Kahramanmaraş'ta pekmez yapımında pekmez toprağı neden kullanılır?

Kahramanmaraş'ta geleneksel pekmez yapımında kullanılan pekmez toprağı, pekmeze kıvam ve duruluk kazandırır. Ancak, içeriğindeki asbest nedeniyle sağlık riski taşıyabilir. Alternatif olarak karbonat gibi daha güvenli malzemeler tercih edilebilir.

Kahramanmaraş'ta, geleneksel pekmez yapımında sıklıkla kullanılan pekmez toprağı, üzüm ya da pancar gibi meyvelerden elde edilen pekmeze kıvam ve akışkanlık kazandırmak amacıyla tercih edilir.

Pekmez toprağı, içeriğindeki kalsiyum karbonat sayesinde pekmezdeki şıranın duru olmasını sağlar ve karışımdaki katı maddelerin çökmesine yardımcı olur.

PEKMEZ TOPRAĞI NEDİR?

Pekmez toprağı, büyük oranda kireç taşı ve kalsiyum karbonat içeren bir toprak türüdür. Genellikle erozyon sonucunda ortaya çıkan bu toprak, asbest yataklarına yakın yerlerde bulunabilir. Anadolu'nun pek çok bölgesinde geleneksel yöntemlerle pekmez yapımında kullanılır.

PEKMEZ TOPRAĞI FAYDALI MI ZARARLI MI?

Ancak pekmez toprağı, içerdiği asbest nedeniyle sağlık açısından bazı riskler taşıyabilir. Bilimsel araştırmalara göre, pekmez toprağı kanserojen maddeler içerebilir ve uzun vadede sağlığı olumsuz etkileyebilir. Asbest içerikli topraklar, akciğer hastalığına yol açabileceği için uzmanlar, pekmez toprağını kullanmaktan kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Alternatifler ve Satın Alma Pekmez toprağı yerine karbonat veya kabartma tozu gibi malzemeler kullanılarak daha sağlıklı pekmezler yapılabilir. Eğer hala pekmez toprağı kullanmak isteyenler varsa, bu ürünü aktarlarda ve internet üzerinde 10-20 TL arasında değişen fiyatlarla bulabilirler.

Sonuç olarak, pekmez toprağının sağlık üzerindeki potansiyel zararlı etkileri dikkate alındığında, doğal alternatiflerle daha güvenli pekmez yapımı önerilmektedir.

Kaynak: Haber merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Saadet Partisi Dulkadiroğlu İlçe Başkanlığı'na yeni atama
Kahramanmaraş’ta otomobil şarampole uçtu: 3 yaralı
Kahramanmaraş'ta Ezgi Apartmanı'na ilişkin 7 belediye personeli hakkında dava açıldı

Kahramanmaraş Haberleri