CHP'li Orhan Sarıbal, pamuk üreticilerinin sorunlarını gündeme getirerek pamukta kilo başına destekleme priminin 5 liraya çıkarılmasını talep etti. Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 15 Ekim'in Dünya Kadın Çiftçiler Günü olduğunu hatırlatarak Türkiye'deki kadın çiftçilerin yalnızca yüzde 10'unun sosyal güvencesi olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de çiftçiler tarafından üretilen pamuğun maliyetinin bölgelere ve çiftçilere göre değişmekle birlikte 25 lira olduğunun bilgisini veren Sarıbal, bazı kurumların 18-20 lira fiyat verdiğini, geçen hafta gittiği Kahramanmaraş'ta pamuk fiyatının 16 liraya kadar düştüğünü kaydetti.
Çiftçi kadınların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Sarıbal, pamuğun Türkiye'de "beyaz altın" olarak adlandırıldığını, ancak fiyatların düşmesiyle durumun değiştiğini ifade etti. Üretilen pamuğun maliyetinin bölgelere ve çiftçilere göre değiştiğini belirten Sarıbal, bazı bölgelerde pamuk fiyatının 16 liraya kadar düştüğünü vurguladı.
Ayrıca, 2024'te pamuk ekiminin daha da azalacağını öngörerek, çiftçilerin zarar ettiği koşullarda pamuk ekimine devam etmelerinin beklentilerin dışında olduğunu belirtti. Sarıbal, Türkiye'deki pamuk üreticilerine yönelik destek oranlarının diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğuna dikkat çekti ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale alımı yaparak çiftçilere destek olmasını talep etti. Ayrıca, pamukta kilo başına destekleme priminin 5 liraya çıkarılmasını da önemli bir adım olarak değerlendirdi.