Kahramanmaraş, M.Ö. 64’te Romalıların eline geçmiş ve Roma İmparatoru Caesar Augustus Germanicus’un adı şehre verilerek “Germanicia” olarak adlandırılmıştır. Latince, Grekçe ve Arapça kaynaklardan anlaşıldığına göre Germanicia mozaikleri, Geç Roma-Erken Bizans Dönemi’ne aittir. Mozaiklerdeki tasvirlerde bitkisel ve geometrik motifler, günlük hayattan betimlemeler ile dönemin dini, kültürel ve sosyal yapısını, mimari özelliklerini gösteren kompozisyonlar yer almaktadır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2007 yılından bugüne kadar yapılan tescil, kamulaştırma, kazı, restorasyon, konservasyon, teşhir, tanzim ve tanıtım çalışmaları bir yandan devam ederken 2018 yılı itibariyle Dulkadiroğlu ilçesi, Bağlarbaşı Mahallesi 8008. sokakta bulunan mozaikli alan ören yeri olarak ziyarete açılmıştır.
Germanicia antik kenti ve mozaik alanı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı; “Merkez Dulkadiroğlu ilçesi Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini kapsayan 140 hektarlık alan, 2010 yılında III. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş, geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları belirlenmiştir. Germanicia mozaiklerinin yer aldığı bölge 61 parsel I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.
2008 yılından günümüze Germanicia mozaik alanında 45 parsel kamulaştırılmıştır. 2009 yılında başlatılan kazılar neticesinde bugüne kadar 3 ayrı alanda 16 parselde (3000m²) yapılan kazı çalışması neticesinde400 metrekare mozaik tabakası ortaya çıkarılmıştır. 2018 yılında ise Bağlarbaşı Mahallesi 2424 ada, 2 ve 3 no'lu parsellerdeki mozaikli alan ören yeri olarak ziyarete açılmıştır. İlerleyen dönemde bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen kültürel değerleri yaşatmak ve evrensel değerlere sahip kültürel varlıkları dünyaya tanıtmak amacıyla devam eden çalışmalar doğrultusunda Germanicia antik kentininarkeopark ya da mozaik müzesi olarak projelendirilerek turizme açılması planlanmaktadır.” dedi.