Japon Mühendis Yoshinori Moriwaki: Kahramanmaraş'ta Ova Tarafında Çok Hasar Oldu!

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye'deki deprem risklerini vurguluyor. Yapı güçlendirmesi ve kentsel dönüşüme öncelik verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki depremler ve olası riskler hakkında bilgi verdi. Moriwaki, Elazığ'da bir otelde düzenlenen programa, özel bir firmanın "Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz" projesi kapsamında getirilen mobil eğitim tırı olan "Kaşif" ile katıldı. Programda, yapı güçlendirmesi ve deprem konularında inşaat mühendisleri, mimarlar ve sektör çalışanlarına yönelik bir seminer düzenledi.

Özellikle yumuşak zeminlerde sıvılaşma olduğuna dikkati çeken Moriwaki, "Ova bölgeler aynı şekilde. Hatay'da ve Kahramanmaraş'ta ova tarafında çok hasar oldu. İstanbul'un riskli bölge olduğunu söylüyoruz. İstanbul'da acil olarak kentsel dönüşümü tamamlamak lazım." ifadesini kullandı.

Moriwaki, il il gezerek inşaat sektörü paydaşlarına yönelik seminerler verdiğine işaret ederek, yapı güçlendirmesinde beton ya da çelik kullanabileceğini ancak karbon fiber kaplamanın daha ekonomik ve kısa sürede yapılacak bir çözüm olduğunu anlattıklarını sözlerine ekledi.

Moriwaki, 24 Ocak 2020'deki Elazığ depremi ve ardından gelen diğer büyük depremlerin, Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki stres biriken bölgelerdeki kırılmayı temsil ettiğini belirtti. Bu kırılmanın devam edeceğini ve gelecekte benzer olayların yaşanabileceğini ifade etti. Ayrıca, Hatay'daki depremlerin ardından olası kırılmaların denizde ve Kıbrıs tarafında olabileceğine dikkat çekti.

Moriwaki, Türkiye'nin deprem haritasında riskli bir bölgede yer aldığını ve her zaman deprem olabileceği için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Artçı depremlerin normal olduğunu, ancak özellikle Karlıova, Bingöl, Van, Muş, Bitlis gibi bölgelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, binaların depreme dayanıklılığında zemin seçiminin önemine vurgu yaparak, kentsel dönüşüme destek olunması gerektiğini belirtti.

Moriwaki, yumuşak zeminlerde sıvılaşmanın olduğunu ve özellikle ova bölgelerinde bu durumun etkili olduğunu ifade etti. İstanbul'un riskli bir bölge olduğunu ve acil olarak kentsel dönüşümün tamamlanması gerektiğini belirterek, beton, çelik ya da karbon fiber kaplama gibi yapı güçlendirme yöntemlerinin kullanılabileceğini ancak karbon fiber kaplamanın daha ekonomik ve hızlı bir çözüm olduğunu sözlerine ekledi. Moriwaki, Türkiye genelinde inşaat sektörü paydaşlarına yönelik seminerler düzenleyerek bilgi paylaşımında bulunduklarını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Alper Akbaş: Onikişubat Nasıl Model ve Modern Bir İlçe Olur?
Dulkadiroğlu Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Taş: Önceliğimiz Kentsel Dönüşüm Olmalı
Dikkat! Ek MTV'nin Son Günü: Yarın Ödemeyi Unutmayın!

Kahramanmaraş Haberleri