Lezzetli bir sofra deneyimi için şahane bir tarif! İşte, kahramanmaraş usulü Acem Pilavı tarifi:
Malzemeler:
250-300 g kuşbaşı kuzu eti
1 adet kuru soğan
750 g havuç
3 su bardağı pirinç
Karabiber, kırmızı pul biber, az miktarda tarçın
Sade yağ
Havuç Ekşilemesi İçin:
500 g rendelenmiş havuç
Sumak (ekşi ahıdı) ya da nar ekşisi
2-3 diş dövülmüş sarımsak
Tuz ve kuru nane
Yapılış:
Kuşbaşı eti haşlayın ve köpüğünü alın. Suyundan ayrılan ortama ince doğranmış soğan, doğranmış havuç ve bir kısmı yağ ile ekleyerek kavurma işlemi yapın.
Et suyu ile pilavın suyunu ayarlayın. Ortama havuç ekleyin. Daha önce sıcak suyla haşlanmış pirinci yıkayıp suya bırakın. Kaynadıktan sonra orta ateşte pişirin ve ayrılan yağ ile pilavı yağlayın.
Pilavi dinlendirip tabağa alın. Üzerine karabiber, kırmızı pul biber ve bir miktar tarçın ekleyin. Etleri pilavın üzerine yerleştirerek servis yapın.
Havuç Ekşilemesi:
Rendelenmiş havucu bir salata kabına alın. Suda açılan ekşi ahıdlardan birini, sumak ya da nar ekşisini ekleyin. Dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edin.
Ekşilemenin üstüne bolca kuru nane ekleyerek pilavla birlikte tüketin.
Öneri: Acem pilavının tamamlayıcısı olan havuç ekşilemesiyle birlikte servis yapın. Şimdiden afiyet olsun!