Ev sahibi olmak isteyenler tarafından uzun süredir beklenen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da daha önce müjdesini verdiği 50 bin TOKİ konutu ile ilgili detaylar belli oldu.
50 BİN KONUT İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ
Başvuru sürecinin 6 Mart’ta başladığı sosyal konut projesinde son başvuru tarihi ise 19 Nisan olarak belirlendi.
TAKSİT MİKTARI
Peşinat miktarının yüzde 10’dan başladığı TOKİ’nin 50 bin sosyal konut projesinde 240 aya varan vade imkanı bulunuyor.
50 BİN SOSYAL KONUT HANGİ İLLERDE YAPILACAK
TOKİ tarafından hayata geçirilecek olan 50 bin konut projesinin hangi illerde yapılacağı merak ediliyor. 50 bin sosyal konutun 6 bin 300 adeti İstanbul’da inşa edilecek.
2 bin 934 tanesi Ankara’da, 2 bin 500 tanesi İzmir’de, 2 bin 200 tanesinin ise Adana’da yapılacak.
FİYATLAR NASIL OLACAK?
TOKİ sosyal konut projesinde peşinat miktarı yüzde 10 ile başlayıp, yüzde 12 ve yüzde 15 olarak devam edecek.
Fiyatları 116 bin lira 399 bin lira arasında değişecek bu konutlardan alt gelir grubuna yönelik olanların taksitleri 388 liradan başlayacak ve ödeme süresi 20 yıl olacak.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Ev sahibi olmak isteyen milyonlarca yurttaş TOKİ’nin 50 bin konutluk projesi ile büyük bir heyecan yaşadı. Peki TOKİ’ye kimler başvurabilir?
Öncelikle başvuru yapabilmeniz için o il sınırları içerisinde bir yıldır ikamet ediyor olmanız gerekiyor. 2+1 konutlara başvurmak için 25 yaşını, 3+1 için de 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
GELİR DURUMU
2+1 konutlar için en fazla 4 bin 500 lira gelire sahip olmak gerekli. İstanbul için ise 4 bin 800 lira kazancınız olması gerekiyor.3+1 konutlarda gelir şartı aranmıyor.
KONUT PROJELERİNİN ÖZELLİKLERİ
TOKİ'nin 50 bin konutluk projesinde binaların yatay mimari ile inşa edileceği açıklandı.
TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI
Alt gelir grubu ve emekli başvuru şartları
Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;
T.C. vatandaşı olması,
Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.500 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 4.500 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 4.800 TL olarak uygulanmaktadır.),
Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması, gerekmektedir.
Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;
1. Kategori olan"Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin" ,
2. Kategori olan"En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın"
3. Kategori olan "Emekli Vatandaşlar"ın
4. Kategori olan "Diğer alıcı adaylarının"
başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecektir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Başvuru sahipleri,
Kimlik Fotokopisi,
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları "Hak Sahipliği Belgesi"
Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlıkheyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair),
Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı, İbraz edeceklerdir.