Yeşil Park Sitesi’nda gelinen son durumu da aktaran Tüfekçi; “Maliyet artışları bizi etkiledi ama bu konuda tedbirlerimizi de almıştık” dedi.
Türkiye Uluslararası bir ekonomik saldırı altında. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Biz ekonomist değiliz, ancak iş adamı olarak yorumlayacağız. Piyasada ciddi anlamda bir daralma var. Ama her şeye rağmen hükümetimize güvenerek piyasayı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Ülkedeki daralmanın aynısı Kahramanmaraş’ta da var. Memleketimizde çalışan nüfusun yüzde 70’i asgari ücret alıyor. Daha önce insanlar gayrimenkule yatırım yapıyorlardı. Günümüzde bu durum tam tersine döndü. Artık gayrimenkule yatırımlarda azalmalar oldu. Bu sürecin kısa vadede aşılmasını ümit ediyorum.
Kur dalgalanmalarından kaynaklı şehrin ve sektörün ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ekonomi değerlerimize bakarsak son zamanlarda değişen bir şey olmadı. Yapılanları küçümseyemeyiz, güzel yatırımlar yapılıyor ama yeteli denmez. Şehrin ekonomi lokomotifi dediğimiz inşaat sektörünün durumu ortada. Aynı zamanda tekstil ve çelik sektörünün de durumları ortada. Şu anda piyasada belirli bir sıkıntı var. İnşaat sektöründe maliyet artışları hat safhada. Özellikle demir fiyatları çok fazla arttı. Zor şartlar altında tamamladığımız yapıları satarken de sıkıntı yaşıyoruz. Maliyetlerimizde ciddi anlamda artış oldu ama bu artışı satış fiyatlarımıza yansıtmadık. Özellikle inşaatın en büyük girdilerinden olan demir son 4 ayda çok büyük artışlara girdi. Önceden şehrin ihtiyacı 2 bin 500 konutken 7 bin 500 konut üretildi ve ciddi anlamda stok fazlası oldu. Bu da sektörü ciddi şekilde etkiledi. Şu anda krize bağlı olarak kurumsal olmayan inşaat firmaları daralma dönemine girdi.
Sektördeki sorunları ve daralmanın sebebi nedir? Çözümü neye bağlıyorsunuz?
Önceden inşaat sektörü bir yatırım aracı olarak görünüyordu. Ama şu anda fiyatlar da artınca yatırım aracı olmaktan çıktı. Sadece ihtiyaç sahipleri konut alıyorlar. Önceden yatırımcılar evin getirisine, dövizin getirisine ve altının getirisine bakarak ev alıyordu. Buna bağlı olarak ev daha avantajlı çıkıyordu. Ama şu anda maliyetlerin artmasından kaynaklı evin getirileri düştü. Bu nedenle yatırımcılar artık konuta yönlenmeyi bıraktı. Şu anda en çok talep gören 3+1 daireler. Yüksek gelirli aileler sadece daha büyük dairelere oturmak amacı ile konut değişikliği yapıyor. Konut alacak bir vatandaş kredi ile alıyordu. Şu anda faizler yükselmiş durumda. Bu da konut alacak olan vatandaşa ciddi bir yük getirdi. Bu durumu düzeltmek için faiz değerlerinin düşmesi lazım. Fırsatçılara meydan verilmemesi gerekiyor. Konut alacak olan insanlara ödemelerin cazip olması gerekiyor.
Emitaş İnşaat projelerine devam ediyor mu? Ekonomi anlamında ne durumda?
Emitaş İnşaat kendi imkanları ile ön satışsız projelerine devam ediyor. Projeyi bitirmeden satmıyoruz. Piyasa artık bu duruma geldi. Vatandaşların mağduriyetlerinden kaynaklı sektöre olan güven azalmış durumda. Ucuz daire satan firmalar sıkıntıya girdi. Bizdeki durum ise dairelerimizi bitirip satışa sunma yöntemidir. Maliyet artışları her sektörde olduğu gibi bizi etkiledi ama bu konuda tedbirlerimizi de öncesinden almıştık.
Yeşil Park Sitesi’nde gelinen son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeşil Park Sitesi yaklaşık 150 daire ve 5 blok halinde inşa ediliyor. En başta planladığımız doğrultuda projemize ara vermeden devam ediyoruz. Genel olarak inşaatımızın yüzde 30-40’lık kısmı tamamlandı. Müşterilerimiz örnek dairelerimizi gezerek ne alacaklarını net olarak görebilirler.