‘Gelin önyargılarımızı yıkalım’

‘Gelin önyargılarımızı yıkalım’

Türkiye’de her geçen gün Down  Sendromlu çocuklar ve engelli bireyler için farkındalık günleri düzenleniyor. Ancak her ne kadar sosyal faaliyetler ağırlıkta olsa da halkın içerisinde engelli bireyler yadsınıyor, dışlanıyor ve toplumdan soyutlanıyor.

Kahramanmaraş Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Nur Yerhan’a göre bu problemin temel çözümü insanlara sürekli olarak farkındalık eğitimi vermek ve bu konuda çözüm önerileri bulabilmek.

Yerhan, Kahramanmaraş Down Sendromu Derneği olarak birçok etkinliğe imza attıklarını belirterek, Kahramanmaraş halkına ve Tüm Türkiye’ye bir çağrı yaptı. ‘Gelin Önyargılarımızı Yıkalım, Down sendromlu bireyler ile barışık yaşayalım.’

Başkan Yerhan, Down sendromlu olarak doğan bireylerin aileleri ile uyum aşamasını kontrol altında tutmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, Kahramanmaraş Down Sendromu Derneği olarak ailelere psikolojik olarak destek verdiklerini de belirtti.

 Başkan Yerhan açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Biz derneği kuran kişiler olarak ortak bir paydamız vardı o da onların anneleri olmak, dolayısıyla başta bu işi bilmesek de böyle bir oluşumun içerisinde kendimizi bulduk. Ailelerimizin yeni doğan bebeklerinin Down Sendromlu oluşuna alışabilmesi biraz zor oluyor ve zaman alabiliyor . Ailenin çocuğunu bu şekilde kabul etmesi bazen aylar bazen de yıllar sürebiliyor. Bu süreçleri en yakından bilen kişiler olarak; ailelere bu aşamada yardımcı olmak derneğimizin başlıca çalışmalarından biri, çünkü toplumun çocuklarımızı kabulü biran önce ailelerinin koşulsuz kabülünden geçiyor.

Bunun yanında Temel olarak iki önemli hedefimiz var. Bunların bir tanesi çocukların tam kaynaştırma ortamında olmasıdır. Tam kaynaştırmadan kastımız yaşıtları ile birlikte olmalarıdır”. Diğeri ise çocuklarımızın bağımsızlaşabilmesidir yani istihdam edilip çalışma hayatına girerek hayatlarını bağımsız yaşama durumuna gelebilmeleridir.

OKULLARDA SEMİNERLER İLE FARKINDALIK PROGRAMLARI YAPIYORUZ

Kahramanmaraş Down Sendromu Derneği başkanı Zeynep Nur Yerhan,  eğitim kurumlarında birçok programlar yaptıklarını belirterek, çocukların down sendromlu arkadaşları ile iç içe olması için çaba gösterdiklerini  belirtti.

Yerhan:

“Biz okullara seminerlere gidiyoruz. Hem öğrenci hem de öğretmenlere konu hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Öncelikle Down Sendromunun ne demek olduğunu anlatıyoruz. Haklı olarak insanlar bilmedikleri şeylerden çekinirler ve uzak durmak isterler. Tüm engel grupları için konuşmak gerekirse o bireyi öncelikle anlamak lazım. Bilmediğimiz için aslında bu toplumsal problemleri fazlaca yaşıyoruz.  İnsanlara farklılıkların aslında bizi birleştirmesi gerektiğini anlatabilmemiz ve onlara bu konuda eğitimler vermemiz gerekiyor. İşte okullarda verdiğimiz seminerlerde bunu hedefliyoruz.

Burdan yola çıkarak çocuklarımızın farklı okullarda değerlendirilmesini doğru bulmadığımızı ve tam kaynaştırma öğrencisi olarak yaşıtlarıyla aynı okullarda olmaları gerektiğini savunuyoruz . Örneğin bir Down Sendromlu birey kendi kardeşi ile aynı ortamda nasıl hayatı paylaşabiliyorsa tıpkı bunun gibi diğer insanlarla da yine aynı ortamda olması gerektiğini her platformda dile getiriyoruz.

Down Sendromlu bireylerde güttüğümüz ikinci amacımız ise Bağımsızlaştırmadır. Yani bireyin eğitimlerini tamamladıktan sonraki süreçlerinde istihdamına yönelik eğilimlere hız verilmesi ve topluma kazandırılabilme sürecidir.

Yerhan, ardından şu mesajları verdi:

"Toplumdaki bireylerin farkındalık açısından kendilerini geliştirmesi, yarın bir gün kendilerinin de başına gelme ihtimalini göz ardı etmeyerek buna göre davranması gerekiyor. Herkesin birbirini insan olarak sevmesi ve değer vermesi gerekiyor"

Yerel ve idari yönetimlerden istekleriniz nelerdir sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Belediyeler ile dirsek temasımız var. Tabi dernek olarak bizim bazı konularda maddi olarak imkânımız el vermeyebiliyor. Belediyelerden yapılan sosyal faaliyetlerde destek istiyoruz ve büyük ölçüde kendilerinden destek görüyoruz. Destek veren tüm yüce gönüllü insanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri