İslam dünyası için büyük öneme sahip olan hac ibadeti, bu yıl 16 Haziran Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı içerisinde gerçekleştirilecek. Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla kutsal mekanların ziyaret edilmesini ifade eden hac, İslam'ın beş şartından biri olarak kabul ediliyor.
AA muhabiri, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan aldığı bilgilerle, hac ile ilgili merak edilen konuları 10 soruda derledi.
1. Hac kimlere farzdır?
- Hac, sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkanına sahip, akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş Müslümanlara farzdır. Bu şartları taşıyan kişinin imkan elde ettiği zaman geciktirmeden haccı yerine getirmesi gerekir.
2. Hacda kurban ne zaman kesilir?
- Hanefi mezhebine göre kurban, bayramın ilk üç gününde kesilir. Daha önce kesilemez. Tehir edilerek daha sonra kesilmesi durumunda ceza olarak ayrıca bir koyun veya keçi kesmek gerekir. Şafii mezhebine göre ise bayramın dördüncü günü gün batana kadar kurban kesilebilir.
3. Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi?
- Kendisine hac farz olan biri sağlık, yaşlılık ve benzeri bir sorun sebebiyle bizzat hacca gidemeyecek durumda olursa, başka birisini vekil göndererek vekalet yoluyla hac yaptırabilir.
4. Hacca giden kişinin hacla ilgili kurbanları memleketinde kesilebilir mi?
- Temettu veya kıran haccına niyet eden hacıların, şükür olarak kesecekleri hayvanları Harem bölgesinde kesmeleri gerekir. Bu kurbanın Kurban Bayramı'nda kesilen udhiyye kurbanı ile ilgisi olmadığından, Harem bölgesi dışında kesilmesi geçerli değildir.
5. Kura sistemi dışında hacca gidebilmek için farklı yöntemlere başvurmak caiz midir?
- Allah'ın emrine uyarak hac ibadetini yerine getirmek ile yalan beyan anlamına gelecek şekilde farklı yöntemlerle gitmek arasında çelişki vardır. Bu nedenle dinen caiz değildir.
6. Hacca görevli olarak giden kişinin hac borcu düşer mi?
- Görevli olarak hacca giden kimse, yaptığı hac kendi adına geçerlidir, ücret alması bu durumu değiştirmez.
7. Evli bir kadın, kocasının iznini almadan veya yanında mahremi olmadan hac veya umreye gidebilir mi?
- Fıkhi mezheplere göre farklılık göstermekle birlikte, genelde kadının yanında bir mahrem bulunması gerektiği kabul edilir.
8. Sağlık nedeniyle gücü yetmeyen kişi hac bedelini sadaka olarak vermekle hac sorumluluğundan kurtulur mu?
- Hac ibadetini yapamayacak durumda olanlar vekalet yoluyla hac yaptırabilirler ancak bunun yerine sadaka vermekle hac görevinden kurtulunmaz.
9. Borçlanarak hacca gitmek doğru mudur?
- Maddi yönden imkanı olmayan kişilerin hacca gitmeleri gerekmez ancak borçlanarak gitmeleri halinde hac ibadeti geçerli olur.
10. Bankada vadeli hesapta bekletilen para ile hac yapılır mı?
- Helal kazançla ifa edilen ibadetlerin de helal kaynaklarla finanse edilmesi gerekir. Bu nedenle vadeli hesapta bekleyen paranın faiz getirisi helal olmadığı için bu parayla hacca gidilebilir ancak elde edilen gelirlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması ve tövbe edilmesi gerekir.
Kaynak: AA