Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren hayır kurumlarından Hayır ve İhsan Vakfı Yönetim Kurulu başkanı Cahit Ağdur, Vakıf faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürüttüklerini belirterek, Ömer Faruk Paksu Hoca öncülüğünde kurulan vakfın ilk zamanlarda az sayıda gönüllü tarafından kurulduğun ve sonradan giderek büyüdüğünü söyledi.
Ağdur, Hayır ve İhsan Vakfı’nın Kuruluş amacı Kahramanmaraş’ta Dul ve Yetimlere, kimsesizlere bakmak amacı ile kurulduğunu söyledi. Ramazan ayında çeşitli faaliyetler imza atılacağını söyleyen Ağdur, İnsanların Ramazan ayında Yardım ve Fitreleri verirken araştırmaları ve doğru yere yardım ve fitrelereler ini vermeleri gerektiğinin altını çizdi.
VAKFINIZI VE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Vakfımız 1993 Yılında Ömer Faruk Paksu hocamız tarafından kuruldu. Amaç Kahramanmaraş’ta kimsesiz ve yetimlere bakmak ve sahip çıkmaktır. İlk başlarda vakfımız Bir arkadaşımız vakıf senedi olarak arsasını bağışladı ve yakın çevremizden başlamak suretiyle birçok insan fedakarlık yaparak vakıfa destek sağladı ve vakfımız kuruldu büyüdü ve bugüne geldi.
VAKFIN HEDEFLERİ VE BU HEDEFLERİNİZDE BAŞARIYA NE DERECE ULAŞTINIZ ?
Biz Kahramanmaraş Merkez’deki tüm yetim ve kimsesizleri ulaşmak için kuruldu. Vakfımız her geçen gün büyüdü ve amaçlarımızın birçoğuna aşağı yukarı ulaştık diyebiliriz. Bize ulaşan insanlarla ve bizim ulaştığımız insanlara gidip araştırma yaparak o insanlara gıda ve giyim ve çeşitli yardımlarda bulunduk. Bize başka yerlerde şube açar mısınız teklifini biz kati bir şekilde reddettik. Çünkü kendi kontrolünüzde olmayan bir iş sizin değildir mantığıyla bu teklifleri reddettik.
Bizim Vakfı kurduğumuz sıralarda 2 Bin 500 kişiye yardım yapıyorduk sonra devletimiz sosyal sorumluluk projeleri ile bu kişilere yardım edince sayı dört yüz ve beşyüze düştü diyebiliriz.
Suriyelilerden 7 bin 300 aileye yardım ettik ve ediyoruz. Bu ailelerden geri dönüş alıyoruz ve tekrar araştırmalarımız sonucunda bu kişilerin ihtiyaçları devam ediyorsa yardımlarımız devam ediyor eğer ihtiyaçları kalmamışsa yardımlarımızı kesiyoruz.
SURİYELİLERE SAĞLANAN YARDIMLAR ONLAR ÜLKEYİ TERK ETTİĞİNDE KİME SAĞLANACAK?
Suriyelilere gıda bankasında 150 TL’lik yardım yapıyoruz ancak bizim Depomuzda sağladığımız fiyatlar ürünlerin alış fiyatlarıdır yani markette 250 TL olan ürünler bizde 150 TL dir.
Suriyelilerin ülkelerine dönmesi halinde biz elimizdeki bütçeleri kullanarak yurt dışından ihtiyaç sahibi öğrencileri burada okutarak onlara hizmet vermeyi düşünüyoruz.
Biz Vakıf Kurulduğunda bu yana hiçbir şahsa ve kuruluşa gidip 1 lira para istemedik. Bu iş gönül bağıdır ve kimseden zorla para pul, mal, mülk istenmez ve bizde istemedik ancak gönül bağları günden güne sıklaştı ve bugün Kahramanmaraş’ta çok büyüdük ve yardımlarımızda ciddi oranda arttı. Vatandaşlar bu benim hayrım, Yardımları da bu benim yardımım diye getiriyorlar ve biz de bu yardımları ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Bize Kurban Bayramında gelen etleri Soğuk Hava depomuzda muhafaza ederek ihtiyaç sahibi insanlara sene içerisinde dağıtıyoruz.
RAMAZAN I ŞERİF AYINDA VAKFIN PROGRAMLARI NELER OLACAKTIR?
Vatandaşlarımız yardımlarını olanlar Ramazan Ayı geldiğinde hesaplarını kitaplarını yapıp yardımlarını veriyor ve bizim de gelirlerimiz artıyor. Biz gelirlerimiz artıyor diye fuzuli masraflara girmiyoruz ve paraların hayırla alışveriş yapılması için Gıda Depomuza ürün alışı yapıyoruz ve yıllık bazında dengeli bir dağıtım yapıyoruz. Vakfımıza gelen ihtiyaç sahibiyse geri çevirmiyoruz. Müslümanlar yıllık yardımlarını hesap ediyorlar eğer hazır yardımlarını varsa güvendik yerlere vermeleri lazım. Eğer imkanları varsa vatandaşların kendisinin dağıtması uygundur. Önce akrabası sonra komşusu ve diğer ihtiyaç sahiplerine göre bir dağıtım halkası vardır ve halka bu şekilde devam ediyor. İnsanlarımız araştırsın yardımlarını o şekilde versin.”