HABER: ABDULLAH YILDIZ
Eğer böyle devam ederse 10 gün içinde tüm fırınların kepenk kapatacağını belirten Doğan Kömür, son bir ayda ekmeğin maliyetinin fiyatını aştığını söyledi.
Kömüroğlu Ekmek Fabrikası ortaklarından Doğan Kömür yüzde 65 oranında artan maliyetler yüzünden fırıncı esnafının zor durumda kaldığını belirterek 2015 yılının şartlarına göre belirlenmiş ekmek fiyatlarındaki zam taleplerine devletin defalarca geri çevirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Son dönem fiyat artışlarından dolayı vatandaştan sonra tek mağdur olan sektör fırıncılardır. Mağduriyetimiz sistem kaynaklı şöyle ki; tüm sektörler her türlü fiyat dalgalanmasında makul oranda ürünlerine bu dalgalanmaları yansıtıyorlar. Fakat fırıncılarda durum böyle değil. Son 1 ayda un fabrikaları fiyatları yüzde 65 oranında arttırdı. Maya aynı şekilde yüzde 65 oranında zamlandı. Elektrik ve doğalgazımıza son 1 ayda 2 kere zam geldi. Mazot zaten düzenli olarak zamlanıyor. Herşey artıyor fakat sıra ekmeğe geldiğinde olay tıkanıyor çünkü bizim fiyatımızı devlet belirliyor. Herşeyin fiyatı artarken biz ekmeğe zam yapamıyoruz. Gelinen noktada ekmeğin maliyeti fiyatını aşmış durumda. Şuan ekmeğin fiyatı 90 kuruş. Fakat bu fiyat 2015 yılı şartlarına göre belirlenmiş.”
DEVLET FIRINCIYI MAĞDUR EDİYOR
Bir sosyal yardım projesi olarak ortaya çıkan Halk Ekmeğin fırıncı esnafıyla her alanda rekabet içinde olduğuna dikkat çeken Kömür, “Biz devletle rekabet edemeyiz neden bizi batırmaya çalışıyor?” diye sordu:
“Bir diğer sorun ‘Halk Ekmek’. Belediyenin ve dolayısıyla devletin imkanlarını kullanarak çıkan bu ürüne karşı bizim rekabet etme şansımız yok. Gelelim biz ekmeğe zam yapsak bile Halk Ekmekle aramızda ki makas aralığı açılacağı için endişe içindeyiz. Vatandaş her ne kadar sınırlı bir tepki gösterse de bayilerimiz itiraz edecek. Çünkü fiyat farkı açıldıkça vatandaş belediyenin ekmeğini tercih edecek. Ayrıca halk ekmeğin kuruluş amacı bir nevi sosyal yardımdır. Gelir seviyesi düştükçe ters orantılı olarak artan ekmek tüketimi sosyolojik bir gerçektir. Bu kesime ucuz ekmek satmak gayet makul bir davranıştır. Ancak fakir kesim kırsal bölgede ve kenar mahallede yaşar. Oralarda halk ekmeğin satış noktalarının olması gayet yerindedir. Fakat şehrin batısında ki milyon liralık dairelerin olduğu sitelerin önünde ekmek kulübesi açmanın anlamı nedir? Ayrıca toplu alım yapan büyük şirketler ekmek için fiyat teklifi istiyorlar. Her fırın kendi teklifini veriyor da Halk Ekmek ne amaçla bu işletmelere teklif veriyor? Resmi kurum ihaleye çıkıyor fırıncı esnafının yanında Halk Ekmek neden teklif veriyor? Biz devletle rekabet edemeyiz neden bizi batırmaya çalışıyor?”
DEVLET FİYATI BELİRLİYORSA ÜRETİME DESTEK VERMEK ZORUNDA
Devlet ekmeğin fiyatını belirlediği sürece fırıncıya üretim konusunda destek olmak zorunda olduğunu hatırlatan Kömür, ‘devlet un tedariği konusunda destek olmalı. Mazotu doğalgazı ve elektriği teşvik kapsamına almalı’ dedi.
“Biz bir cenderede sıkışmış vaziyetteyiz. Bugün un fabrikaları istedikleri zaman çalışmayabilirler. Nitekim bayramda fiyatların aşırı dalgalandığı dönemde hepsi ‘bakımdayız’ diyerek bizlere mazeret bildirdiler ve un satmadılar ama biz her zaman çalışmak zorundayız. Dolayısıyla devlet madem benim fiyatımı kendisi belirliyor. Fırıncı esnafına üretim konusunda destek olmalı. Un tedariği konusunda destek olmalı. Mazotu doğalgazı ve elektriği teşvik kapsamına almalı. Çünkü fırıncının emeğinin değerini devlet belirliyor. Ancak aynı devlet şuanda hiçbir sorumluluk almıyor. Devlet gelişi güzel yaptığı zamlarla fırıncı esnafını mağdur ediyor.”
Geçen hafta 3 fırının kapandığını ifade eden Kömür, 7-10 gün içinde ekmeğin fiyatında düzenleme yapılmazsa tüm fırıncıların kepenk kapatacağını söyledi.
“Geçtiğimiz günlerde Fırıncıların yenilenen zam talebine belediye ve valilik tarafından oluşturulan komisyondan yine ret kararı çıktı. Eğer bu fiyatlar 10 gün daha bu şekilde devam ederse fırıncılar olarak hepimiz kepenkleri kapatacağız ve dükkanlarımızın anahtarını belediyenin önüne koyacağız. Gelin siz yapın bu işi diyeceğiz. Geçen hafta 3 fırın kapandı. Elimiz kolumuz bağlandı. Bir esnafın maliyeti bir ayda yüzde 60 artar mı? Ve hiçbir şey yapamıyoruz.”