Kahramanmaraşlılar dikkat!

Kahramanmaraşlılar dikkat!

Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü vatandaşların su tüketiminde tasarruflu olmaları için uyardı.

KASKİ, Kahramanmaraş’ta son yılların en kurak yılı yaşanırken, artan sıcaklıklar ile birlikte su tüketiminin artması sonucu vatandaşların su kullanımında tasarruflu davranmaları için afiş ve el broşürleri hazırlatarak dağıtımına başladı.

Vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyaran KASKİ Genel Müdürü Mustafa Altunok: ‘’ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’un önderliğinde il genelinde vatandaşlarımıza kesintisiz içme suyu ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Ancak iklim şartlarından dolayı ilimiz bu yıl çok düşük yağış aldı. Kahramanmaraş’ın yıllık ortalama yağış miktarı 732 m²/kg iken bu yıl ancak 337 m²/kg. Başka bir ifadeyle ilimize ortalama yağışın % 46’sı düşmüş durumda. Yağışın azlığı yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızı olumsuz etkilemiş durumda.Kuraklıkla ilgili biz KASKİ olarak üzerimize düşen görevi yaparak tüm il genelinde ilave çalışmalar yürütmekteyiz. Bu konuda vatandaşlarımıza da büyük görevler düşmekte. Suyun tasarruflu kullanılması konusunda özen göstermeleri, özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın içme suyuyla kesinlikle bahçe sulamamaları, kaçak su kullanımlarında ve su arızalarında 185 Çağrı Merkezimize bilgi vermeleri, Belediyelerimizin de park ve refüjsulamalarını gece yapmaları, sulama yaparken suyu boşa akıtmamaları konusunda dikkatli olmalarını istirham ediyorum. ‘’ dedi.

 

Herkesin tek tek göstereceği bireysel çabaların kullanılabilir su miktarının korunması için büyük önem taşıdığını vurgulayan Altunok, "4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir" dedi.

Pratik Su Tasarrufu Yöntemleri

  • Evdeki bozuk muslukları tamir edersek bir musluktan yılda 1 ton su,
  • Tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton su,
  • Duş süresini 1 dakika azalttığımızda yılda kişi başına 18 ton su,
  • Bulaşıkları elde değil de makinede yıkadığımızda yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün.
  • Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayalım. 4 kişilik bir ailede bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.
  • İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyveleri yıkadığımız suyla ya da çamaşır makinelerinden çıkan suyla balkonlarımızı yıkayabiliriz.
  • Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur.
  • Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanmalıyız.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri