Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 24'ten yüzde 19.75'e indirdi. İş adamları Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından açıklamalarda bulundular.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, TCMB Para Politikası Kurulu’nun 425 baz puan faiz indirimi kararı için, “Faizde indirim umut verici, ancak tek seferle kalmamalı. Bir trendin başlangıcı olmalı. Faizin yüksek kaldığı her gün Türkiye’nin yatırım potansiyelinden çalmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
Avdagiç, yaptığı açıklamada, TCMB’in 425 baz puanlık faiz indirimi ile hem yatırım maliyetlerini geriye çektiğini hem de girişimcinin tek rakibini mevduat faizi olmaktan bir ölçü daha uzaklaştırdığını, geleceğe dönük bir umut getirdiğini kaydetti.
"ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR"
Avdagiç, “Faiz indirimi, kaynaklarımızı dışarıda dünya ile rekabet etmek yerine, içeride faiz maliyetiyle rekabete harcamak zorunda kalmamamız için olumlu bir adım” ifadesini kullandı.
Şekib Avdagiç, enflasyonun yüzde 15’e gerilediğini, baz etkisini de hesaba katınca enflasyondaki düşüşün sürmesini beklediklerini belirtti.
"EKONOMİYE OLUMLU YANSIYACAK"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan ise "TC Merkez Bankası yeni yönetimince alınan faiz indirimi kararı ülkemiz ekonomisinin tüm aktörleri adına sevindirici bir gelişmedir. Merkez'in bu tutumu Yeni Türkiye'de yeri olmayan yüksek faiz,yüksek üretim maliyeti ve düşük yatırım tuzağına daha fazla düşülmeyeceğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.
Kaan açıklamasını şöyle sürdürdü:
"MÜSİAD olarak, TCMB'nin bu kararının bankaların mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansımasını temenni ediyoruz. Zira bankalar tarafından kullandırılan kredilerin maliyetleri düşmedikçe, ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdürülebilir olması mümkün değildir.
Önümüzdeki süreçte kademeli bir şekilde daha alt seviyelere çekilmesini beklediğimiz faiz oranlarının yanı sıra, ekonomi yönetimince iç talebi canlandırmaya yönelik alınan diğer önlemlerin, bilhassa yılın son çeyreğinden itibaren ekonomiye olumlu yansıyacağını düşünüyoruz."
YENİDEN YATIRIM VE CANLANMA DÖNEMİNİN STARTI VERİLDİ
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın konuya ilişkin şunları söyledi;
Merkez Banaksının faizleri düşürme gerekçesine baktığımızda aynı noktada buluştuğumuzu görüyoruz. Dövizin ve enflasyonun dizginlendiği, işsizliğin geriye düşmeye başladığı, dış ticaretin arttığı, cari açığın düştüğü, Borsası 100 bin puanını gören bir ülkede artık paradan para kazanma dönemi son bulmalı ve yatırıma odaklanılmalıdır. Ne var ki ülkemizde faiz oranları çok yüksek. Bu yüksek oran varken, yatırıma yönelen kişi bulmak haliyle zor oluyordu. Oysaki elimizdeki ekonomik verilere baktığımızda faizlerin düşürülmesi için gerekli ortam oluşmuştu ve Merkez bankası da bu konuda gereğini yapmıştır.
Enflasyonda Tek Haneli Rakamları Yakalayacağız
Kamu zamları nedeniyle Temmuz ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde çıkmıştı, Ağustos’ta enflasyonda aşağı indiğini hep birlikte göreceğiz. Eylül ayı baz etkisi, Bankaların Merkez Bankası kararı sonrası kredi ve mevduat faizlerini düşürmesiyle birlikte enflasyonda tek haneli rakamları yakalayacağız. Bütçemiz, vergi indirimlerinin bitmesi sonrası düzelmeye girecek. Yabancı yatırımcıların hisse toplayarak Türk varlıklarına olan ilgisini görüyoruz. Verilere baktığımızda çok yerinde bir karar oldu. İş dünyası olarak Merkez Bankasının bu kararı son derece yerinde ve beklentilerimiz doğrultusunda olmuştur. Merkez Bankası yeniden yatırım ve canlanma döneminin startını vermiştir.
MERKEZ BANKASINDAN CESUR KARAR
ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman TCM Bankası PPK’nun faiz indirme kararını değerlendirirken; “Cesur bir karar! İnşallah ekonomik gelişime olumlu katkı sunar ve yaklaşık bir yıldır yaşanan sıkıntının aşılmasında ekonomik dinamikleri olumlu olarak tetikler” dedi.
ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, Merkez Bankası’nın faiz indirme kararı konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“TCMB’sı uzun zamandır, faizleri indirme konusunda bir tavır almakta zorlanıyordu. Gerek döviz hareketleri, gerek enflasyon ortamı, gerekse beklenti anketlerinin verileri bu kararı zorlaştırıyordu. Aynı zamanda küresel anlamda oluşmuş olan güvensiz atmosfer ve ticaret savaşları psikolojisi, tedirgin ediciydi.
Ülkemiz ekonomisinde meydana gelen bazı değişiklikler ve makro tablolarda meydana gelen iyileşme trendleri enflasyonun yönünü olumlu olarak etkilemiş ve dövizin ateşini söndürmüştü.
Faiz, Döviz ve Enflasyonun hep birlikte yüksek seviyelerde dolaşması yatırım ortamını ve özellikle ekonomik güven iklimini ciddi anlamda sarsıntıya uğratmıştı. Bu durumun sürdürülemezliği aşikardır.
Bir kısım ekonomik gelişim gösterge grafiklerinin olumluya, bir kısmının stabil görüntüye kavuşması TCMB’nı haklı olarak faizlerin indirimine yönlendirdi. Beklenti 2.5 puan civarlarında dolaşırken çok daha yüksek bir cesaretle 4.25 puan indirim yapıldı.
Politika faizinin 24 seviyelerinde kalması tüm sistemi tıkama fonksiyonu icra ediyordu. Piyasa faizlerinin 30’lara dayanmış olması iş ortamını adeta durdurmuştu. Şimdi psikolojik sınır olan 20’lerin altına inmiş olması önemli bir açılım sağlayacaktır.”