KAHRAMANMARAŞ’IN İLK DOĞALGAZ FİRMASI ISIMAR, HEDEF BÜYÜTÜYOR

Isımar Doğalgaz’ın sahibi Mehmet Akpınar, doğalgaz kullanımıyla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

Isımar’ın kuruluşu ile ilgili bilgi verir misiniz?

2006 yılında Kahramanmaraş’ta ilk sertifikalı doğalgaz firması olarak kurulduk. Airfel ve Bosh markalarının ana bayiliğini de alarak yolumuza devam ettik. Şu an itibariyle de, hizmette, yine ilk sırada yerimizi koruyarak sektörde ilerliyoruz. İlk sertifikalı firmayız. Biz açıldığımızda, insanlar henüz doğalgaza bile inanmıyorlardı. Ancak biz doğalgazın 2006 yılında verileceğini bildiğimiz için 6 ay öncesinden çalışmaya başladık. Binevler bölgesinde ve Necip Fazıl Kısakürek Mahallesi’nde yaklaşık 40-50 daire hazırladık. Gaz gelince de Aralık ayında ilk gazı Kahramanmaraş’a veren firma olmanın gururunu yaşadık.

Isımar’ın hedefleri nelerdir?

Aslında birinci hedefimiz halkımızı bilinçlendirmektir. Önemli hedeflerimizden biri  budur. Halkımızın bilinçlenmesi bizim para kazanmamızdan daha önemlidir. Çünkü doğalgaz oyun ve oyuncak değil, tamamen profesyonel bir çalışmayı ve ekip ruhu gerektiren bir iş alanıdır. Bu sebepten, biz eğitime önem veriyoruz. Televizyonlarda, radyolarda, bastırdığımız broşürlerimizle, el ilanlarıyla halkımızı bilinçlendiriyoruz. Doğalgaz nedir, doğalgaz faydalı mıdır, zararlı mıdır, doğalgazın avantajları nelerdir, doğalgaz kullandığımız zaman ne kadar tasarruf edebiliriz. Bütün bu konularda bilgilendirmeyi ön plana alıyoruz. Çünkü bilgilenen bir toplum neyi nasıl yapacağını bilecektir, o da sonuçta bizim için bir yatırımdır.

Isımar, hizmet kalitesini daha da yükseltmek için neler yapıyor?

Altı yıldan bu yana biz 20 yıllık 30 yıllık tecrübeli ekiplerle çalışıyoruz. Bursa’da, İstanbul’da, Rusya’da kaynak ve doğalgaz işi yapmış ekipleri aldık, onlarla beraber yola çıktık, onlarla beraber devam ettik. Ben, ekibi çok seviyorum, kazandığımı onlarla paylaşmaktan da zevk alıyorum. Sebep şu: O insanlar bizi kalkındırıyor, bizim kombilerimizi sırtında taşıyarak, alın teriyle çalışıyorlar. Onun için de böyle bir ekibimle, yaklaşık 40-50 kişilik bir ekibim var, 6 yıldan bu yana çalışmaktan da zevk alıyorum.

Neden Airfel?

Airfel, Anadolu sermayesi ile kuruldu. Aslında Airfel, Hasan Önder tarafından kuruldu (Şu an kendisi Daiken’in CEO’sudur). SANKO tarafından satın alındı ortaklaşa bir şekilde. SANKO da Daiken de bu markaya sahip çıktı. Yerli bir sermaye olduğundan, sağlam ve kaliteli bir ürün olduğun için biz Airfel’i tercih ettik. Ürün pörtföyü de geniş. Kombi, klima, radyatör kazanı gibi birçok alternatifi bize sunmaktadır. Kahramanmaraş’ta biz ilk olarak bu markayla başladık ve 2008 yılında ciroda Türkiye ikincisi, 2010 yılında daTürkiye üçüncüsü olduk.

Satış sonrası hizmetiniz nasıl?

Tabi ki sıkıntılar çıkacak. Biraz önce konuşmamızın başlangıcında bu işin oyuncak olmadığını, tecrübeli ve sertifikalı uzman bir ekiple çalışmak gerektiğini vurguladık. 1 mühendis, 2 teknikerimiz ve 40-50 ye yakın sertifikalı ustamız var. Doğalgazda en önemlisi, işten sonrası takiptir. Çünkü bizimki hizmet sektörüdür. Su damlayabilir, gaz kaçağı olabilir kombiyi çalıştıramayabilir insanlarımız. Bu konuda muhakkak bizler, devamlı bir surette müşterimizi bilgilendirmek, müşterimizin yanında olmak zorundayız. Bazen müşterimiz arıyor, kombi çalışmadı diyor. Kışın ortasında normalde servisi araması gerekiyor ama buna rağmen bizim motorize ekiplerimizle müşterimizin varıyoruz.   

K.Maraş’ta doğalgaz kullanımı yeterli mi Abone sayısı olarak?

Abone sayısı olarak aslında geçen sene daha hızlıydı bu sene de güzel. Fakat ne yazık ki bizim insanlarımızda ilk başlarda bir direnme söz konusu oldu. 2006 ve 2007 yılında çok yavaş bir geçiş süreci oldu. İnsanlar bir tereddütte kaldılar.  Kömür gibi ısıtır mı endişesi taşıdılar. Doğalgaz, hem kömürden hem de tüp gazdan daha ucuz. 70 liralık tüp parası veriyor insanlar şu an. Ama doğalgaza geçtikleri zaman 5 lira ile 10 lira arasında değişen düşük bir rakam ödüyorlar. 2007 yılına kadar biraz zorlu süreç oldu ama televizyondaki eğitimlerimizle bizzat apartman apartman dolaşarak yaptığımız bilgilendirmelerle yine gaz dağıtım firması Armadaş’ın katkılarıyla bu zor süreci aştık. Bu bilgilendirmelerle, doğalgaz tanındı ve kullanmaya başlandı. Ama hala kenar mahallelere baktığımız zaman evlerinin önünde o kutular garip garip duruyor, hala doğalgazları çekilmemiş, hala kullanmayan insanlar var. Bu, bilinçsizlikten başka bir şey değildir. Kenar mahalledeki bir emekli kardeşimiz 5000 TL, bir yatırım maliyeti olur diye doğalgaz çektirmiyor. K.maraş halkının kafasında hep kombi ve petek var. Halbuki doğalgaz sobası hem iktisatlı, hem cebimiz için uygun, hem de ısınma yönünden de mükemmel. Bir oda için odun-kömür sobası olacağına doğalgaz sobası kullansa insanlar çok daha avantajlı olur. Soba olunca faturalar, aylık 100 TL’yi geçmiyor. Ocak ve ısınma içerisinde. Ortalama rakamlar bunlar. Bu da bir yıl boyunca yakıt ve ocak masrafı 600 TL demektir.  Odun ya da  kömür alındığı zaman zaten 1000-1250 TL’den aşağı kimse para ödemiyor.

Bir daireye doğalgaz sobası kurmanın ortalama maliyeti nedir ?

Sadece bir dairenin ocağını bağlamak ve bir tane doğalgaz sobası kurmanın maliyeti 1500 TL’dir. Bu parayı da zaten bir yılda amorti eder bir kişi. Bu konuda tabi ki halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yeni Şafak’ın da yaptığı bu katkılarından dolayı ben özellikle teşekkür ediyorum.

İnsanlar neden doğalgaz kullanmalı?

Birincisi güvenli bir ısınma yoludur. Her türlü emniyet tedbirleri alınmaktadır. Otomatik kombiler, aşırı ısınmaya karşı,  emniyete almaktadır. Donma ve kaçaklara karşı her türlü emniyet mevcuttur. İkincisi hava kirliliği ve çevre kirliliğini önlemektedir. Ucuz bir yakıttır. Konfor vardır, kafana göre kombini kapatırsın, kafana göre kombini yakarsın, nisan aylarında hava soğuk olur kombini açabilirsin. Yani böyle bir bireysel özgürlük söz konusudur. Evden gittiğin zaman kapatma imkanın var, tatile gittiğin zaman kapatma imkanın var. Güneş enerjisinde kışın patlama, çatlama oldu, tamirat masrafı 150-200 TL’den düşmüyor. Zaten kombiden dolayı, sıcak su masrafı yıllık 150-200 TL arasındadır. Üçüncü sırada konfor yer almaktadır kullandığınız kadar ödersiniz.

Sizin eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Kombiyi 45-50-55 derecede çalıştırmak en güzelidir. Bu derecelerde çalıştırıp devamlı şekilde bütün odaların ısınması gerekir. Öbür türlü 70 derecede ısıtıp da yeniden kapatıp sabahleyin yeniden açmak aynı faturaya tekabül etmektedir. Kışın kış gelmeden önce kombilerin ve kazanların bakımlarının yapılması gerekmektedir. Tesisatın da temizlenmesi gerekir ayrıca. Çünkü su sirkülasyon yaptığı zaman, kum parçacıkları taş parçacıkları keten parçacıkları tesisatı tıkayabilir. Ondan dolayı kombinin altındaki filtrenin ve tesisatın temizlenmesi önemlidir. Ayrıca kışın herhangi bir yere ziyarete, tatile çıktığımız zaman kombiyi fişten çekmeyelim, en önemli hususlardan bir tanesi de budur. Çünkü elektrikte fiş takılı olduğu zaman kombi kendi kendine 5 saniye gibi kısa bir zaman içerisinde çalışmakta ve sirkülasyon yapmaktadır, donmayı önlemektedir. Bazı müşterilerimiz bu konuda bilinçlendirilmediği için kombiyi kapattığı gibi fişi elektrikten çekmektedir. Böylece kombinin içerisinde bulunan su donmakta ve eşanjör patlamaktadır. Bir kombiye yakın maliyet gitmektedir buna da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Doğalgazlı sistemlerde yanma hassas olarak kontrol edilebildiği için yakıt kaybı çok azdır. Uzun zaman dilimi içinde aynı yakıt kalitesi elde edilebilir. Gaz, oluşundan dolayı hava ile çok iyi karıştığından yanma verimi yüksektir, havadan daha hafif olduğundan, alev boyu foyloyl ve kömüre göre daha kısadır, yanmayı tamamlamak için gereken zaman da kısadır. Böylece daha küçük kazanlar kullanılarak maliyet azalır, yerden tasarruf edilir. Verimli bir yakıt olması sebebiyle hem ekonomiktir, hem enerji tasarrufu sağlar. Doğalgaz tesisatı ve cihazları düşük basınçta çalıştığı için LPG tüpleri gibi patlama tehlikesi ve basınçlı parça tesiri yoktur. Doğalgazda yanma için hava gereksinimi en azdır. Bu oran kömürde %20-%30, folyoyla %10-%20, doğalgazda ise %5-%10 arasındadır. Kurum, is gibi atık ürünleri olmadığı için ısı transfer yüzeyleri temiz kalır. Tesisat çok az bakım ve denetleme gerektirir. Temiz olması ve içerisinde kükürt bulunmamasından dolayı birçok sanayi sektöründe doğrudan kullanılabilmesi hem sistem veriminin hem de ürünün kalitesinin artmasını sağlar. Doğalgaz ekonomiktir, bütün bu temizlik depolama yakıt hazırlama kül atma maliyetleri göz önüne alınırsa doğalgaz yakılmasının gerek yatırım gerekse işletme maliyetlerinde önemli kazançlar sağladığı söylenebilir.

Gelelim, doğalgaz kullanmanın güvenli olup olmadığına. Doğalgaz zehirsizdir, solunması halinde öldürücü değildir. Ancak ortamda çok fazla doğalgaz birikmesi olursa havadaki oksijen miktarı azaldığından dolayı boğulma tehlikesi vardır. Bu nedenle kokusuz olan doğalgaz herhangi bir sızmaya karşı kokulandırılır hissedilmesi için. Doğalgaz havadan hafif olduğu için hava içinde yükselme eğilimindedir. Gaz kaçakları havayla karışmadan önce yükseklerde toplanır. Bu yüzden havalandırma kanallarından kolaylıkla dışarı atılabilir. Bu sebeple bizim camlardan açtığımız hava menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir. Bazı müşterilerimiz, hava soğuk olduğundan dolayı soğuk hava girmesin diye pencerelerden veya duvarlardan açmış olduğumuz hava menfezlerini kapatmaktalar. Bu, büyük bir tehlikedir, bunun için şartnameye uyulması lazım. Tesisatçı firmalara güvenmek lazım ve tesisatımızı da sertifikalı firmalara yaptırmamız lazım. Bu da çok önemli bir husus. Şimdi sokakta herhangi bir kişiye yaptırıldığı zaman, eksikler olacaktır, yanlışlıklar yapılacaktır, kaliteli ürünler kullanılamayacaktır. Bu da ileride çok büyük sıkıntılara sebebiyet verecektir.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Keşfet Haberleri