Kahramanmaraş Dahil 11 ilde Binaların Hasar Durumlarına 30 Bine Yakın İdari Dava!

Adalet Bakanı Tunç, yeni anayasa ve yargı reformunu vurgulayarak, yıkım davalarında yeni usul önerisi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Detaylar haberimizde!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni yasama yılı resepsiyonunda yaptığı açıklamalarda şunları dile getirdi:

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlere ilişkin soru üzerine Tunç, binaların hasar durumlarına yönelik çeşitli itirazlarda bulunulduğunu, yıkım kararlarının hızlı şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

Yıkım kararlarına karşı açılan davaların bulunduğunu anımsatan Tunç, bu konuda yargılamadaki sürelerin kısaltılabileceğini kaydetti.

Bir alternatif model sunulacağını dile getiren Tunç, "Farklı bir usul önereceğiz Meclis'imize. Taslak olarak çalışmamız var. Bu çalışmayı paylaşacağız. Şu anda 11 ilde 30 bine yakın idari dava var." bilgisini paylaştı.

Yılmaz Tunç, yeni bir anayasa yapılması gerektiğini belirterek, "Çok sayıda reform yapıldı ancak anayasamızdaki vesayetçi ruh ortadan kaldırılamadı. Oluşturdukları Bilim Kurulu metnini bile değiştirip oya sundular. Sadece meşruiyet açısından bile yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Uzlaşma sağlanarak milletimize olan borcumuzu ödeyebiliriz" dedi.

Deprem bölgesindeki yıkım kararlarına karşı açılan davalara ilişkin olarak, farklı bir usul önermeyi planladıklarını ve Meclis'e sunacakları bir taslağın çalışmalarını yaptıklarını ifade etti. Bu davalardaki yargılama sürelerini kısaltmanın önemli olduğunu vurguladı.

Ayrıca, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulamasına dair bilgi veren Tunç, 1 Eylül'de başlayan uygulama kapsamında 24 bin başvuru olduğunu ve 1900 uyuşmazlıkta anlaşma sağlandığını belirtti.

Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde bugüne kadar 7 yargı paketinin yasalaştığını ve belgenin yüzde 70'inin gerçekleştirildiğini açıkladı. Yargı reformu alanında yeni çalışmalar yapıldığını ve tüm kesimlerin görüşlerinin alınacağını söyledi. Ayrıca, yeni İnsan Hakları Eylem Planı'nın hazırlanacağını bildirdi.

Ayrıca, Gezi Olayları davasında alınan yargı kararlarına dair açıklamalarda bulundu. Tunç, yargının verdiği kararlara saygı gösterilmesi gerektiğini ve yasaların belirlediği süreçlere uyulması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, yargıtay kararlarının Anayasa'nın 84. maddesine uygun olarak uygulanacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bakan Kacır'dan Yatırım Rüzgarı: 4 İlde Depremlerden Sonra Sanayi Alanları Yükseliyor!
Çiçek Böcekle Değil, Kentsel Dönüşümle Uğraşın: Özhaseki'nin Belediye Başkanlarına Fırçası!
Deprem Kahini Hoogerbeets: 3 Şubat'ta Kahramanmaraş'ı Uyarmıştı, Şimdi Pakistan için Uyarıyor!

Gündem Haberleri