GÜN YÜZÜNE NE ZAMAN ÇIKACAK?

GÜN YÜZÜNE NE ZAMAN ÇIKACAK?

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu, kentin değerlerini ön plana çıkartma ve bir an önce kente kazandırılması için çalışmalarına devam ediyor. Yeni yapılan kazı çalışmaları sonucunda daha zengin mozaiklere ulaşıldı. Tüm Kahramanmaraşlının merak ettiği konu; “Bu çalışmalar ne zaman gün yüzüne çıkacak?”

 

Unutulan, unutturulan tarihi ve kültür mirasları yeniden hatırlatmak ve önemine dikkat çekmek için gezilerine ve paylaşımlarına devam ediyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muharrem Erantepli ile birlikte Germenica Antik Kenti ziyaret eden platform üyeleri, antik kent hakkında bilgiler aldılar. Kahramanmaraş Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları yapılan çalışmaları değerlendirirken, bu çalışmaların yut dışından da dikkatle gözlemlendiğini dile getirdi. Germenica Antik Kentin Tanıtımını Yapan Arkeolog Safinaz Akbaş:

GERMANICIA ANTİK KENTİ VE MOZAİKLER

Bugünkü yerinde Markasi adıyla Asurlar tarafından kurulmuş olan Kahramanmaraş Kenti, Kuzey Suriye, Mezopotamya ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının kavşak noktasında yer almasından dolayı günümüze kadar bir çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Asurlardan sonra bölgeye Persler Makedonyalılar, Suriye Krallığı ve Kommegene Krallığı egemen olmuştur. M.S Roma İmparatorluğu döneminde kenti zapteden Roma Komutanı o yıllarda iktidarda bulunan Roma İmparatoru Gaius Caesar Germanicus (Caligula) onuruna şehre GERMANİCİA adını vermiştir. Antik haritalarda Germanicia Şehri olarak Kentimiz gösterilse de Şehre ait hiçbir mimari kalıntının günümüze kadar gelmemiş olması nedeniyle bugüne kadar Bilim çevrelerince tam yeri tespit edilememiştir. Günümüzde halkın Karamaraş olarak adlandırdığı Namık Kemal, Şeyhadil, Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı Mahallelerini içine alan 146 hektarlık bölgede, 17 alanda daha mozaikler tespit edilmiştir. Yapılan kurtarma kazısı ve günümüze ulaşan kalıntılar-mozaikler ışığında bölgenin Germanicia Antik Kentinin yerleşim sahası olduğu artık kanıtlanmıştır. Germanicia Antik Kentinin yerleşim sahası içerisinde kalan Namık Kemal, Şeyhadil, Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı Mahallelerini içine alan bölge III.Derce Arkeolojik Sit Alanı ve bölge içerisinde tespit edilen mozaikli alanlar I.Derce Arkeolojik Sit Alanı  olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olan alanlardan 11 adet parselde kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda bölgede yapılacak olan Bilimsel Kazılarla kayıp şehir Germenicia Antik Kentinin ihtişamlı villalarına ait taban mozaikleri ve kentin kalıntıları açığa çıkarılarak kalıntıların yerinde korunması ve ziyarete açılması sağlanarak Bölgenin bir Açık Hava Müzesine dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

TÜM DÜNYANIN GÖZÜ BURADA

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muharrem Erantepli konuşmasında:

‘’Bizler bu gün yardımcı olan öncelikle Müze Müdürümüz Ahmet bey’e ve ekibine teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm platformunu her alanda takip etmeye devam ediyorum. Çok güzel işlere imza atıyorlar. Platform Başkanı Ahmet Kolutek Bey’e de bu platform adına yapılan hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Bana göre Türkiye’nin en güzel memleketi Türkiye,  Türkiye’nin de en güzel şehri Kahramanmaraş. Henüz Turizme açılmadı ama platform ile bu gün mozaikleri göreceğiz ve kazı çalışma alanları gezeceğiz. Kahramanmaraş, tarihiyle, coğrafyasıyla, doğal örtüsüyle, güzellikleriyle, dondurmasıyla, biberiyle, el sanatlarıyla, insanı ve kahramanlığıyla bilinen bir kent. Tüm dünya’nın dikkatlerini üzerimize çekeceğimiz bir objemiz bulunmakta. Bu objeyi hep birlikte Türkiye’nin ve Dünyanın kamuoyuna sunmamız gerekiyor. Bu gün bizde burada karınca kaderince, platform ile birlikte kamuoyu oluşturmak noktasında, çevremize tanıtma noktasında, kamuoyu oluşturmamız gerekiyor. Dört mahalleyi kapsayan bu alan sit alanı olarak ilan edildi. Dünyaya mozaik kültürü Anadolu’dan yayılmıştır, bildiğim kadarıyla. Bölgenin en zengin mozaik çeşitliliği de bu bölgede bulunmaktadır. Sadece dondurma ve biber şehri olmadığını turizmin de en önemli alanlarının şehrimizde bulunduğunu göstermek gerekir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç Beyin sizlere de selamları var. ‘’

ZİYARETE NE ZAMAN AÇILACAK?

Kahramanmaraş Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları

‘’Yaptığımız kazı çalışmaları sonucunda şu an iki bölgemizde müze çalışmamız var. Çatı çalışmaları sonrasında ziyarete açacağız. Bu da 2017 yılı içinde gerçekleştirilecektir. Yapılan kazı ve çalışmalar hakkında ekip arkadaşlarımız sizlere ayrıca bilgi verecektir.’’dedi.

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek:

‘’Anadolu Coğrafyasında olduğu gibi Kahramanmaraş’ımız da 28 medeniyeti sindire sindire  günümüze kadar gelmiştir. Geniş medeniyetlerin buralardan geçmesi dolayısıyla tarihine, kültürüne, medeniyetine ve turizmine de yansımıştır. Geç Roma dönemi de bir medeniyettir. Geç Roma döneminde yerleşim eğimli olan yerlere yerleşim yerleri kurulmuştur. Şu anda bulunduğumuz alan zengin muhit alanı olması gerekli tahminimce. Geç Roma döneminin evleri villa şeklinde ve her evinde 25 odası var. Şimdi 146 hektarlık alanda 100’ün üzerinde villa olduğu söyleniyor. Bir an önce istimlâk yapılır, turizme kazandırılır diyorum.’’ dedi. Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu üyeleri merak ettikleri konuları, kazı çalışması görevlilerine sordular. Bir saat süren program, toplu olarak fotoğraf çekimi ile sonra erdi.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aktüel Haberleri