Kahramanmaraş’ta aroması, dolgun yapısı, yağ oranı gibi özellikleriyle dikkat çeken "Maraş 18 ceviz” hasadına başlandı.
CEVİZDEKİ REKOLTE ÇİTFÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Türkiye genelinde Bursa ilinden sonra ceviz üretiminde ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş’ta hummalı bir üretim sezonu başladı.
Kahramanmaraş genelinde 120 bin dekar alandan yaklaşık olarak 80 bin ton ceviz üretimi gerçekleşiyor. Bertiz Bölgesi, Çağlayancerit, Pazarcık ve Onikişubat ilçesinde hasadına başlanılan cevizler yurt içinde ve dışında pazarlanıyor.
Kahramanmaraş'ta yetiştirilen Maraş-18 (Kalaycı Aşısı) ve 2013 yılında coğrafi işaret alarak tescillenen cevizin hasadı ve pazarlanma süreci yaklaşık 1 ay sürüyor.
Kent ekonomisine ciddi kaynak sağlayan, Amerika, Almanya olmak üzere İngiltere ve Arap ülkelerine de ihraç edilen cevizin, bu yıl tanesi tarla başında 1 TL, kilosu ise 100 TL’den alıcı buluyor.