Kahramanmaraş'ta sel ve erozyonu önlemek amacıyla 6 milyon TL bütçeli Ahir Dağı Yeşilkuşak Keklikdere Projesi hayata geçirildi.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, dünyanın en büyük sel derelerinden biri olan Keklikdere çevresinde yapılan taş duvarlar, çitler, teraslar ve eşiklerle sel ve erozyonu önlemeyi hedeflediklerini belirterek bölgeye 1 milyon fidan dikeceklerini söyledi.Kahramanmaraş, 1972'nin nisan ayında 50 dakika süren şiddetli yağmur ile tarihinin en büyük sel felaketini yaşadı. 3 kişinin hayatını kaybettiği olayda sel sularıyla birlikte şehir merkezinde yaklaşık 2 metre boyunda rusubatlar oluştu. Can ve mal kaybına yol açan selin en büyük nedenlerinin Ahir Dağı'ndaki Akdereve Keklikdere'den gelen sular olması, yetkililere harekete geçirdi ve 1990'da bölgede ağaçlandırma ve erozyonla mücadele için bir proje hazırlandı. Ancak proje 27 yıl sonra 2007'de hayata geçirilebildi.
37 KİLOMETRE ÇİT ÇEKİLDİ
Proje kapsamında Keklikdere'de hummalı bir çalışma başlatıldı. İş makinelerinin dahi çalışmakta zorlandığı 8 bin 850 dekarlık sarp bir arazide yağmur sularını durdurmak, erozyonu önlemek amacıyla 500 orman köylüsü ile taş duvarlar, teraslar ve eşikler yapılıp yamaçlara çakılan demir kazıklar yardımıyla meşe ve mahlep dalları kullanılarak 37 kilometre çit çekildi.
1 MİLYON FİDAN DİKİLECEK
6 milyon TL'lik bir bütçe ile hayata geçirilen projede bölgeyi tamamen ağaçlandırma adına 1 milyon fidan dikilecek. Fidanlar, 661 bini sedir, 260 bini badem, 50 bini kuşburnu, 13 bini mahlep, 12 bini ahlat ve 4 bini ceviz olmak üzere orman köylülerine gelir getirici türlerden olacak. Fidanların dikiminde de yine orman köylüleri istihdam edilecek.
ALTINDAŞ: 2018'DE BİTİRİYORUZ
Bölgede çalışmalar devam ederken, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş da Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arslan Deveboynu ve kentte görev yapan gazetecilerle birlikte bölgeye giderek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şehrin geleceği açısından Ahir Dağı Yeşilkuşak Keklikdere Projesi'nin çok önemli olduğunu ifade eden Altındaş, "Bu saha 2 senedir benim hayalim olan bir sahaydı. En sonunda bu sahayı bu sene yapmaya karar verdik. Çok ciddi emek sarf edilen çok güzel çalışmalar yaptık ve bitirme aşamasına geldik. 2017 ve 2018 yılı içerisinde biz bu sahanın tamamını bitireceğiz. Bu sahada kafes tel, eşikler, teraslar ve kuru taş duvarlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. benim için bu saha çok önemliydi, yapmamız gereken bir sahaydı" diye konuştu.
SOĞUK: DÜNYA NORMLARININ ÜZRİNDE BİR ÇALIŞMA
Ağaçlandırma Mühendisi Levent Soğuk da Keklikdere ve Akdere'nin dünyanın en büyük sel dereleri olduğunu söyledi. Su toplama havzası 885 hektar olan Keklikdere ile bin 125 hektarlık su toplama havzasına sahip Akdere'nin Dereli Mahallesi'nde birleşip suların şehir merkezine gittiğini ifade eden Soğuk, kent için açık bir tehdit olan derelerde yürütülen çalışmaların çok önemli olduğuna dikkat çekti. Soğuk, çalışmalar hakkında şunları söyledi: "Burada yapılan çalışma, tamamen seli ve erozyonu durduracak tarzda yapılarla birlikte yapılıyor. Yamaçlarda ekskavatörlerin yaptığı seki teraslar, yan derelerde bu dereye inen suyun hızını kesecek taş duvarlar, akıntılı yamaçlarda 90 santimetrelik demir kazıklar yamaca çakılıp araları da dallarla örülerek örme çitler yapılıyor. Yani burada dünya normlarının üzerinde erozyon kontrol ve sel tedbirlerinin en üst düzeyde alındığı çok ciddi ve pahalı çalışmalar bunlar."