Yassı Höyük'teki kazı çalışmalarında, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde yer alan bu antik yerleşim yerinde 2 bin 600 yıl öncesine ait Akhamenid dönemine ait kalıntılar keşfedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Afşin Belediyesi'nin işbirliğiyle yürütülen kazı çalışmalarını Ahi Evran Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Elif Baştürk liderliğindeki 15 kişilik ekip sürdürüyor.
Kazı Başkanı Baştürk, Yassı Höyük'ün Mezopotamya'dan Anadolu'ya uzanan ticaret yollarının kesişim noktasında olduğunu ve tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Özellikle ilçenin geçmişte yaşanan doğal felaketlere rağmen önemini koruduğunu ve bu yılki kazılarda değerli buluntulara ulaşıldığını açıkladı.
Bu yıl gerçekleştirilen kazılarda en önemli buluntu, milattan önce 558-330 yıllarında varlık göstermiş olan Pers İmparatorluğu'na ait izler taşıyan Akhamenid dönemine ait tabakalardı. Baştürk, bu döneme ait kalıntıların Roma dönemine ait tabakaların altında bulunduğunu ve bu keşfin oldukça heyecan verici olduğunu ifade etti. Kazılar sonucunda, Akhamenid dönemine ait olan ve milattan önce 550 civarında başlayıp milattan sonra 330'larda son bulan bu yerleşim yerinin mimarisinin ve içindeki prestijli buluntuların incelendiği iki evreli bir yapıya ulaşıldı. Bu alanda, avlunun etrafında konumlanmış küçük odalar ve özenle döşenmiş alanlar keşfedildi.
Baştürk, buluntuların sivil mimariyle ilişkilendirilemeyeceğini vurgulayarak, keşfedilen eserlerin son derece özel bir mimari alana ait olduğunu belirtti. Bu alanda, mermer kaplar ve çanak çömlek gibi buluntuların yanı sıra yangın izlerinin ve ardından kapatılan bir alanın da bulunduğunu ifade etti. Bu yıl yapılan çalışmaların en değerli sonuçlarını bu buluntuların oluşturduğunu dile getirdi.