YARNCITY’Yİ TANIYABİLİR MİYİZ?
YARNCİTY Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin kurucusuyum. Şirketimiz 2010 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Faaliyetimiz tekstil dış ticareti üzerine ve uzmanlık alanımızda iplik, kumaş ve elyaf ihracatı yapmaktır. Kahramanmaraş’ta önem arz eden birçok firmayla iş yapıyoruz. Onların iplik, kumaş ve elyaflarının yurtdışına pazarlamasını sağlıyoruz. Burada iki faaliyetimiz var. Birincisi firmalara ihracat hizmetini veriyoruz. İkinci olarak da kendi ihracatımızı yapıyoruz. 2015 yılından bu yana Kahramanmaraş’tan Pakistan’a iplik ihracatı gerçekleştiriyor. Bu çok önemli bir konudur. Pakistan’ın buradan iplik alması azımsanacak bir konu değil. Aynı zamanda Güney Amerika ülkelerine de satış yapıyoruz Şu anda yaaklaşık olarak tüm Avrupa ülkelerine birinci sırada ihracatımız var. Kendimize bu şekilde bir alan belirledik ve 2020 yılında 10’uncu yılımıza gireceğiz.
2018 YILI AĞUSTOS AYINDAN İTİBAREN DOLARDA BİR HAREKETLENME OLDU. BU PENCEREDEN BAKILDIĞINDA 2019 YILININ EKONOMİSİ NASIL GEÇTİ?
2019 yılı ekonomi açısından çok şanslı bir yıldı. Çünkü çeşitli etkenler var Avrupa’da bir daralma var. Bununla birlikte de dünyada bir daralma var. Buna talep daralması diyoruz. İnsanlar artık daha az harcıyorlar. Bu ne kadar gelip geçicidir bunu bilmiyoruz. Bunun yanı sıra özellikle Türkiye için çeşitli devalüasyonlar ve çeşitli enflasyon artışlarının hepsi bir arada geldi. Önce ki yıllara bakarsak biraz daha durağan bir dönem olmasına rağmen, Tekstil sektörünün 2019 yılı beklentilerimizden daha iyi geçti diyebilirim. Fakat birçok sektörde durağanlık olsa da genel olarak bakıldığında ekonomimiz yine de, beklentilerimizden daha güçlü bir durum sergiledi.
2020 YILI EKONOMİSİ İÇİN NELER SÖYLERSİNİZ.
Zor bir dönem görünüyor. Ama atlattığımız döneme de bakarsak bunu da bir şekilde absorbe edeceğimizi düşünüyorum. 2020 yılında kontrolün daha çok elde bulundurulabileceği, tedbirlerin alındığı bir yıl olacak. Özellikle 2018 ve 2019 bir ders yılıydı. Bunun içinde 2020 yılının zor ama daha kontrollü geçeceğini düşünüyorum.
SON ZAMANLARDA PİYASALARDA GÜVEN DUYGUSU SARSILDI. BU PENCEREDEN BAKILDIĞINDA ÜLKEDE EKONOMİYE GÜVEN VAR MI?
Ülkede ekonomiye güvenle ilgili ne söylersem gerçeği ne kadar yansıtır bilmiyorum. Ancak ekonomiye güven toplum açısından maalesef zayıfladı. Çünkü ciddi bir şekilde hissedilen yüksek enflasyon var. Bu da bana göre ekonomiye güvenin azalmasının en temel sebebidir. Çünkü hissedilen enflasyon ile TUİK enflasyon verileri birbiriyle uyuşmuyor, yanıltıcı bir ortam oluşturuyor buda dolayısıyla.
İŞ ADAMLARI PENCERESİNDEN BAKILDIĞINDA BU GÜVEN HALKA GÖRE BİRAZ DAHA FARKLI BİR YERDE Mİ?
İş adamının bakış açısı kesinlikle farklı. Biz daha farklı ve daha geniş pencereden bakabiliyoruz. Burada ki en mutlu edici konu döviz kurlarının biraz yardımcı olur seviyede olmasıdır. Bir süredir kurların dolar bazında 5,50 TL ve üzerindeki seviyelerde olması, Euro’nun da 6,50 tl ve üzeri seviye de olması sanayici açısından biraz daha umut vaad ediyor. Kurlarda bir istikrar ve süreklilik olması durumunda ihracatçı her zaman mutlu olur. Çünkü önünü görebiliyor. Diğer türlü kur dalgalanmalarında zarar ediyoruz. Yani asıl güvensizlik kur dalgalarının yoğun olduğu dönemlerde daha çok artıyor.
ŞEHİR EKONOMİSİN GELİŞMESİ İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Ekonomi ile ilgili Kahramanmaraş penceresinde ihracata ve döviz girdisine önem vermeliyiz. Bu daha kontrollü ithalat, ancak daha fazla ihracat anlamına geliyor benim için. Şehir ekonomisinin gelişmesi için bizim baktığımız pencereyi genişletmemiz, gerekiyorsa birçok açıdan değiştirmemiz gerekiyor. Vizyonumuzu daha geniş açıdan almalıyız. Başka şehirlerle kıyasladığımız da Kahramanmaraş’ın bu konuda biraz daha farklılaşması ve kendini geliştirmesi gerekiyor. Üretim ve hizmet alanında sektörlerin artırılması gerekiyor. Olanla yetiniyor olmamız en büyük hatamız olacaktır. Bu benim bir Kahramanmaraş'lı olarak yapabileceğim önemli bir öz eleştiridir.