Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Volkan Dalyan’dan şok iddia

Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Volkan Dalyan, “Hasancıklı mezarlığını yaparken ağaç kestiler, kayma olmasın diye duvar diktiler ve insanlarımızı oraya gömmeye başladık. Şimdi yan köylerdekiler kokudan şikâyet...

Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Volkan Dalyan, “Hasancıklı mezarlığını yaparken ağaç kestiler, kayma olmasın diye duvar diktiler ve insanlarımızı oraya gömmeye başladık. Şimdi yan köylerdekiler kokudan şikâyet ediyorlar. Daha önce hangi mezarlığın koktuğunu gördünüz? Mezarlıktan sızan sıvıların başka bir sıvıya karışması bu kokuları yaratır.” dedi

Jeoloji Mühendisi Volkan Dalyan inanılmaz bir iddia ortaya attı. Kahramanmaraş Mimarlar Odasının yayın organı Tavernaküler Bülten’e şok iddialarda bulunan Dalyan, Kahramanmaraş’ın depremselliğini, fay hatlarının deprem üretim riskini, kent mezarlığının toprak yapısı ve birçok konuyu değerlendirdi.

Kahramanmaraş’ın birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Volkan Dalyan; “Yakın dönemde Hatay ve Elazığ segmentlerinde olan depremler herkesin malumudur. Kahramanmaraş’ta da bu depremleri hissettik. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın da yapılan araştırmalara göre 400 yılda 1 deprem ürettiği ve bu depremlerin 7’nin üzerinde olduğu biliniyor. Tabi bu bilgiler ışığında da bilim insanları fayın kırılma gibi etkenlerle bir rapor çıkarttığında 400 yılda 1 kırılan Gölbaşı-Türkoğlu segmentindeki sismik boşluk, 508 yıl olmuş ve hala bir deprem üretmemiştir. Bu da enerjinin 108 yıl kadar aşağıda daha da biriktiğini gösteriyor.” Dedi.

Kahramanmaraş’ın fay hatları geç tespit edip imara açılması açısından sınıfta kaldığını da dile getiren Dalyan; “İmar bütün şehirlerde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da rant kaygıları güdülerek yapıldığı zaman ister istemez güvenlik kısmı 2.plana atılıyor. Elazığ’da 6,2 olan depremde buradaki insanlarımız evlerinde 4 şiddetinde hissettiler. Buradaki 7 üzeri oluşabilecek depremde bizim buradaki insanlarımız 10 şiddetinde hissedecek. Sistem olarak bazı şeyleri düzeltiyoruz ama burada sadece binanın sağlam olması yetmiyor. Zemin de sağlam olmalı.” Dedi.

Mezarlığın yerinin yanlış yapıldığını geçmiş dönemde oda olarak itiraz ettiklerini fakat dikkate alınmadıklarını belirten Dalyan iddiasını şu şekilde dile getirdi; “Bu şehirde bir şeyler kafaya konduğu zaman sırf proje yapılsın diye yapılıyor. Bunun çok örnekleri var. Hasancıklı etrafında yaşayan insanların kokudan şikâyet ettiğini duyuyorum. Hiçbir mezarlık kokmaz. Örneğin, Şeyh Adil Mezarlığı şehrin içerisindedir. Bu zamana kadar koku duyan oldu mu? Çünkü Şeyh Adil Mezarlığı’nın bulunduğu bölgede sızan bir su kotu yok. Toprağın içerisinde çürüyen bedenlerden sızan kokular, suya karışmıyor. Hasancıklı’da ki durum maalesef, Şeyh Adil Mezarlığı’ndaki gibi değil.”

Tavernaküler Bülten Editörü Dilara Yönder Baltacı ise, Dalyan’la yapılan dev röportajın ayrıntılarına Tavernaküler bültende ulaşabileceklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri