İlk 100 günde Türkiye hedefine ulaştı mı?

Türkiye yaşadığı sıkıntılara rağmen ilk 100 Günlük İcraat Programında yüzde 97'sini başarıyla gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk 100 Günlük Eylem Planı'nın tamamlanmasının ardından İkinci 100 Günlük Eylem Planı'nı geçtiğimiz günlerde açıkladı. Yeni Şafak Yazarı Şahap Kavcıoğlu İlk 100 Günlük Eylem Planı'nın ayrıntılarını bugünkü köşe yazısında paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra atanan Bakanların icraatlarından oluşan 100 Günlük Eylem Planı için yeni bakanlara verilen ilk karne notları da diyebiliriz. Bu icraatlar, aynı zamanda daha yeni emekleme dönemi sayılan Başkanlık sisteminin de test edilmesi bakımından önem taşıyordu.

Bu 100 güne şöyle bir baktığımızda, dünyada ve Türkiye’de çok farklı şeylerin yaşandığını görüyoruz.

Dünya’ya baktığımızda ABD’nin Çin başta olmak üzere diğer ülkelerle giriştiği ticaret savaşları nedeniyle dünya ekonomisinde oluşan gerilimlere şahit olduk.

Diğer tarafta Türkiye’de; yeni yönetim sürecine geçiş çalışmalarının yoğun bir şekilde sürerken ekonomik açıdan başta rayting kuruluşları olmak üzere, kur, faiz ve enflasyon üçgeni üzerinden ekonomiyi çökertmeyi hedefleyen saldırıları yaşadık.

Ancak, birinci 100 günlük eylem planı bu ve benzeri olumsuzluklara rağmen tamamlandı. Ve hatta, hız kesmeden hemen ikinci 100 günlük eylem plan yayınlandı. Ülke ekonomisi için oldukça önemli olan bu paketin içerisinde neler vardı, ne aşamaya gelinmiş şöyle bir bakalım.

İlk 100 günlük programı incelediğimizde 400 eylemden 340 tanesinin tamamlandığını görüyoruz. İlk 100 günlük programda %97 gibi son derece yüksek bir performansa ulaşıldı. 2018 yılı bütçesinden yapılan harcamalar itibari ile gerçekleşme oranı %86,8 oldu. 400 eylem için hepsi revize edilmiş rakamlarla 43 milyar TL’lik bütçe maliyeti öngörürken, gerçekleşen icraatlara 37,3 milyar TL harcandı.

Bunların arasında önemli, pek çok proje hayata geçirildi. En önemlisi de hiç kuşkusuz, 29 Ekim tarihinde açılışı yapılan ve Türkiye’nin yeni gurur abideleri arasında yerini alan İstanbul Havalimanı’dır. Tüm etapları devreye girdiğinde yılda 200 milyon yolcu kapasitesine çıkacak bu havalimanı, hemen her yönüyle dünyada parmakla gösterilen projelerden biri oldu.

24 Haziran seçimlerinin önemli taahhütlerinden biri olan Millet Bahçesi projelerinden 5 tanesi bitirilerek hizmete sunuldu. Ayrıca, 28 adet Millet Bahçesi inşaat ve proje çalışmaları da bu süreçte tamamlandı.

Enerji Bakanlığı Şırnak ve Artvin illerini de doğalgaz konforuyla tanıştırdı. Böylece Hakkari ili de tamamlandığında, 2018 sonu itibariyle doğalgaz götürülmeyen il kalmamış olacak.

76 yeni yurt binası hizmete açıldı. Böylece ülkemizdeki yurt yatak kapasitesine 75 bin ilave yapılmış oldu.

Türkiye Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılarak, banka bünyesinde Türkiye Kalkınma Fonu kuruldu. Bu fon ilk ihracını da gerçekleştirdi.

Bu süreçte 120 kilometre yeni otoyol daha yapılarak otoyol ağı 2770 kilometreye çıkarıldı.

Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ’lere önemli destek verildi. Açıklanan İkinci Eylem Planı’nda da 274 milyon TL’lik desteğin sürdürülecek olması, uçtan uca yerlileşme hamlesinin bir parçası olacaktır. Ayrıca, kırsal kalkınmaya yönelik 7 proje ile çiftçilere 710 milyon TL’lik destek sağlandı.

Yerli ve milli savunmamızı geliştirmek için yapılan çalışmalar içinde öncelikle, Altay Tankının motor sisteminin geliştirilmesi projesine başlandı. Altay tankının seri üretim sözleşmesi, 9 Kasım 2018’de Savunma Sanayi Başkanlığı ile BMC arasında imzalandı. Bu kapsamda 250 Altay tankı üretilecek olup, İlk tank 18 ay sonra teslim edilecektir.

Yerli insansız hava aracı sayısı 52’den 58’e çıkarıldı ve hali hazırda 2 helikopter daha kullanıcılarına teslim ediliyor. Ayrıca, Türkiye Uzay Ajansı kuruldu.

Emekli aylıklarının en az 1.000 TL’ye tamamlanması sağlandı.

Şehit aileleri, ihtiyaç sahipleri için 60 milyon TL faizsiz konut kredi desteği sağlandı.

Akdeniz’de 1 derin deniz ve 1 sığ deniz sondajına başlandı. Denizlerdeki zenginlikleri ülkeye kazandırmak için ortaya koyulan stratejinin ilk ayağı olarak, satın alınan Fatih sondaj gemisiyle Alanya açıklarında derin deniz sondaj çalışmaları başlatıldı.

Çiftçilerimiz tarafından kullanılan “tarım arazilerinin hak sahiplerine doğrudan ve uygun bedellerle kiralanması” işlemlerinin yapılması projesi tamamlandı.

İmar Barışı ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı 13 milyon yapı kayıt altına alındı. İmar Barışı kapsamında 8,5 milyon vatandaş tarafından başvuru yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamu kurumlarının mali kaynaklarının yönetimi tek elde toplanarak, uzun vadede yıllık 3-4 Milyar TL gelir elde edilmesi (Tek Hazine Hesabı hedefi) sağlanmıştır.

Sonuç olarak, ilk eylem planı başarıyla sonuçlandı. Şimdi sırada ikincisi var. Söz konusu ikinci eylem planında da reel sektörden finans sektörüne, eğitimden sosyal konulara her alana dokunulmaya çalışılmış. Gerçekleştirilen bu projelerin uygulaması da iyi olursa, özellikle ekonomik dengeleme için bulunmaz bir sinerji kaynağı olacak gibi görünüyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri