Doha yönetimiyle ilişkilerini koparan ilk ülkeler arasındaki Birleşik Arap Emirlikleri, vatandaşlarının sosyal medya veya diğer platformlarda Katar'a karşı olumlu bir yorum yapmasını yasakladı.Suudi Arabistan'dan gelen Katar'ın Hamas ve Müslüman Kardeşler'le bağını kesmesi yönündeki açıklama, Filistinli örgütte şok etkisi yarattı.Krizin çıkması için düğmeye basan ABD'liler, gece boyu telefon trafiğiyle görüşmeler yaptı. Rusya da devreye girdi, Vladimir Putin Katar lideriyle telefonda konuştu.Ürdün ve Moritanya'nın katılımıyla Katar'ı yalnız bırakan ülkelerin sayısı dokuza çıktı. Moritanyalılar, hükümetin kararına rağmen Katar büyükelçiliği önünde destek gösterisi düzenledi.Katar'ın dünya markası medya ağı Al Jazeera televizyonunun Kudüs'teki ofisi bir grup fanatik Yahudi tarafından basıldı. Fanatikler, İsrail'den kanalın ofisini kapatmasını istiyor.
Ortadoğu'da 46 yıl önce bağımsızlığını kazanan ve küçük bir yüzölçümüne sahip olan Katar, şu anda dünyayı sarsan krizin merkezi. Ürdün ve Moritanya'nın da tüm diplomatik ilişkilerini kestiği ülke, iki gün içerisinde tamamen yalnızlaştırıldı. ABD'nin emriyle başlayan operasyona Rusya da hızla müdahil oldu, gece boyunca uluslararası telefon trafiği durmadı. Türkiye, Katar'ın yanındaki az sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor.
08.30 : Birleşik Arap Emirlikleri, ülkede yaşayanların sosyal medyada Katar'la ilgili olumlu yorum yapmasını yasakladı. Gulf News isimli yerel gazete, yasağa uymayanların 15 yıl hapisle yargılanacağını bildiriyor.
07.40 : Suudi arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Katar'ın Hamas ve onun tarihi ebeveyni Müslüman Kardeşler'le ilişkileri koparması gerektiğini söyledi. Bu açıklama, Filistinli örgütte şok etkisi yarattı. Çarşamba günü erken saatlerde açıklama yapan Hamas, Cubeyr'in sözlerinin yalnızca Filistinliler için değil Arap ve İslam devletleri için de şoke edici bir etki yarattığını aktardı.
06.30 : Avustralya havayolu şirketi Qantas, Katarlıların Birleşik Arap Emirlikleri başkenti Dubai'ye uçuşunu yasakladı. Birleşik Arap Emirlikleri, yolcular uçağa binip uçsa bile Katarlıları havalimanından geri gönderiyor.
05.10 : Moritanya hükümeti Katar'la bağlarını koparsa da birçok Moritanyalı başkent Nouakchott'taki Katar büyükelçiliği önünde Doha yönetimine destek gösterisi yaptı.
04.15 : Al Jazeera televizyonunun Kudüs'teki ofisi bir grup fanatikYahudi tarafından basıldı. Fanatikler, İsrail'den kanalın ofisini kapatmasını istiyor.
02.00 : Katar'ın dünya çapında markası Al Jazeera, ülkenin doğalgaz ihracatının krizden etkilenmediğini bildiriyor.
Krizi çıkaran iki isim görüştü
01.50 : ABD lideri Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman, birlikte cephe aldıkları Katar'ı telefonda masaya yatırdı. Beyaz Saray'dan "İki lider, terör örgütlerinin finansmanının ve bölgedeki herhangi bir ülke tarafından aşırılıkçılığın yaygınlaştırılmasının önlenmesiyle ilgili konuları ele aldı. Başkan, birleşik bir Körfez İşbirliği Konseyi'nin, bölgesel istikrarın yaygınlaştırılması ve terörün mağlup edilmesinde kritik olduğunun altını çizdi" açıklaması geldi.
01.20 : ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in, Katarlı mevkidaşı Halid bin Muhammed el-Atiye ile telefonda görüştü. Pentagon'dan görüşmenin detaylarıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
01.00 : Trump'ın açıklamalarının ardından Rusya da devreye girdi. Rusya lideri Vladimir Putin, Katar lideri Şeyh Temim bin Hamad El Sani ile görüştü. Kremlin'den, ""Görüşmede Putin, Rusya'nın kriz durumlarının siyasi ve diplomatik yöntemler kullanılarak diyalog yoluyla çözülmesi konusundaki tutumuna vurgu yaptı" açıklaması geldi.
Putin, ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı ABDulfettah Sisi ile de krizi masaya yatırdı.
00.30 : Fas Kraliyet Havayolları, Doha aktarmalı seferlerini durdurdu. Uçaklar, Doha üzerinden Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'e uçmayacak.
00.20 : Tunus'daki Nahda Hareketi Partisi, krizin çözümü için taraflara diyolag çağrısı yaptı. Yazılı açıklamada, "Kardeş ülkelere gerilimi arttırmamaya, diyalog dilini tercih etmeye, ortak yapılar, diplomatik kanallar ve Kuveyt'in ortaya koyduğu arabuluculuk girişimini desteklemeye davet ediyoruz" denildi.
00.00 : ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, ilk basın toplantısında Katar'la ilişkilerini kesen ülkelerin bu kararlarını daha önceden ABD ile paylaştıklarını söyledi. Nauert ayrıca Suudi Arabistan sorusuna yanıt veremedi:
"Şüpheli para akışlarını hukuki olarak incelemek, mal varlıklarını dondurmak ve sıkı bir şekilde banka kontrol sistemi oluşturmak da dahil, Katar'ın terörün finansmanını engellemek adına çok ciddi çabalar gösterdiğinin farkındayız. Gelişim sağladılar, fakat yapılacak daha fazla iş var. Suudilerin ne yapıp yapmadığını konuşmayacağım."
Dünyanın 5 Haziran'ın ilk saatlerini yaşadığı sıralarda dört ülkeyle başlayan Katar krizi, saatler içinde önce altıya, sonra yediye çıktı. bugün gelinen son nokta ise, iki ülkenin daha katılmasıyla Doha yönetimiyle ilişkilerini tamamen koparanların sayısı dokuza çıktı.
Katar karşıtı bloğun başını Suudi Arabistan ve Mısır çekiyor. Yemen, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Maldivler, Ürdün ve Moritanya cephedeki diğer ülkeler.
ABD Başkanı Donald Trump, dün peş peşe attığı Twitter mesajlarıyla düğmeye kendisinin bastığını bizzat ilan etti. Katar'ı 'terör'e finansör olmakla suçlayan Trump, yeni bir dönemin başlayacağını savundu.