KİPAŞ holding bünyesinde faaliyet gösteren Hanbey Tarım Yöneticisi ve geleceğin genç işadamı Enes İpek, Hanbey tarımı anlattı. Tarımın geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan İpek, “kendimize hedef koymadık, dünden daha iyi olmaya çalışıyoruz. Kendimizle yarışıyoruz” dedi.
İlk olarak geçmişinden bahseden İpek, “5 yaşında İstanbul’a taşındık. Eğitim Öğretimimi İstanbul’da tamamladım. Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra Dayım Hanefi Öksüz Bey beni Kahramanmaraş’a davet etti. Burada tarım sektöründe gelişmenin olduğunu ve büyümesi gerektiğini söyledi. Aile işi olduğu için ayrıca tarıma da ilgi duyduğum için kabul ettim ve Kahramanmaraş’a geldim” dedi.
Tarım sektöründe yaşadığı zorlukları anlatan İpek, “Buraya geldiğimde tarım sektörü yabancı geldi. İşleyişi kavramam 2 buçuk yıl sürdü. Sonradan fark ettim ki tarım sektörü makineleşme ile paralel giden bir sektörmüş. Burada elde ettiğim bilgi ve birikimi bölümümle birleştirdim. Yenilikleri takip edip daha verimli bir tarımcılık yapmak istiyoruz” diye konuştu.
“TARIM DEYİNCE HANEFİ ÖKSÜZ”
İş adamı Hanefi Öksüz’ün tarıma verdiği değeri anlatan İpek, “Hanefi Öksüz deyince yenilerin aklına KİPAŞ eskilerin aklına direk çiftçilik gelir. 40 yılı aşkın süredir tarımla uğraşıyor. Ne kadar sanayiye yönelirse yöneldi tarımı bırakmadı. Tarımdaki eksikliği fark edip Kahramanmaraş’ta tarım sektörünü geliştirmek istedi” şeklinde konuştu.
“TECRÜBE VE DİNAMİZM”
Başarılarının sırrına değinen İpek, “Başarımızın sırrı tecrübe ile dinamizmin birleşmesidir. Dinamiğiz ama tecrübeden vazgeçmiyoruz. Benim asıl mesleği mekatronik mühendisliğidir. Aile şirketi olunca buraya işin başına geçmeye geldim. İlk önce tarımı öğrendim. Tarım olgusunu kavradım. Bu olguyu makine ile birleştirerek sistemimizi modern tarım üzerine kurduk. Kahramanmaraş’taki ilk tarım yeniliklerinden bazılarını bizler yaparak Kahramanmaraş tarımına kazandırdık” dedi.
“KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ”
Hanbey Tarım olarak hedeflerinin neler olduğunu kaydeden İpek, “Genç nesil tarımla çok ilgilenmiyor. Genç çiftçi bulamıyoruz. Çünkü tarım sektörü az kazandırıyor. Genç nesil hızlı kazanmaya yöneliyor. Zahmet olmasının da bunda etkisi var. Riskli bir sektördür. Dünya piyasası etkiliyor. Gençlerimizin elinden tutup onlara tarımda ivme kazandırmamız gerekiyor. Şirket olarak hedefimiz kendimizi daha da iler taşımaktır. Kendimizle yarışıyoruz, belirli bir hedefimiz yok dünden iyi olmaya çalışıyoruz” dedi.
Ürün çeşitliliği hakkında bilgi veren İpek, “Mısır, Pamuk, Soya, buğday gibi Ağırlıklı olarak sanayi bitkileri üretiyoruz. Meyve bahçelerimizde kiraz, erik, armut üretiyoruz. 400 dönümlük üzüm bağımız var. Rusya ve Arabistan’a ihraç ettik. 30 dönüm kadar bir miktar ayırarak Kahramanmaraş’ın Maraş Sarısı Çeltiği üretimi yapıyoruz. Maraş serasından bir gelirimiz olmuyor, bunu hobi olarak yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“MİLLETİMİZE BAĞLIYIZ”
KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz’ün Türkiye’ye yatırım yapmaya özen gösterdiğini kaydeden İpek: “Milletimize bağlı bir şirketiz. Hanefi Öksüz bütün yatırımlarını içeriye yapmıştır. Kendisi de Maraş Sarısının yok olmasını istemediği için korumak adına böyle bir çalışma yapıyor. Maraş sarısının tadı diğer pirinçlere göre lezzettir. Küçük boyutludur ama su koyulduğunda baldo pirince yakın olmak kaydıyla büyüyor. İlerleyen dönemlerde Maraş sarısı çeltiği üretimini artırmak isteriz” diye konuştu.
Sulama sistemleri hakkında bilgi veren genç işadamı, “Sulama sistemi olarak damlama sulama ile başladık. Sonraki yıllarda çeltiği ot bürümeye başladığı için verim alamadık. Eski usulü ekim tarzını kullanarak belirli tavalara belirli miktarda pirinç ekimi yaptık. Tava ekimi şeklinde üretiyoruz. Kuraklık Bütün çiftçileri etkiledi. Kahramanmaraş’ın henüz bir kısmı kanal ile sulanıyor. Tamamlanmadığı için sadece bu bölgedeki arazilerimiz sulanıyor. Buğdayda özellikle kanal ile sulama yapmayan çiftçiler zarar etti” ifadelerini kullandı.
HEDEFİMİZ TÜRKİYE DEĞİL DÜNYA!
Hanbey Tarım’ın hedefinin dünya piyasası olduğunu vurgulayan İpek, “KİPAŞ Holding, kurulurken yenilikçi bir düşünceyle Türkiye’de en modern tekstil makinesini aldı. Modernizm’i esas aldığımız için diğer firmalardan sıyrılıp bu günlere geldik. Bu sayede Kahramanmaraş’ta lider konuma geldik. Bu liderliği, enerji ve tarım sektöründe de geliştirmeye çalışıyoruz. Amerika’da sadece 5 şirketin cirosu, 200 milyar doları aşıyor. Bizim hedefimiz şuanda 1 milyar dolar. Dünyadaki konumumuz bu şekilde ama Türkiye’de iyi konumdayız. Lakin hedefimiz dünya olmalı ki her zaman daha iyi konumda olalım” sözlerini kaydetti.
“KRİZE KARŞI B PLANI”
İhraç edilen ürünlerden bahseden İpek, “Üzüm ve domatesi yurtdışına ihraç etmek çok zor, çünkü iyi muhafaza edilmesi gerekiyor. Kim bize para kazandıracaksa ona göre hareket ediyoruz. İç piyasa bize daha fazla kazandırıyor. İlla ihracat yapmak gerekmiyor. Avrupa ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan kriz bizi olumlu etkiledi. Temmuzun sonuna doğru belli olacak ki krizin bizi etkilememesini ümit ediyoruz. Rusya krizinin bizi etkilememesi için B planı üretiyoruz. İnsanoğlu bu dünyaya öğrenmek için gelmiştir. Yaş kaç olursa olsun öğrenilmeli ve herkes kendini geliştirmelidir” diye konuştu.