Kamuda tasarruf: E-İmza’dan sonra E-Mühür geliyor

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, e-mührün Türkiye'de kullanılacağını duyurdu. E-mühür, kamu işlemlerini dijitalleştirerek güvenliği artıracak ve maliyetleri düşürecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik mühür (e-mühür) altyapısının tamamlandığını ve hizmete hazır olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından e-mührün ülkemizde kullanılmaya başlanacağını belirtti.

Bakan Uraloğlu, e-mührün, kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zamandan, kâğıttan ve çeşitli giderlerden tasarruf sağlarken, resmi evrak güvenliğini de artıracağını ifade etti. Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle e-mührün resmi mühür dahil her türlü fiziki mühürle aynı hukuki niteliğe sahip olacağını vurgulayan Uraloğlu, e-mührün Mali Mühür yerine de kullanılabileceğini ekledi.

Bakan Uraloğlu, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yapılan “Elektronik Mühür” düzenlemelerine dair açıklamalarda bulundu:

Elektronik imzanın gerçek kişilere verildiğini, kişinin ıslak imzasına karşılık geldiğini ve imza sahibinin kimliğini doğruladığını belirtti.

Elektronik mührün ise tüzel kişiliklere (şirketler, kuruluşlar ve kurumlar) verildiğini ve mühür sahibinin kimliğini doğrulamak için kullanılacağını açıkladı.

Elektronik dokümanın tüzel kişi tarafından oluşturulduğunun ve kaynağının belirlenmesinin, mühürlenen verinin bütünlüğünün elektronik mühür ile sağlanacağını ifade etti.

GEREKLİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Türkiye’de, 5070 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş 8 adet elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının (ESHS) aktif olarak faaliyet gösterdiğini belirten Uraloğlu, yönetmelik ile düzenlenen elektronik mühürlerin de bu hizmet sağlayıcılar tarafından verilebileceğini söyledi. Gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve e-mührün Mali Mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin yapılmasının ardından ülkemizde elektronik mührün kullanımını başlatmayı planladıklarını ifade etti.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE ELEKTRONİK MÜHÜR

Bakan Uraloğlu, teknolojik gelişmelere paralel olarak, elektronik imzalı verileri kimin imzaladığı kadar, yazıyı imzalayanın hangi kurum adına imza attığının da önemli hale geldiğini vurguladı. Bu ihtiyacı karşılamak için “Mali Mühür” uygulamasını başlattıklarını belirten Uraloğlu, 5070 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik ile hukuki dayanağı oluşturulan ‘Elektronik Mühür’ ile ilgili çalışmaların ardından, e-mührün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanılabileceğini açıkladı.

Kaynak: Haber merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Diyanet'ten kutsal topraklarda yeni uygulama
Kurban Bayramı tatilinin ilk altı gününde trafik kazaları 49 can aldı
Bayram tatilinin ilk 5 günündeki trafik kazalarında 36 kişi hayatını kaybetti

Gündem Haberleri