Kahramanmaraş, 6 Şubat tarihli depremin merkez üssü olarak nitelendirilen asrın felaketiyle sarsılmıştı. Ancak Aralık ayında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, şehirdeki 72 bin 365 konut ve köy evinden 2023 yılı itibarıyla anahtar teslimi yapılacak konut sayısı belli oldu. Bu kapsamda, Aralık ayı sonuna kadar 8 bin 568 konut ve bin 769 köy evi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek.
Ayrıca, şehrin toparlanması ve ticaretin canlanması hedefiyle, Kentsel Tasarım Projesi çerçevesinde şehir merkezine 10 binin üzerinde konut ve iş yeri kazandırılması planlanıyor. Azerbaycan Mahallesi'nde devam eden çalışmalar, zemin artı 3 veya 4 katlı konutların inşasıyla şekilleniyor. Bu kapsamda, dönüşüm alanı içinde bulunan Kültü Park'ın yıkımına başlanmış durumda. Kentsel Tasarım Projesi alanında, afetzedelerin hak kaybı olmadan konut veya işyeri sahibi olacakları belirtiliyor.
ORTA HASARLI BİNALARDA YENİ UYGULAMA BAŞLADI
Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliğiyle yeni bir modelin uygulamaya alındığı duyuruldu. Başkan Hayrettin Güngör, bu konuda yaşanan aksamalara dikkat çekerek, AFAD'ın 21 Kasım tarihinde yayımladığı genelgede güçlendirme talebinde bulunanların 29 Aralık tarihine kadar ilgili belediyelere başvurması gerektiğini belirtti. İncelemelerin ardından uygun bulunan binalara en geç 5 Nisan 2024 tarihine kadar ruhsat verileceği ifade edildi.
Afetzedelerin süreçleri hızlandırmak adına proje ve tasarım gözetmenliği gibi aşamalarda zaman kaybetmemesi için uzman bir ekip kurulduğu bilgisini paylaşan Güngör, ekip tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda güçlendirilebilecek binalara ilçe belediyeleri tarafından ruhsat verileceğini belirtti. Bu sayede süreçlerin daha hızlı ilerlemesi amaçlanıyor.