Proje, üretici ve tüketiciyi hedefleyerek gıda güvenliği konusunda doğru bilgi aktarımını amaçlıyor.
Avrupa Birliği Bakanlığı’nın destekleri ile Anadolu Kalkınma Derneği’nin, AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında yürütmekte olduğu “Güvenli Gıda, Güvenli Gelecek Projesi” kapsamında; Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, gıda üretimi yapan işletmelere yönelik olarak “Gıda Güvenliği ve Bu Konudaki Mevzuat Kuralları” konulu bir eğitim verildi.
Anadolu Kalkınma Derneği tarafından hazırlanan ve yürütülen “Güvenli Gıda, Güvenli Gelecek Projesi” ile çeşitli ortamlar ve araçlarla gıda üreticilerine ve tüketicilere ulaşmak, gıda güvenliği ile ilgili temel bilgileri aktarmak ve farkındalıkların artırılması amaçlanıyor. Hedef kitlelere ulaşmada; yüz yüze eğitim ve seminerler yapılıyor, kitap, broşür, afiş gibi basılı materyaller kullanılarak interaktif web portali oluşturuluyor.
Proje, Anadolu Kalkınma Derneği tarafından geliştirilmiş ve Almanya Tüketici Örgütü Verbraucherzentrale Schleswig-Holstein’ın işbirliği ile yürütülüyor.
Bu doğrultuda planlanan seminerlerin ilki, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde 15 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Seminere, Onikişubat Belediyesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanlarının yanı sıra hazır gıda, dondurma, kırmızı pul biber, baharat üretimi yapan şirketler, pastaneler ve restoran işletmeleri katıldı.
Seminerde konuşma yapan Gıda Mühendisi Muzaffer Nurseren Budak; “Güvenli gıdanın çok basit, sade bir tanımı vardır. İnsan sağlığı için tehlike oluşturmayan ve tüketime uygun olan gıda, GÜVENLİ GIDA’dır. Güvenli gıdanın üretilmesi ise gıda güvenliği sisteminin doğru kurulmasıyla mümkündür. Gıda güvenliğini; gıdanın birincil üretiminden tüketimine, yani tarladan, çiftlikten sofraya- kadar geçirdiği ve gıda zinciri olarak adlandırdığımız tüm aşamalarda, gıdalardan kaynaklanabilecek hastalıkları önlemek, yani güvenli gıda üretmek amacıyla kurulmuş, çok yönlü, çok taraflı bir alan olarak görmek gerekir. Gıda güvenliği; gıda hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda katkıları, bulaşanlar, veteriner ve tarım ilacı kalıntıları gibi bilimsel ve teknik konuları olduğu kadar, gıda mevzuatı, denetim sistemleri, sertifikasyon sistemleri ve uluslararası ticaret gibi sisteme dair konuları da kapsar. Görüldüğü gibi gıda güvenliğinin sağlanması, üretimin tüm aşamalarında ve sistemin tüm taraflarının üzerlerine düşeni tam olarak yapmalarıyla mümkün olmaktadır. Üretim zincirinin bir halkasında veya sistemin herhangi bir noktasında meydana gelen aksaklık, tüketime sunulan gıdanın güvenli olmamasına neden olacaktır.” dedi.
Seminerde, Gıda Güvenliği, Tehlike ve Risk Kavramları, Gıda Güvenliği Riskleri, Gıda Hijyeni nedir? Nasıl Sağlanır? Gıda Üretiminde Hijyen İçin Beş Altın Kural, Gıdalardaki Mikrobiyolojik Riskler, Gıdalardaki Kimyasal Riskler, Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Etiketleri, Gıda Güvenliğinde Resmi Kontrol Sistemleri konuları anlatıldı.
Kahramanmaraş’tan sonra Mersin, Antalya, Isparta, Karaman, Ordu, Trabzon, Samsun, Bursa ve Kayseri illerinde yine Ticaret ve Sanayi Odaları ile beraber gıda üreten işletmelere yönelik olarak eğitimlere devam edilecek. Tüketiciler içinse pilot seçilen Ankara ilçe belediyeleri işbirliği ile seminerler gerçekleştirilecektir. Eğitimlerde üretici ve tüketicilere yönelik hazırlanan kitaplar dağıtılarak infografikler paylaşılıyor.
Projenin www.guvenligidaguvenligelecek.org adresinden tüm kitap ve infografiklere aynı zamanda interaktif web portali ile detaylı güncel bilgiye ulaşmak mümkün. Böylece paylaşılması hedeflenen bilgilerin hızla ve en geniş biçimde yayılması amaçlanıyor.