Üreticilerle kahvaltıda bir araya gelen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, işletmelerde gıda denetimleri hakkında bilgi verdi. İşletme sahiplerine Tarım Bakanlığının 2013 yılında yürürlüğe girecek olan yeni değişikliklerden de bahseden Emiralioğlu, halkımızın sağlığı ile ilgili olan bu sektörün, sağlığa uygunluk kurallarına itina göstermesi gerektiğini vurguladı.
Emiralioğlu; gıda, üretim, işleme ve dağıtım aşamalarından birinde faaliyet gösteren işletmelerin genel ve özel hijyen kuralları yönetmeliğine göre hareket etmesi gerektiğini belirtti. Yönetmeliğin yayım tarihinden önce çalışma izni alan işletmelerin yılsonuna kadar yönetmeliğin getirdiği yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini, bu sürenin işletmeler tarafından modernizasyon planı sunulması halinde önümüzdeki yılsonuna kadar uzatılabileceğini bildirdi.
Yeni mevzuatın işletmeciler açısından ağır olabileceğine değinen Emiralioğlu, “Türkiye’de bu süreç 90’lı yıllardan itibaren İSO kalite yönetim sistemiyle kayıt altına alınarak başlamıştı. Üreticiler işletme içerisinde ürün izlenilebilirliğini sağlayıp ürünün bozulma riskinin olabileceği yerleri tespit ederek, bunları kayıt altına almaları gerekiyor. Hammaddedeki kalıntıları işleme aşamasından üreticiye ulaşana kadar ortadan kaldırabilirsek bizim denetimlerimize de fazla ihtiyaç kalmayacaktır. Biz işletmelerden kendilerini kontrol altında tutmalarını istiyoruz.” diye konuştu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’nın AB ve uluslararası kuruluşlardan sağladığı kaynakları üreticilere aktarma çabası içinde olduğunu da ifade eden Emiralioğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle bu kaynağın kullanılmasının çoğaltılması gerektiğini düşünüyorum. Mevzuatı ağır olabilir. Kentimizde 15 proje uygulanabilir bulundu. Bu miktar Kahramanmaraş’ın potansiyeline göre az bir miktar. Bu kaynak iyi değerlendirilmediği zaman başka bir ile aktarılıyor. Bu fırsatı elimizden kaçırmamamız gerekiyor. TKDK’nın mevzuatındaki bütün zorluklara rağmen bu kaynağın kullanım yolları aranmalıdır”.
Plansız, fizibilite yapmadan açılan hipermarketlerin sıkıntılarına da değinilen toplantıda konunun belediyeler, odalar ve işletme sahiplerinin yapacakları ortak toplantılarla çözülebileceği konuşuldu. En azından kentsel dönüşüm yapılan yerlerde planlı ve ihtiyacı karşılayacak kadar market açılması ve yerel firmaların ulusal firmalara karşı korunması gerekliliği belirtildi.