Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, “Almanya’dan ciddi manada teknoloji ithalatı yapıyoruz, çeşitli ortak yürüttüğümüz işler var. Bu kadar çeşitli kollarda çalıştığımız Almanya ile ticari boyutumuzu büyütemiyoruz” dedi.
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Christhop Hailler ile Ekonomik İşbirliği Bölüm Başkanı Özcan Bulgen, KMTSO’nun davetlisi olarak Kahramanmaraş’a geldi. Germeninica Antik Kenti ve bazı fabrikaları ziyaret eden heyet daha sonra Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıya katıldı.
Burada bir konuşma yapan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Almanya-Türkiye ve Kahramanmaraş’ın ekonomik ve ticari ilişkileri hakkında bilgi verdi. Türk iş adamlarının Almanya’da vize engeline takıldığını, bazı durumlarda gezilerini iptal ettiklerinin altını çizen Karaküçük, “Bu konuda Almanya ile üretimde ve satışta ticari anlamda ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Almanya ile ticari ilişkilerimizin yanı sıra vize konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Vize sorunu nedeniyle fuarlara ve iş gezilerine olan talep yarı yarıya azalıyor” dedi.
Vizede yaşanan sıkıntı nedeniyle Almanya programlarının iptal bile olduğunu söyleyen Karaküçük, “Konu hakkında Gaziantep Almanya Fahri Başkonsolosu ile görüşmeler yaptık. Bu durum işlerin pratik yürümesini engelliyor. Fuar için iş adamlarına tanınan süreler de yetersiz. 1 aylık 45 günlük vizeler neticesinde aynı sorunları tekrar tekrar yaşıyoruz” diye konuştu.
“ALMANYA İLE KAHRAMANMARAŞ İHRACAT YAPMALI”
Kahramanmaraş’ın üretimde yoğunlaştığı tekstil ve metal mutfak eşyası sektöründe Almanya ile yoğun çalışma yapması gerektiğinin altını çizen Karaküçük şöyle konuştu:
“Kahramanmaraş’ta tekstil ve metal mutfak eşyası sektörü yoğun. Biz bu konuda Almanya’da tekstil sektöründe üretim yapan bir şehre iş adamları olarak bir heyet ile gezi düzenleyebiliriz. Bu sektörlerden Kahramanmaraş’a gelebilecek heyetler olursa onlarla da iş görüşmesi yapabiliriz.
Kahramanmaraş’ta 33 Hidro Elektrik Santrali (HES) projesinden 21 tane tamamlanan ve 12 adet devam eden yatırım var. 3 tane de Rüzgar Enerjisi Projesi (RES) var. Bu projeler için Almanya’nın teknoloji ürettiğini biliyoruz. Bu teknolojiyi satan firmalar ile Kahramanmaraş’ta görüşme imkanımız olabilir. Avrupa Birliği Merkez Bankasının parasal genişlemesinden dolayı ihracatı artırmak ve finansal destek sağlamak adına uygulamış oldukları Hermes kredilerini kullandırmak isteyen finans şirketlerine yine Kahramanmaraş’ta toplantı düzenleyebiliriz.”
“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Ankara Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Christhop Hailler, iletilen bütün sorunların çözüme kavuşması için gereken çalışmaları yapılacağını belirterek, “Vize uygulamasını kısa vadede kaldırmak mümkün olmayacaktır. Bizim elimizde olmayan sebepler. Ama en etkili nasıl bir çözüme kavuşturabiliriz onun araştırması içine gireceğiz. Seyahate mani durum, sonuç itibariyle ticari gezilerin önüne bir engel olarak çıkıyor. Bu gezilerin geliştirilmesine mani bir sebep oluyor. Çok hassas bir konu vize konusu. Bu konudaki hassasiyetinizi saygıyla karşılıyorum. En kısa zamanda bunun çözümü için gerekli çalışmaların yapılacağından endişeniz olmasın” dedi.
Kahramanmaraş’ta yapılan yatırımların Alman teknolojisi ile buluşmasının iki taraf açısından da iyi olacağına değinen Ankara Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Christhop Hailler şunları söyledi:
“Yenilenebilir enerji alanındaki yatırım imkanlarından Alman teknolojilerinin kullanım imkanlarından faydalanabilmek ve iki taraf adına da sonuç elde edilmek adına bir dizi girişimde bulunulacak. Heyetlerin karşılıklı olarak ziyaret etmesi Almanya-Türkiye, Almanya-Kahramanmaraş adına büyük bir fayda sağlayacaktır. Kahramanmaraş hakkında ve Kahramanmaraş sanayicisinin hakkında birçok yeni bilgiler elde etme imkanı buldum. Bunların çözüme kavuşturulması için en etkili yolları deneyeceğiz.”
Konuşmaların ardından Başkan Karaküçük Ankara Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Christhop Hailler’e yöreye ait ceviz işlemeli sandık hediye etti.