Esnafların bütün sorunlarına hakim olduklarını söyleyen Çil, Teknik Makine ve Sanatkarları Esnaf Odası olarak esnafların sorun çözümleri için büyük mücadeleler ettiğini vurguladı.
Kahramanmaraş’ın en büyük 3 odasından bir tanesi olduklarını belirten Çil, mahalle muhtarı gibi çalıştıklarını ve yeri geldiğinde elektrik, yol, su gibi sorunlarla birebir ilgilendiklerini söyledi. Çil; “Teknik Makine ve Sanatkarları Esnaf Odası Kahramanmaraş’ın 3 Büyük odasından biri olarak 1400’ü aktif olmak üzere toplamda 1750 esnafın kayıtlı olduğu bir odadır. Kayıtlı üyelerimizin çok büyük çoğunluğu Kahramanmaraş sanayi sitesinin içinde faaliyet göstermektedir. Odamızın üyelere verdiği hizmetler arasında; Esnaflarımızın basit usuldeki fiş ve fatura teminlerini ve esnaflık belgelerini düzenliyoruz. Sanayi içerisindeki olumsuzlukları, esnafların bize bildirdikleri sorunları gerekli kurumlara bildiriyor gerekli takipleri yapıyoruz. Odaya kayıtlı esnafımızın yüzde 60’ı sanayi sitesi içerisinde olduğundan dolayı adeta mahalle muhtarı gibi görev yapıyoruz. Yeri geliyor bireysel sorunlarla ilgileniyor, yeri geliyor Sanayimizdeki yol, elektrik ve su gibi sorunların çözümü için mücadele ediyoruz. Bölgedeki sıkıntıları dile getirip takibini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
ESNAF ALTYAPIDAN ŞİKAYETÇİ, BAŞVURULARIMIZI YAPTIK
Esnafların altyapı konusunda şikayetçi olduklarını ve bu sorunun çözümü için gerekli müracaatları yaptıklarını söyleyen Çil; “Esnaflarımızın en çok şikâyetçi olduğu konulardan bir tanesi altyapı. Bu konu ile ilgili göreve geldikten sonra her yıl 9. 10. ay gibi KASKİ’ye müracaatta bulunduk. Kış aylarının gelmesiyle birlikte mazgalların tıkanması nedeni ile dükkânları su bastığını esnaflarımızın mağdur olduğunu dile getirerek mazgalların temizlenmesi bakımlarının yapılması talebinde bulunduk. Bütün başvurularımızı kayıtlı bir şekilde yaptık” dedi.
Hurda ve sahipsiz araçlar sorununa da açıklamalarında yer veren Muzaffer Çil; “Esnaflarımızın diğer bir şikayetçi olduğu konu hurda ve sahipsiz araçlar. Bunun ile ilgili Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne resmi olarak başvurularımızı yaptık. Biz bütün müracaatlarımızı resmi yapıyoruz. Yaptığımız müracaatlarda özellikle belirttiğimiz konu sorunun çözümü esnasında esnafımızı da zor durumda bırakmayacak şekilde uygulanmasını istiyoruz. Diğer bir şikayet konusu ise hurda araçlarla da kaynaklı olan otopark sorunu, Bu durumun çözümü kısa vadede biraz zor, sebebi ise; esnafımızın çok, işyerlerinin az olmasından kaynaklanıyor. Bir işyerinin içerisinde 3 tane vergi levhası var. Bir işyerinde 3 farklı sektör iş yaparsa, o dükkana 3 araba geliyor ve mevcut alan yetersiz kalıyor. Bugünkü gözüken çözüm ise; Kahramanmaraş Küçük sanayi sitesi Kooperatifinin Başkanlığında yürütülen projenin hayata geçmesiyle olur. konuyla ilgili kooperatif'in başkan ve yönetimi gayretli bir çalışma yürütüyor. Ama ekonomik olumsuzluklardan dolayı işlerde aksamalar oluyor. Kısa vadede aşılması temennimizdir” sözlerini vurguladı.
DİĞER ŞİKAYET KONUSU; TOPLU TAŞIMA YETERSİZ
Sanayiye olan toplu taşıma yetersizliğine karşı gerekli girişimleri yaptıklarını belirten Çil, dolmuş sistemi var iken vatandaşın ve esnafın bu kadar mağdur olmadığını söyledi. Çil; “Şikayet edilen diğer bir konu ise; Sanayimize toplu taşıma araçlarının yetersiz olduğu konusunda. Yeni hatlar açılması ile ilçelerimizden ve köylerimizden gelen vatandaşlarımız için büyük kolaylık olacak. Aynı zamanda esnaflarımıza da büyük katkı olacaktır. Bu konuda yetkililerimizin bir an önce çözüm üretmesi gerekiyor. Otogardan sanayimize otobüs yok. Daha önce dolmuşlar var iken sanayimizin bu kadar sıkıntısı yoktu. Otogardan sanayimize gelmek isteyen vatandaşlarımızın yerine göre 3 otobüs yapması gerekiyor. Gerekli mecralara müracaatlarımızı yaptık. Sıkı takiplerimizi sürdüreceğiz ve bu mağduriyeti bir an önce çözüme kavuşturacağız” sözlerini ekledi.
ÖNCEDEN YAMA, ŞİMDİ KAPLAMA YAPILIYOR
Asfalt konusunda yaptıkları başvuruları ve aldıkları sonuçları da değerlendiren Çil; “Belediyelerimize asfalt konusunda başvurduğumuz zaman sadece yama yapıyorlar. Yaklaşık 4 yıl önce Dulkadiroğlu Belediyemiz kaplama yaptı. Bu kaplamadan insanlar memnun. Sanayi kurulduğunda esnaflarımızın arka bahçeleri vardı. Zamanla sanayinin yetersiz kalmasından dolayı bu esnaflar bahçelerini de dükkanın içerisine kattı. Dükkânların pis ve temiz su tesisatlarında da oynamalar olduğundan dolayı asfaltlarda işlemler yapıldı. Bu konu ile ilgili Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Sayın Necati Okay Bey ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu hafta itibari ile sanayi içerisindeki bazı bölgelerde çalışmalara başlandı. Temennimiz ekonomik olumsuzlukların aşılması ile birlikte bu gibi teknik sorunlarımızın da aşılmasıdır” dedi.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ SORUNLARIMIZ ARASINDA
Özellikle kış dönemlerindeki elektrik kesintileri ile ilgili çözüm yolu aradıklarını belirten Çil, bu konuda dağıtım şirketinden isteklerini dile getirdi. Çil; “Önemli konulardan bir tanesi ise; Bazı dönemlerde yaşadığımız elektrik kesintileri ile ilgili konuyla ilgili kuruma trafoların güçlendirilmesi adına gerekli müracaatımızı yaptık, beklentimiz dağıtım şirketinin yatırım sıralamasında öncelikleri arasına alması” sözlerine yer verdi.
KİRALAR YÜKSEK, MALİYETLER ESNAFI ZORLUYOR
Dükkan kiralarının yüksek olduğunu belirten Çil, sigorta ve Bağ-Kur maliyetlerinin de işin içine girmesiyle esnafın çok zor durumda kaldığını söyledi. Muzaffer Çil, şunları söyledi; “Sanayimizde kiraların yüksek olduğu doğru. İşyerlerinin az olmasından dolayı herkes istediği gibi kira istiyor. Buradan dükkan sahiplerine sesleniyorum; Biz dükkan kirası öderken babamızdan kalan evi satmayacağız. Dükkan kiraları aşırı maliyetli ekonomik dengeler göz önüne alınarak bedeller istenmeli düşüncesindeyiz. Sanayi esnafları olarak bizim önemli bir sorunumuzda; Halk arasında bir söz var; ‘sanayide kazık atıyorlar’ diye Sigorta ve Bağ-Kur maliyetleri ortada, Dükkan kiraları da bunun üstüne eklenince esnaf bunu işçiliğine yansıtmak zorunda. Haliyle vatandaş da yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kalacak.Hükümetten beklentimiz; 50-100 işçi çalıştıran işveren ile 2-3 işçi çalıştıran esnafın işçi sigorta bedelleri aynı bu yükün hafifletilmesi lazım aynı zamanda Esnafın Bağ-Kur yükünün alınması lazım. Bir sebeple çalıştırdığımız işçi maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Esnaf işin içinden çıkamaz hale geldi”
DÜKKANLAR İLE BİZİM BAĞLANTIMIZ YOK
Sanayinin yeni klısmında yapılan dükkanlar ile bağlantıları olmadığını belirten Çil, açıklamalarına şöyle devam etti; “Sanayinin üst tarafında TEKNİK MAKİNA KOOPERATİFİ’nin yapmış olduğu dükkanlar ile odamızın hiçbir bağlantısı yoktur. Biz Esnaf Odasıyız, Dükkanların ne durumda olduğu hakkında da hiçbir bilgimiz yok. Son olarak; Biz teknik makina odası olarak esnaflarımıza daha iyi hizmet vermek adına, odanın binasını yeni yerine taşıdık, hedeflerimizde hizmet kalitesini daha iyi yerlere getirmek var, gelen misafirlerimizi daha rahat ağırlıyoruz, esnaflarımızla daha iyi hizmet veriyoruz. Şehir siyasetçilerinin ziyaretlerinde sorunlarımızı anlatıyor. Sonuç odaklı çalışmalar yapıyoruz. Daha nezih bir ortamda hizmet vermenin memnuniyetini yaşıyoruz. Burada önemli bir proje içindeyiz belediyeler bu zamana kadar bina projelerinde ev projeleri ile şehir halkının karşısına çıktılar. Bizde istiyoruz ki; 70-80 metrekarelik dükkanlar yapılsın bugüne kadar kirada olan 150 kadar esnafımızdan talep topladık ve talep toplamaya devam ediyoruz. Ağır kiralar altında ezilen küçük dükkan ihtiyacı olan esnafımızın dükkan sahibi olması istiyoruz. Hedeflediğimiz sayıya ulaştığımızda gerekli müracaatları yapacağız”