Kitap müptelâları bilir ki, eskiden bu yana kitap neşriyatının hâkimiyeti İstanbul’un tekelindedir. Ne var ki plânlanan belli bir sürede külliyat çapında kitap neşretmeyi göze alan yayıncı nadir görülen bir hâdisedir.
İşte bu mânada İstanbul neşriyatçılığını kıskandıracak derecede fikirli kitaplar neşreden Fikir Teknesi Yayınları 9 ay içerisinde 93. kitabını yayınlamış bulunmaktadır. Şehr-i Maraş’ta Büyük Doğu fikriyatını külliyat hâlinde kitaplaştıran avukat Haki Demir’in sahipliği ve koordinatörlüğü ile Metin Acıpayam’ın editörlüğünde peş peşe kitaplar yayınlayan Fikir Teknesi Yayınları idealist gayretin bir numunesidir.
85 ayrı kitabı daha önce yayınlayan yayınevi haziran ve temmuz ayı içerisinde 8 yeni kitap daha yayınlayarak 93. kitaba imza attı. Önümüzdeki günlerde bu sayıya 4 ayrı kitap ekleneceği söyleniyor. Yayınlanan yeni kitaplar adından bile anlaşılacağı üzere fikirli ve temel kitaplardır:
1-Necip Fazıl (Haki DEMİR)
2-Büyük Doğu Devleti-2-Nakibü’l Eşraf teşkilatı (Hamza KAHRAMAN)
3-Büyük Doğu Devleti-3-Başyücelik Akademyası (Hamza KAHRAMAN 4-Modernist saldırı gelenekçi direniş (Atilla Fikri ERGUN)
5-Aklın sınırları (Haki DEMİR)
6-İnsan ahlak hukuk (Haki DEMİR)
7-Matematik-1-Matematik ve Varlık (Haki DEMİR)
8-Müslüman şahsiyetin yeniden inşası (Haki DEMİR)
“Necip Fazıl” kitabı, üstad hayranlarını severek okuması gereken bir başucu kitabıdır. Dil, üslup, medeniyet, Batı’yı hesaba çeken adam, tefekkür krizi, tasavvufa bakışı, Büyük Doğu anlayışı gibi başlıklarda üstadın görüşlerinin şerhini ve açıklamasını öğrenmek isteyenler bu kitabı okumalıdır.
Aynı yayınevinden daha önce 1. çıkan “Büyük Doğu Devleti / Nakübü’l Eşraf-2” ve “Büyük Doğu Devleti /Başyücelik Akademyası-3” adlı kitaplar, Osmanlı devlet ve idaresindeki medeniyet müesseselerini hakkıyla bilmek isteyenlerin müracaat edeceği kitaplardır.
“Modernist Saldırı ve Gelenekçi Direniş” adlı kitap, adı geçen yayınevinin yayınladığı fikirli kitaplardan biridir. Atilla Fikri Ergun bu kitabın muhtevasına gerçekten emek vermiş. Zamanımızın en sinsi, en tehlikeli saldırıları olan modernizme ve yandaşı kapitalizme birçok cepheden bakılmış. Başucumda koyup okumaya başladığım bir kitaptır.
METİN ACIPAYAM’DAN ESASLI BİR KİTAP: “150 YILLIK TÜRKÇE KAVGASI-HARF VE DİL TARTIŞMALARI”
Genç yaşında velut bir yazar olarak peş peşe kitaplar yayınlayan, Fikir Teknesi Yayınları ve “Terkip ve İnşa” dergisinin editörü olan Metin Acıpayam “150 Yıllık Türkçe Kavgası- Harf ve Dil Tartışmaları” adlı kitabıyla takdir edilmesi gereken bir emeği ortaya koymuş.
Şu anda okumaya devam ettiğim bu kitap, Türk Dili ve Edebiyat Bölümünde okuyan her öğrencinin ve yetişkinin okuması elzem olan faydalı ve bilgi veren bu kitaptır. Adı geçen kitap Fikir Teknesi Yayınları’ndan değil de, İstanbul mahreçli “Çarpıcı Kitap Yayınları” ndan çıkmış. Kitabın ikinci baskısının Fikir Teknesi Yayınları’ndan çıkacağını da haber aldık.
Tanzimat dönemi yazarlarından başlayarak günümüze kadar Türkçe, dil ve harf mevzuunda görüşleri olan 80 yazarın makalesinin derlemesinden meydana gelmektedir.
Tanzimat aydınlarından Münif Paşa, Hayreddin Bey, Ebuzziya Tevfik, Ali Suavi, Namık Kemal’in faydalanacak yazıları var. Ardından, Yahya Kemal, Ziya Gökalp, Necip Fazıl, Kazım Karabekir, Cenab Şahabettin, Zeki Velidi Togan, Ahmet Haşim, Agop Dilaçar, Nihal Atsız, Cemil Meriç, Peyami Safa, Kemal Tahir, A. Hamdi Tanpınar gibi Meşrutiyet ve Cumhuriyet döneminin öne çıkmış isimlerinin yazılarını bir arada okumak bu meselenin geçirdiği safahatı anlamamıza vesile oluyor.
Günümüzde bilinen isimlerden İskender Pala, Mehmet Şevket Eygi, Y. Bülent Bakiler, Murat Bardakçı, Salih Mirzabeyoğlu, Mustafa Armağan, Ahmet Bican Ercilasun, Oktay Sinanoğlu, Bozkurt Güvenç, Kadir Mısıroğlu gibi çok farklı kişilerin yazılarını bir arada okumak ufkumuzu genişleteceği ve Türkçe gibi büyük bir dil dâvasını daha güçlü kavramamıza yardımcı olacağı kanaatindeyim.
Bütün yazıların altında yazıların yayınlandığı mevkute ve tarihleri dipnot olarak belirtilmiş ve kitabın sonunda bütün yazarların özgeçmişine yer verilmiş. Ayrıca fihrist yapılmış ki, okuyan kısa yoldan öğrenmek istediğine ulaşabiliyor.