Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Riske Dikkati Çekti

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İzmir'deki riskleri vurguluyor. Bina güvenliği, planlı hazırlıklar ve kentsel dönüşüm önemli. Depreme karşı herkes hazır olmalı.

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İzmir Karşıyaka'daki deprem riskine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Moriwaki, Edirne'de düzenlenen bir program sonrasında yaptığı açıklamada, kamu kurumları, belediyeler, şirketler ve vatandaşların deprem hazırlıkları ve alınacak önlemler konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Depremlerde binanın zemininin büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Moriwaki, herkesin yaşadığı binadan başlamak üzere alınacak önlemlerin önemine dikkat çekti. Bina ruhsatı, iskan durumu, yapı malzemeleri gibi faktörlerin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle 2000 yılından önce yapılan binaların daha dikkatli incelenmesi gerektiğini belirten uzman, deprem sonrasında ailelerin nerede buluşacaklarına dair bir plan yapmalarını ve yaşam üçgeni oluşturmalarını önerdi.

Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki Bingöl, Muş ve Bitlis gibi bölgelerde deprem için önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı. Gemlik Körfezi'ndeki depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunu etkilemediğini belirten Moriwaki, Türkiye genelinde herhangi bir yerde deprem olabileceğini ve bu nedenle herkesin sürekli hazır olması gerektiğini söyledi.

Özellikle İzmir'de yaşayan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini belirten Moriwaki, 30 Ekim 2020'deki depremin denizdeki fay hattında gerçekleştiğini hatırlattı. Karşıyaka bölgesinin zemininin özellikle riskli olduğunu ifade eden uzman, Marmara Bölgesi'nde bulunan diğer şehirlerde de uzun zamandır kırılmayan noktaların olduğunu ve bu bölgelerde deprem riskinin bulunduğunu söyledi.

Son olarak, İstanbul'da kentsel dönüşümün özellikle yumuşak zeminli bölgelerden başlaması gerektiğini belirten Moriwaki, eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcılar gibi bölgelerde hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini ifade etti. Bu süreçte binaların komple yeniden yapılması yerine güçlendirme çalışmalarının yapılmasının daha etkili olabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bakan Özhaseki Kahramanmaraş Depremlerinin Üzerinden Geçen 10 Aylık Süreçte Neler Yapıldığını Açıkladı
2023'te Türkiye Dünya Yakın Tarihinin En Ölümcül Depremlerine Şahit Oldu
Şehirler Arası Yolcu Otobüslerinde Yeni Dönem Başlıyor!

Gündem Haberleri