Kahramanmaraş Kültür Derneği Başkanı Abdulhakim Eren’in ev sahipliğinde Dulkadiroğlu Kıraathanesinde 680 kişinin katıldığı anket sonuçları açıklandı.
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki göç sorununu ve sebeplerini ortaya koymak için yapılan anket sonuçları ve Kahramanmaraş’ta yaşayan Afşinlilerin buna katkısını sağlamak için düzenlenen geceye Kahramanmaraş şehir merkezinde yaşayan Afşinliler katıldı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksekokulu, ‘Afşin’de Yaşam, Yaşam Doyumu ve Göç Algısı’ konulu bilimsel anket gerçekleştirdi.
Afşin’deki göç sorununu, bilimsel olarak araştırdıklarını söyleyen Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kaya, ilçe nüfusunun 2007 yılında 84 bin 768 kişi iken 2016 yılında 3 bin 117 kişi azalarak 81 bin 591 olduğunu söyledi.
Kobi ve Sanayinin kurulmaması sonucunda her geçen gün eriyen Afşin için yapılan Anket çalışmasının tamamen bilimsel kaynaklara dayandığını ifade eden Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kaya, “Afşin’deki iç göç hareketlerini araştırmak için Afşin’de Yaşam, Yaşam Doyumu ve Göç Algısı konulu 668 kişiye bilimsel anket çalışması yapıldı. Anket sonuçlarımız bilimsel ortamlarda ve bilimsel değerlendirmeler ışığında ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla tartışmaya açık bir yanı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.
Sadece sorunun Afşin olmadığını Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit başta olmak üzere diğer ilçelerinde yer aldığını , bu sebeple Afşin’in nüfusunun göç vererek 9 yıl içinde 3 bin 117 kişi azaldığını belirten Kaya, “ İlçemizdeki nüfusun azalması nedeninin araştırılması, Afşin’de diş doktoru olarak görev yapan Ali Mercimek’in bize bir fikir vermesiyle başladı. İlçemizde göç var, buna bilimsel olarak bakmak istedik. Okulumuzda göç sorununu daha geniş bir perspektife yaymak istedik ve sonuç olarak Afşin’de Yaşam, Yaşam Doyumu ve Göç Algısı’ konularını tamamen bilimsel zemin üzerine oturtarak çalıştık.
Bu çalışmaya 2017 yılının ilk aylarında okulumuzdan Öğr. Gör. Dr. Nurettin Koca, Öğr. Gör. Dr. Ahmet Tambay ve Okt. Dr. İrfan Marangoz hocalarımızla başladık. Arkadaşlarımız, ilçemizdeki kamu ve kurumlarda, belediyemize, santrallerimizde giderek anket yaptılar. Bu anketin sonuçları bilimsel olarak değerlendirildi ve rapor halinde Afşin Kaymakamlığı, belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız gibi ortak paydaşlarımızla paylaşacağız.
Bu çalışma için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörümüz Durmuş Deveci ve Afşin Kaymakamımız Ali Edip Budan bizleri çok destekledi ve katkı sağladı. Bu destekler için ayrıca teşekkür etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.
Afşinli, daha iyi yaşam ve sosyal alanların olmadığı için ilçeden gidiyor!
Anket sonuçlarına göre Afşin’deki göçün birinci nedenin daha iyi yaşam koşullarına sahip olma isteği olduğunu söyleyen Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kaya, “ İlçemizde yapılan anket sonuçlarına göre Afşin’in dışarıya göç veriyor mu? sorusuna yüzde 88,9 oranda ‘evet’, yüzde 11.1 oranında ‘hayır’ cevabını verildi. Göç verme nedenlerini araştırdığımız anket sonucunda yüzde 83.3 ile daha iyi yaşam koşullarına sahip olma isteği ilk sırada yer alırken bunu yüzde 82,2 ile sosyal yaşam alanlarının olmaması ikinci sırada yer aldı. Sosyal alanların oluşması, alışveriş imkanlarının artırılması, ulaşım, barınma ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi için çalışmalarda bulunması gerekiyor. İlçemiz şuanda çok önemli bir pozisyonda. İlçemizden iki milletvekilimiz var. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilimiz Mehmet İlker Çitil ve MHP Milletvekilimiz Fahrettin Oğuz Tor ile de anket sonuçlarını paylaşacağız. Bilimsel anket çalışması sonucunda ortaya çıkan ilçemizin sorunlarının giderilmesi için destek isteyeceğiz. Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Afşin’in göç sorununu 5 ana bölümde incelediklerini söyleyen Afşin Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Nurettin Koca ise, “ İlçemizin göç nedenlerini araştırmak için anket yöntemini seçtik. Katılımcıların demografik özelliklerini, göç vermeye neden olan sebepleri ankette vatandaşlarımıza sorduk. Okulumuzun ilçemize faydasının olup olmadığını sor olarak vatandaşlarımıza yönelttik. Son olarak ise Eshab-ı Kehf’in Afşin’de bulunmasının ilçenin sosyal ve ekonomik hayata etkisini konularını anket olarak uyguladık. Çalışmamıza 668 katılımcı dönüş sağladı.” dedi.
Alışveriş ihtiyacımızı Elbistan’dan karşılıyoruz
Yapılan anket sonucunda Afşin’deki vatandaşların yüksek bir kesiminin alışveriş için Elbistan’a ve Kahramanmaraş’a gittiğini söyleyen Öğr. Gör. Dr. Nurettin Koca, “ Ankete katılanlara, her türlü alışveriş ve sosyal ihtiyaçlarınızı karşılamada Afşin’i yeterli buluyor musunuz? Sorusunu yönelttik ve katılımcıların sadece yüzde 16,5 ‘evet’, yüzde 83,5’i hayır cevabı verdi.
Bu çok önemli bir oran. Ayrıca vatandaşlarımıza alışveriş ihtiyaçlarınızı nereden karşılıyorsunuz sorusunu sorduğumuzda ise sadece yüzde 24,8’i Afşin’den cevabı vermiştir. Katılımcılarımızın yüzde 43’ü alışverişlerini Elbistan’dan, yüzde 17,7’si Kahramanmaraş’tan ve yüzde 14,5’i diğer cevabı vermiştir.” diye konuştu. Türkiye genelindeki doğum ve ölüm oranlarıyla ilgili Afşin’de herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadığını söyleyen Afşin Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Ahmet Tambay, nüfus azalmasının göç nedeniyle açıklanabileceğini belirtti. Afşin‘in doğum ve ölüm oranlarının Türkiye ortalamasıyla ötüştüğünü ifade eden Tambay, “ İlçemizde doğum ve ölüm oranlarında bir sıkıntı yoksa Afşin göç veriyor demektir. Biz yola çıkarken ana problem olarak bunu belirledik ve bunun üzerine yaşam doyumunun Afşin’de bu göçe neyin ne kadar etkisi var, bunun üzerine bir araştırma yaptık.” diye konuştu.
Kırathanede ki sohbet toplantısı sonunda, Kahramanmaraş’ta yaşayan Afşinliler fikirlerini söylediler..