Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, son günlerde derneğe ikinci el oto alım ve satımlarıyla ilgili ciddi şikayetler geldiğini belirterek, özelikle merdiven altı oto galeri işi yapanlardan dolayı tüketicilerin mağduriyet yaşadığını söyledi. Bayram ve yılbaşılarda araç alım ve satımlarında ciddi hareketlenme görüldüğüne dikkat çeken Neşet Gündüz, ikinci el oto satışlarında mağduriyet yaşanmaması için vatandaşların dikkat etmesi gereken konularda bilgi verdi.
Galeriden oto alım-satımı yapan kişilerin, araçların tüm bilgilerini ve ekspertiz raporlarını müşteriye sunması gerektiğini hatırlatan Gündüz, Galerici bu belgeleri sunamıyorsa alışverişten uzak durun. Satıcı, sizin ekspertiz getirmenizi isterse o zaman da sözleşme yapmalısınız. Sözleşmeye satıcının beyanları yazılmalı ve bu beyan üzerinden ekspertizin olumsuz rapor vermesi halinde satıcıdan tüm masraflarınızı iade alabilirsiniz" dedi.
Ayrıca, ekspertiz seçimi veya satıcının ekspertiz raporunun gerçekliği veya doğruluğunun da araştırılması gerektiğini kaydeden Neşet Gündüz, TSE belgesi olmayan ekspertiz şirketleri tarafından verilen raporların hiçbir resmi dayanağı yoktur. Eğer bu raporu almak istiyorsanız mutlaka ekspertiz şirketine 'TSE belgesi var mı' sorusunu yöneltmelisiniz" diye konuştu.
Kandırıldığını veya dolandırıldığını düşünenlerin hiç vakit kaybetmeden hukuki yollara başvurması gerektiğini kaydeden Neşet Gündüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Aracı satan kişi tacir ise tüketici mahkemesine, şahıs ise asliye hukuk mahkemelerine maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz. Böylece, aracın geri verilmesi ile paranızın iadesini veya uğradığınız zararın tazmin edilmesini isteyebilirsiniz. Aslında bu tür aldatıcı işlemler ile mağdur olmak istenmiyorsa, ekspertiz raporunda imzası bulunan kişiye ulaşıp kendisine sunulan raporun gerçekliğini teyit ettirmek en doğrusudur."
Silsile içerisinde mağduriyet durumunda hem satıcının, hem de yetkili servisin sorumluluğu olduğunu söyleyen Gündüz, her ikisinin de sahtekarlık yolu ile alıcıyı bir nevi dolandırdığını belirtti.
Satıcıların masrafları düşürmek için noter satış sözleşmelerinde ev, otomobil gibi fiyatı yüksek taşınır, taşınmaz malların satış bedelinin düşük gösterilmesinin de oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğuna işaret eden Neşet Gündüz, konuşmasını şöyle tamamladı: Burada sizin izleyeceğiniz en mantıklı yol, tüketici mahkemesinde Borçlar Kanunu hükümlerine göre dava açın.
Bu davada öncelikli olarak aracın satış bedelinin iadesini, bu mümkün değilse araçtaki değer kaybının satış bedelinden düşülmesini isteyin. O da olmadıysa, hukuk mahkemelerinde haksız kazançtan dolayı dava açabilirsiniz. Sürecin daha etkili ilerlemesi açısından savcılığa suç duyurusunda bulunun. Bu satıcı ve yetkili servis üzerinde oldukça önemli baskıya neden olacaktır. Ayrıca, bu gibi sorunlarla karşılaşıldığında tüketici dernekleri ve hukuk bürolarından da yardım talep edebilirsiniz."