Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
Hac, bilinen aylar(da)dır. Kim o aylarda (niyetle ihrama girip) haccı yerine getirmeye azmederse, (bilin ki) hacda (eşiyle) cinsî ilişki kurmak, günah sayılan davranışlarda bulunmak ve kavga etmek/ağız dalaşı yapmak yoktur. Siz ne hayır yaparsanız, Allah onu bilir. Bir de (yol için) kendinize azık edinin. (Bilin ki) azığın en hayırlısı takvâdır (günaha sebep olan hareketlerden sakınmaktır). Ey akıl sahipleri! Yalnız benim emirlerime uygun yaşayıp karşı gelmekten sakınarak azabımdan korunun. (Bakara/ 197)
Hac ibadetlerinizi bitirdiğinizde, vaktiyle (orada) atalarınızı (sevgi ve övgü ile) andığınız gibi, artık bundan böyle daha kuvvetli bir şekilde Allah’ı anın. İnsanlardan kimi: “Ey Rabbimiz! Bize (vereceğini) dünyada ver!” der. Artık (böyle diyen) o kimseye ahirette hiçbir nasip yoktur. (Bakara, 200)
Kim oraya girerse emniyette olur. Oraya (gitmeye) bir yol (imkan) bulabilen kimseye, Beyt(ullah)’ı haccetmesi, Allah’ın hakkı (olarak o kimseye farz)dır. Kim de (bunu reddeder de) küfre saparsa, (küfrü kendi aleyhinedir ve) şüphesiz Allah, bütün alemlerden müstağnidir (kimseye ihtiyacı yoktur). (Ali İmran, 97)
SON PEYGAMBER (SAV)
(Ey Resûlüm!) De ki: “Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayan ve merhamet edendir.”
(3/ Al-i İmran Suresi: 31)
Çok cesurdular. Ebû Şeyh, Ahlâku’n Nebi * 57
Haksızlıkların karşısında son derece sabırlıydılar; hiç kimseye lanet etmemişlerdi. İbn Cevzî, Vefâ * 2-421; Buhârî, Edeb * 44; İbn Hişâm, Sîre * 2-101, 166 / 3-156
Çevresindeki insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışırlar, bundan dolayı çok kere sıkıntılı bir hayat sürerlerdi. Başkası ihtiyaç içindeyken rahat bir hayat geçirmeyi asla düşünmezlerdi.İbrahim Bayraktar, Şemâil * 105
Allah’ın haramlarından birisi çiğnenmediği müddetçe yapılan bir haksızlığın intikamını almaya asla çalışmazlardı. Allah’ın haramlarından herhangi birisi çiğnendiği zaman ise insanların en öfkelisi olurlardı.
İbn Kayyim, Zâdu’l Meâd * 1-154; Buhârî, Bed’ül Halk * 6, 88
Sert davrananlara yumuşaklıkla davranırlar, sertliğe sertlikle karşılık vermezlerdi. Buhârî, Edeb * 68
Kendilerine karşı yapılan cahilce davranışlar, kendilerinin sadece yumuşaklığını artırırdı. İbn Kayyim, Zâdu’l Meâd * 1-154
KÖLESİYİZ, RAZI OLSUN
ALEMLERİN EFENDİSİ BİZDEN
HİKMETLİ SÖZLER
O, (Allah) hikmeti dilediğine verir. Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak ona çok hayır verilmiştir. (Bu âyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez. Bakara/269
BAYEZİD-İ BESTÂMİ (R.A.) BUYURDULAR Kİ:
“Tevhid yakindir. Yakin ise mahlukatın her türlü hareketini Allah'ın fiili olarak bilmek ve ef'alinde O'na hiçbir şeyi ortak koşmamaktır. İnsan Rabbını tanıyıp bu tanıma duygusunda istikrara erince tevhide erer. Bunun anlamı fiillerinde O'nun hiç bir ortağı yoktur, demektir.”
***********
"Kendisine gökyüzünde uçma veya bağdaş kurma kerameti verilen kimseye hemen kalkıp aldanıvermeyin. Önce onun emir ve nehiy çizgisindeki yerine, şer'i hududa riayetteki durumuna bakın."
***********
Namazı nasıl kılarsın diyenlere Bayezid-i Bestâmi Radıyallahu anh buyurmuştur ki:
“ Buyur ya Rabbi, emrini yerine getirmek üzere tekbir alıyorum, diyerek namaza başlarım. Tertil üzere Fatiha ve zamm-ı sureleri okurum, tazim ile rükua varır, tevazu ile yere kapanıp secde ederim. Veda selamı gibi selam verip namazımı huşu ile tamamlarım.
***********
SÖZLERİN BÜYÜKLERİ BÜYÜKLERİN SÖZLERİDİR
HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI
“Allahım! İçimi dışımdan daha hayırlı kıl ve dışımı yararlı kıl. Allahım! Sapmadan ve saptırmadan mal,aile ve çocuk bakımından insanlara verdiklerinin iyisini isterim.”