Kahramanmaraşlı çiftçi ilk lavanta yağını belediyeye sattı

Önder Çiftçi Protokolü kapsamında, Hüyüklü Mahallesinde kendisine ait 2 dönümlük arazide lavanta yetiştiren çiftçi Ali Kaya ilk hasadını yaptı.

Önder Çiftçi Protokolü kapsamında, Hüyüklü Mahallesinde kendisine ait 2 dönümlük arazide lavanta yetiştiren çiftçi Ali Kaya ilk hasadını yaptı.

İlçe Tarım Müdürlüğü ve Afşin Belediyesi tarafından desteklenen proje kapsamında çiftçi Kaya 2 dönümlük arazisinden elde ettiği 8,5 litre lavanta yağını belediyeye ekiplerine teslim etti. Örnek çifti Ali Kaya’yı tebrik eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, belediye olarak ilçe çiftçisinin daha çok para kazanmasını istediklerini belirtti.

Afşin’de yerel kalkınmayı desteklemek istediklerini belirten Belediye Başkanı Güven, “İlçemizdeki kıraç arazilerde çiftçilerimizin lavanta üretimini yapmasını istiyoruz. Belediye olarak her türlü desteği çiftçilerimize vermeye hazırız. Lavanta, alternatif bir ürün olmasının yanında getirisi bol olan bir ürün. Örnek çiftçimizin lavanta ekim sahasını genişleteceğini söylemesi bizleri sevindirdi. Biz çiftçilerimizin para kazanmasını ekonomik olarak rahat etmesini istiyoruz. Bu çalışmanın diğer çiftçilerimize örnek olmasını istiyoruz” diye konuştu. Lavantayı mor efsane, yağını ise sarı altın olarak nitelendiren çiftçi Ali Kaya, “Afşin Belediye Başkanımızın şahsi gayretlerini gördüm ve lavantayı bende kendi tarlamda yetiştirmeye karar verdim. 2019 yılında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle önder çiftçi protokolünü imzaladık. Büyük bir devlet destekli 2 dönümlük alan projemizi uyguladık. İkinci yılın sonunda lavanta ektiğimiz alanın mosmor bir görüntüsüyle mutlu olduk” dedi.

Hüyüklü Mahallesindeki lavanta üretimini 17 dönüme çıkartmak istediğini ve ilk hasattan kaliteli bir ürün elde ettiğini ifade eden Kaya, “İlçemizde genelde arpa, buğday, çekirdek, nohut, mısır gibi klasik tarım ürünleri yetiştirilmekte. Mevsim, iklim şartları güzel gitmezse iyi bir kazanç elde edemeyiz. Hatta bazı zamanlar kar yerine zarar ederiz. Lavanta yetiştiriciliğine gelince kimyasal hiçbir ilaç kullanmıyoruz ve yılda iki defa özenli bir şekilde çapalamanın dışında hiçbir masrafı yok diyebiliriz. Şuanda kıraç arazime lavanta yerine buğday ekseydim en iyi şartlarda 2 dönümden 500 ile 600 lira gibi bir gelir elde edecektim. Lavantanın sadece litresi 350 lira ile 400 lira arasında değişiyor. Lavanta bakımı da kolay olan bir ürün. İlçemizde kıraç topraklarını değerlendirmek isteyen çiftçilerimize tavsiye ediyorum. 2 yıl önce 2 dönümlük alana uyguladığımız lavanta alanını 17 dönüme kadar çıkartmak istiyorum. Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven’e desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri