Kahramanmaraş'ta ilk: Çürüyen kapak yerine dokusundan yapılan kalp kapakçığı

Kendi dokusundan yapılan kalp kapakçığıyla sağlığına kavuşan 71 yaşındaki Sebiha Bozdağ, Kahramanmaraş'ta uygulanan Ozaki yöntemi sayesinde yeniden rahat nefes alabiliyor.

Kahramanmaraş'ta yaşayan 71 yaşındaki Sebiha Bozdağ, işlevini yitiren aort kapağının yerine kendi dokusundan yapılan kalp kapakçığı sayesinde sağlığına kavuştu.

Yaklaşık on yıldır nefes darlığı çeken ve kolayca yorulan Bozdağ, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ne başvurdu.

Yapılan tetkiklerde, Bozdağ'ın aort kapağında işlev kaybı ve koroner damarlarında darlık olduğu belirlendi.

Hastaya, mekanik veya biyolojik kapaklar yerine kendi dokusundan yapılan kapakçık takıldı.

"OZAKİ YÖNTEMİ KAHRAMANMARAŞ'TA İLK KEZ UYGULANDI"

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin Türkiye'de nadir yapılan operasyonlarda önde gelen merkezlerden biri olduğunu belirtti. Yasım, özellikle kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi alanında önemli çalışmalara imza attıklarını ve bölgenin çekim merkezi haline geldiklerini ifade etti.

Son olarak, kalp dokusundan kalp kapakçığı yapılması yöntemini uyguladıklarını belirten Yasım, bu "Ozaki" yönteminin Türkiye'de ve dünyada nadir uygulandığını vurguladı.

Yasım, "Bu tür ameliyatlarda genellikle mekanik veya hayvanlardan elde edilen biyolojik kapaklar kullanılır. Ancak, hastanın kendi kalp dokusundan üretilen aort kapağında immünite ve antijenite gibi sorunlar neredeyse hiç yaşanmıyor. Bu yöntemle ameliyat edilen hastanın kalp kapağı fonksiyonları tekrar sağlandı. Aynı zamanda hastamıza kapak değişimiyle birlikte baypas yapıldı ve sağlıklı şekilde taburcu edildi," dedi.

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Eroğlu ise, hastanın kendi kalp dokusundan doğal aort kapağı yaptıklarını belirtti.

Hem aort kapağında hem de kalp damarlarında darlık tespit ettiklerini söyleyen Eroğlu, "Dünyada yeni yaygınlaşmaya başlayan, hastanın kendi zarından yapılan kalp kapağı yöntemini kullandık. Çürümüş kapağı çıkartarak tıkalı dört damara baypas yaptık. Böylece hastamız, yapay kapakların veya hayvanlardan elde edilen kapakların zararlı etkilerinden kurtulmuş oldu. Bu, bölgemizde bir ilk oldu ve bu operasyonu şehrimizde gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz," dedi.

"RAHAT NEFES ALMAYA BAŞLADIM"

Sebiha Bozdağ, hastalığı nedeniyle yürüyemediğini ve merdiven çıkamadığını belirtti. Tedavi sonrası rahat nefes almaya başladığını söyleyen Bozdağ, "Ameliyatın ardından rahatladım, daha iyi oldum. Doktoruma ve ekibine teşekkür ediyorum," dedi.

Oğlu Vahit Bozdağ da operasyon sonrası annesinin sağlığının düzeldiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'a spor kompleksi müjdesi: Bakanlarla görüşme gerçekleşti
Kahramanmaraş'ta ulaşım için yeni adımlar: UKOME toplantısı gerçekleştirildi
Kahramanmaraş'ta evde yalnız yaşayan yaşlılara günlük sıcak yemek desteği!

Kahramanmaraş Haberleri