Yapılan görüşmede, ekonomi ve sektörel konulara dair görüş alışverişi yapıldı. Burada, ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti dile getiren Zabun, Kahramanmaraş’ta metal mutfak gereçleri sektörünün ekonomiye çok önemli katkılarının olduğunu belirtti.
“METAL MUTFAK GEREÇLERİNDE ÇOK GÜÇLÜ BİR YAPIYA SAHİBİZ”
Kahramanmaraş ekonomisine dair bilgiler veren Zabun, metal mutfak gereçlerinde kentin çok güçlü bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Zabun, şöyle konuştu: “Tekstilde, özellikle pamuk ipliğinde, dokuma ve örmede, metal mutfak gereçlerinde şehrimiz çok güçlü. Denimde bir numarayız. İki büyük çimento ve iki büyük kağıt fabrikamız var. Kadın ayakkabılarında, önemli markalarla çalışıyoruz. Kuyumculukta geçmişten gelen bir yapı var. 650 kuyumcumuz var. Özellikle 22 ayarda İstanbul’dan sonra ikinci sıradadır. Gıdada dondurmamız dünya çapında ün kazandı. Şu anda ‘Maraş Dondurması’nın coğrafi işaretini alıyoruz.”
“EVSİD’İN ÇALIŞMALARINI TAKDİRLE VE DİKKATLE İZLİYORUZ”
Kentte metal mutfak eşyaları sektöründe üretim yapan tesislerin ihracatının son bir yılda %35 gelişme kaydederek 98 milyon dolardan 132 milyon dolara ulaştığının altını çizen Zabun şöyle devam etti: “Kahramanmaraş 17 milyar liralık ekonomisiyle dev bir sanayi şehri. Metal mutfak gereçleri sektörümüz tekstilden sonra en büyük üretim ve ihracat alanımız. Bu yıl 132 milyon dolara ulaşan ihracatıyla, şehrimizde 10 bin kişiye sağladığı iş imkanı ile sektör bizim gurur kaynağımız. Birçok şirketimizin üretim kalitesi artık dünya standartlarına erişmiş durumda. Birçoğu da EVSİD’e kayıtlı. Sektörün küresel ölçekte başarılara imza atması adına EVSİD’in çalışmalarını takdir ve dikkatle izliyoruz.”
“TÜRK EV VE MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜNÜN EN GÜÇLÜ SESİYİZ”
EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Burak Önder, Kahramanmaraş’ın ekonomik çizgisini ilgiyle takip ettiklerini belirterek, EVSİD’in çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Sektördeki tüm üreticilerin çatı kuruluşu olma yolunda ilerleyerek kısa zamanda üye sayısını artırdıklarını vurgulayan Önder, EVSİD’in homojen yapısıyla ve tüm üyeleriyle, örgütlü bir şekilde gerek yurt içinde gerek ise yurt dışında birçok faaliyet gerçekleştirerek "Türk Ev ve Mutfak Eşyaları Sektörü" nün sesini en güçlü tonda duyurmaya çalıştıklarını söyledi.
“2,5 YILDA ÇOK MESAFE ALDIK”
Önder şöyle devam etti: “Metal, plastik, porselen, cam ve ahşap alanlarında tamamen üreticilere yönelik olarak hizmetler veriyor ve faaliyetler yürütüyoruz. Kuruluşumuzdan iki buçuk yıl geçmesine rağmen, çok önemli mesafeler alındı. On dört ülkeye organizasyonlar yaptık. Ur-Ge projemizin birini bitirdik. Şu an yenisine başlıyoruz. Ekonomi Bakanlığı bu projelere çok önem veriyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Kahramanmaraş’a yabancı heyet getirme noktasında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yapmak istiyoruz. Kahramanmaraş, çok başarılı bir şehir. Daha fazlasını hak ediyor. Derin bir üretim yapısı var. Bu derinliği ortaya çıkarmak gerek.”
Ziyarette, KMTSO Genel Sekreteri M. Akif Pakdil, EVSİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzhan Durmuş, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dinçer ve Kemal Albayrak, Denetim Kurulu Üyesi Beyhan Baycar, EVSİD Üyesi Erdal Sayoğlu ve Metal Mutfak Eşyaları Komite Başkanı Sedat Tekinşen ile Genel Sekreter İrem Uzunöz ve Danışman Metin Çobanlıoğlu da hazır bulundu.
EVSİD, Türkiye’de yerleşik, üretici özelliği taşıyan ve mutfak-ev eşyaları sektöründe faaliyet gösteren firmaları bir araya getirmek ve bu sektörün gelişmesi; Türk ürünlerinin daha fazla tercih edilmesi ve yeni markalarla dünya vitrininde daha fazla yer alması amacıyla kurulmuş, 14’ü Kahramanmaraş firması olmak üzere 148 üyesi bulunan sektörel bir sivil toplum kuruluşu.