Kahramanmaraş'ta meydana gelen asırlık felaketi yaşayan vatandaşlar, depremin merkezindeki anılarını paylaştılar. Deprem, Onikişubat ilçesinde Arık ailesinin yaşadığı bir dramı ortaya çıkardı. Aile, bebekleriyle birlikte çök kapan tutunarak hayatta kalmayı başardı. Afet çantasını sürekli yanlarında bulunduran aile, bu sayede hayatta kalmanın önemini bir kez daha gördü.
Mehmet Arık, kurallara uymanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Eşime ve çocuklarıma çök kapan tutun yapmaları gerektiğini söyledim. Bu kuralları uygulamanın ne kadar faydalı olduğunu gördük" dedi.
15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu Müdürü ve İnsan ve Medeniyet Hareketi Başkanı Memduh Kayıklık, deprem sürecini şu şekilde anlattı: "Deprem gecesi, saat 04.17'de evimizdeydik ve deprem çok şiddetliydi. Evimiz sağlam olduğu için aşağıya inip arabalarımıza bindik. Camiye namaza gittik, ancak dışarıda müthiş bir yağmur ve karla karışık yağış vardı. İnsanlar abdest almak için uzun sıralar oluşturmuştu. Okul müdürü olarak hemen okula koştum ve binanın durumunu kontrol ettim. Kolonlar sağlam olduğu için halkı okula davet ettim. Okulumuzda 130'un üzerinde tuvalet ve 15-20 banyo bulunuyordu. İlk gün çorba ikram etmeye karar verdik ve hemen hazırlıklara başladık. Elektriğimiz kesilmediği için çay makinesini kullanabildik. Depremden önce jeneratörleri bakıma aldırmıştım ve güneş panelleri sayesinde elektrik üretebiliyorduk. Böylece Kahramanmaraş'ta ilk 2 gün elektrik kesintisi yaşanmamasına rağmen okulumuzda elektrik sorunu olmadı. İnsanlara yemek ve battaniye dağıttık. İkinci gün yardımlar gelmeye başladı. İnsan Vakfı'nın desteğiyle tüp dönüşümünü gerçekleştirdik ve depremin ikinci gününde 6000 kişiye yetecek çorba hazırladık. İnsan Vakfı, tüm Türkiye'deki ekipleriyle deprem bölgesine gelerek önemli bir yardım gerçekleştirdi" dedi.