Hükümetin 657 sayılı Memur Yasası 'nda yapacağı ancak bugüne kadar resmi olarak açıklanmayan değişiklikler belli oldu .
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında düzenlenen Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı 'nda hükümet , 5 kritik maddeden oluşan gündemini memur sendikalarına resmen bildirdi .
Gazetevatan'ın haberine göre; Hükümet , bu kritik 5 madde hakkında sendikalardan görüş istedi .
Hükümetin, bu görüşleri hazırlanacak yasa taslağına yansıtıp yansıtmayacağı bilinmiyor. Ancak hükümet bu düzenlemeleri içeren bir yasa taslağını Meclis 'ten geçireceğini de böylece ortaya koydu.
2 milyon memur , artık başında sallanan 5 kritik düzenlemeyle yüzyüze ...
Çelik 'in sendikalardan görüş istediği konuların başında 'memurun statüsü' var. Görüş istenen ikinci konu, 'memura rotasyon' getirilmesi.
Yöneticilerin durumu Bir diğer konu ise daire başkanı üzerindeki kadrolardaki yöneticilerin hükümetle gelip, hükümetle görevden ayrılması. Bakan Ç
elik 'in toplantıda, bu konuya ilişkin olarak, "Bir iktidar geliyor, örneğin istemediği bir müsteşarla çalışmak zorunda. Yerine atama yaptığında ise diğeri mahkeme kararıyla geri geliyor" demesi dikkat çekici bulundu.
Dördüncü konu ise kariyer uzmanlıklarının kolaylaştırılması. Örneğin İngilizce bilme şartını kaldırmak veya daha kısa sürede uzman olunmasını sağlamak gibi...
Son konu ise sicil yönetmeliği. Bakan Çelik, 6'ncı bir başlığı daha sıralayarak buna da 'diğer' başlığı vermiş. Bu madde de görüş istenen listede sınıflandırılmayan konuların yeralacağı belirtiliyor.
Sendikalar endişeli
Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı'nda sıralanan başlıklarla ilgili memur sendikalarının önümüzdeki hafta görüşlerini bildirmek üzere Bakan Çelik başkanlığında yeniden biraraya gelmesine karar verildi.
Sendikalar konularla ilgili görüş vermek konusunda ise kararsız. Hükümetin görüşlerine rağmen hazırlanacak tasarıya kendi bildiğini yapacağından endişeli. Toplantıda da kendi görüşlerini sözlü olarak kısmen dile getiren bazı sendikalar olduğu öğrenildi. Örneğin rotasyon yerine belli bölgeleri maaş ve ek ödemelerle teşvik edici uygulamaların daha etkili olacağı görüşlerini dile getirdiler.