarda arkadaşlar var. Tabi ki herkes, birbiriyle aynı düşünemez. Farklı düşüncelerimizin, farklı zevklerimizin ve arzularımızın olması gayet normaldir. Bu, toplumun zenginliğidir. Farklı düşünen arkadaşlarımızı, farklı görmememiz, toplumun zenginliği olarak değerlendirmemiz gerekir. Daha büyük ve daha bütüncül olmaya önem vermemiz gerekmektedir.

Bu arada 2013 yılının; tüm Kahramanmaraşlı hemşehrilerimize, tüm tüccar, sanayici ve dostlarımıza hayırlı, uğurlu ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Keşfet Haberleri