Kahramanmaraş Usulü Kuskus Nasıl Yapılır? Kuskus Pilavı Tarifi

El becerisi gerektiren kuskus yapımı! Yumurta, süt, irmik, unla geleneksel tarif. Kahramanmaraş usulü kuskus nasıl olur? İşte detaylar.

Çok basit görünse de aslında oyalayıcı bir işçilik gerektiren bu ürün, bölge ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. Örneğin, Avrupa'da çok bilinen Fas kuskusu sadece irmikle hazırlanır ve buharda pişirilir. Aslında bu tarifi video ile anlatmak çok daha kolay olurdu, ancak şimdilik yazılı tarifi paylaşabiliyoruz.

Tarifte geçen kuskus teknesi, eski zamanlarda kullanılan çamaşır teknesine benzeyen, ağaçtan oyma bir malzemedir. Kahramanmaraş'ta ve bazı Ege köylerinde hala kullanılmaktadır.

Malzemeler (Yaklaşık 3 kg kuru kuskus elde etmek için):

500 gr irmik (alternatif olarak köftelik ince bulgur kullanabilirsiniz)

1 litre süt

5 yumurta (iyice çırpılmış)

3 kg un

Sütü ve çırpılmış yumurtayı büyük bir kapta karıştırın.

Tüm irmiği kuskus teknesine veya uygun bir kaba boşaltın.

Başlangıçta büyük bir hamur fırçasını yumurtalı süt karışımına batırın ve sonra irmiğin üzerine sürün. Islak fırça ile irmikleri nemlendirin.

İrmiği elinizle karıştırarak her bir irmiğin eşit şekilde nemlenmesini sağlayın.

2 çorba kaşığı un alın ve tel süzgeç yardımıyla irmiğin üzerine serpin. Unu ektikten sonra dairesel hareketlerle karıştırarak unun irmiklere iyi yapışmasını sağlayın.

Bu işlemi un ve yumurta-süt karışımı bitene kadar tekrarlayın. Burada önemli olan nokta, kuskus tanelerinin istediğiniz büyüklükte olmasını istemenizdir. Eğer küçük taneler isterseniz yukarıdaki ölçüler yeterlidir. Daha büyük taneler isterseniz yumurta-süt karışımı ve un miktarını artırabilirsiniz.

İşlem tamamlandığında, kuskusu temiz bir bezin üzerine alarak kuru ve hava sirkülasyonu olan bir yerde günde birkaç kez karıştırarak kurutun. Lütfen unutmayın ki kuskus doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Afiyet olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'ın Doğal Güzelliği: Nilüfer Çiçekleri
Davetsiz Misarfirler İçin Işık Hızında Hazırlanan Misafir Kapıda Kurabiyesi
Lezzetli Bir Masterchef Tarifi: Sac Tava Nasıl Yapılır?

Yaşam Haberleri