Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğindeki Türkiye son 15 yılda devrim niteliğinde reformlara imza attı. Devlet üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulması, Kürtçe propaganda yasağının kaldırılması, Alevi çalıştaylarının yapılması, başörtüsü yasağının son bulması ve daha birçok adım Erdoğan döneminde atıldı.
Sömürgeci haçlılar ve CHP zihniyeti tarafından diktatör olmakla suçlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde ülkemiz, özgürlükler alanında büyük reformlara imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetleri, askeri ve bürokratik vesayetle mücadele, sivilleşme, demokratikleşme vizyonu çerçevesinde de önemli demokratik atılımlar gerçekleştirdi. Vesayet döneminde düşünülmesi dahi yasak olan ve insan onurunu zedeleyen nice yasaklar, Erdoğan önderliğinde tek tek sona erdirildi.
KÜRT MESELESİNDE EN CİDDİ ADIMLARI ATTI
Kemalist sistemin ötekileştirdiği ve adeta devlete düşman hale getirmek için uğraştığı Kürt vatandaşlarımızın sorunları hakkında da en ciddi adımlar Erdoğan döneminde atıldı. Kürt kardeşlerimizin dillerini rahatça konuşması için her türlü imkan seferber edildi. Kürtçe propaganda yasağı kaldırıldı. Cezaevlerinde Kürtçe konuşma yasağına son verildi. TRT Kürdi ve Radyo 6 (Şeş) kuruldu. Özel TV’lere izin verildi. Kürtçe isim vermenin önündeki yasal engeller kaldırıldı. Üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri kuruldu. Ortaokullarda Kürtçe’nin Zazaca ve Kırmançi lehçelerinin seçmeli ders olarak okutulması kararı alındı. “q, x, w” harflerinin kullanımı serbest bırakıldı. Mahkemelerde Kürtçe tercüman bulundurma zorunluluğu getirildi. Düşünce ve fikir özgürlüğünün önündeki engeller de bu dönemde kaldırıldı. Vesayet sisteminin söyleminin dışında bir fikir üretenin kafasında Demokles’in kılıcı gibi sallanan Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) kaldırıldı. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301 ve 302’nci maddeleri değiştirildi. Hristiyan milletvekillerinin ayin yapmaları için pazar günü TBMM’de bütün komisyonların 10:30 ile 12:00 arası çalışmalara ara vermeleri kararlaştırıldı.
ALEVİLERİN SORUNLARI ÜZERİNE EĞİLDİ
Türkiye’de ilk defa olarak, dönemin Başbakanı Erdoğan, Alevilerin Muharrem orucu iftarına katıldı. Yine ilk defa Alevi Çalıştayı düzenlendi. 2002 yılından önce 106 olan cemevi sayısı Erdoğan döneminde 300’ün üzerine çıktı. 1937 yılında Dersim’de yaşananlardan dolayı, 2011’de Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan özür diledi. Alevi-Bektaşi geleneğinin klasikleri Türkçe’ye çevrildi. Nevşehir Üniversitesi’nin adı Hacı Bektaş Üniversitesi olarak değiştirildi. Bazı üniversitelerde Alevi Araştırma Merkezleri kuruldu. Alevilik konusu müfredata girdi. Muharrem ayında TRT’de özel yayınlar gerçekleştirildi.
AZINLIKLARIN SORUNLARINI ÇÖZÜME KAVUŞTURDU
Azınlıklar konusundaki problemlerde Erdoğan tarafından başlatılan reformlarla çözüme kavuşturuldu. 90 yıl aradan sonra Sümela Manastırı’nda ilk ayin gerçekleştirildi. Van’daki Surp Haç Kilisesi’nde 1915’ten bu yana ilk ayin yapıldı. Avrupa’nın en büyük sinagogu olan Edirne Merkez Havra yeniden ibadete açıldı. Azınlık vakıflarının malları iade edildi. Gökçeada Özel Rum Ortaokulu ve Lisesi 40 yıl sonra tekrar açıldı. İlk defa Süryani anaokulu açıldı. MEB tarafından Ermenice ders kitapları hazırlanarak Ermeni okullarına ücretsiz dağıtıldı. Azınlık okullarına ilk kez maddi yardım yapıldı. 2015 genel seçimlerinde Ermeni ve Süryani vekiller meclise girdi.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALDIRILDI
Müslümanların kendi devletlerinde parya muamelesi görmesine neden olan başörtüsü yasağı, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kaldırıldı. Bu çağ dışı yasağın izleri silindi. Başörtülü öğrencilerin üniversitelerde eğitimlerine devam etmesi sağlandı. 28 Şubat döneminde mağdur edilenlere hakları geri verildi. Askeri okullara dahi başörtüsüyle girmenin önü açıldı.