Güngör: "Kariyer planlamanızı çok iyi yapın"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, üniversite öğrencilerinden kariyer planlamalarını çok iyi yapmaları gerektiğini söyledi.

Güngör, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) salonunda düzenlenen "Ziraat Mühendisliğinde Kariyer Planlaması" konulu konferansta okul dönemi ve okul sonrası yapılması gerekenleri anlattı. Güngör, “Çiftçinin alım gücü düşük, toplam 3 milyon çiftçimiz var. Ben iddia ediyorum, birçok çiftçi bankalara borçlu. Özel sektör para kazanamadığı içinde eleman alamıyor. Yani yetişmiş çok iyi yabancı dili olan eleman arıyor. Onun için kariyer planlamanızı kesinlikle çok iyi yapmanız lazım. Ya da Türkiye’de şu kadar üniversite var, ‘Ben bu üniversitelerin birine gireyim ve öğretim görevlisi olayım rahat olayım’ dersiniz. Ya da KPSS'ye girip devlete gireceksiniz. Ben şuna inanıyorum, ziraat fakültesi mezunu kesinlikle bu öğrencilik döneminde kendisini yetiştirmesi lazım. Kahramanmaraş’ta önemli bir ziraat var. Bu bölgede yararlanmanız lazım, kendinizi iyi yetiştirmeniz lazım. Ankara Üniversitesi'ndeki öğrenciler pamuğu bilmez, ama sizin şansınız var, sizin bu bölgede tarım alanları fazla. Dersleri iyi dinlemeniz lazım. Stajlarınızı artırın ve yabancı dilinizi iyi öğrenin. Özel sektöre girmek istiyorsunuz, kılık kıyafet ve konuşma şeklinize dikkat edin. Kendinizi sadece fakültede bırakmamalısınız, çevrenizi artırmanız lazım” dedi


Tarım alanlarının azaldığı ve nüfusun köyden kente göç ettiğini vurgulayan Güngör, şunları kaydetti:
“Tarımdaki nüfus azaldı, köyden kente nüfus artışı var, çünkü köylü para kazanmıyor. Örneğin buğday. Ortalama buğdaydan 500 kilogram alırsınız. Türkiye’de 75 tane önemli bitki var. Bunlarında yaklaşık 500 tane yabancı ve hastalık bitkileri var. Özellikle bu zararlı otlarla mücadele edilmediği takdirde, buğdaydan 500 kilogram alamazsınız. Yani çiftçi para kazanmadığı için köylü yaşadığı yeri terk etti. Şimdi tekrar hadi köyümüze geri dönelim kampanyası başladı. Devlet destekleri arttı, desteklerin artması çiftçiler için çok iyi. Sulama ile ilgili destekler girdi, sera ile ilgili destekler var ve yaklaşık yüzde 50 civarında. Ama kuraklık var, suyun tedbirlerinin alınması lazım.” 

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri