Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan ayı boyunca düzenlediği “İftar Vakti” son programına konuk olan KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Abdussamed Söyler, "Nasıl Ramazan ayında Allah'ın emir ve yasaklarına uyarak oruç tuttuktan sonra bayrama erişiyorsak, ömrümüzün geri kalanında da aynı şekilde Allah'ın emir ve yasaklara uyarak ahirette de bayrama erişiriz" dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi "İftar Vakti" programları son canlı yayınını gerçekleştirdi. Sunuculuğunu Mehmet Yaşar'ın yaptığı programın konuğu KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Abdussamed Söyler oldu. Tarihi Maraş Kalesi'nde gerçekleştirilen program Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda ‘Hafızlar İlahi Korosu’ okunan ilahi ve kasidelerle musiki ziyafeti yaşattı. Kahramanmaraş’ta Ramazan ayında geleneksel olarak okunan “Elveda Ey Şehr-i Ramazan” kasidesini okuyan koro performanslarıyla göz doldurdu. Abdussamed Söyler'in okuduğu hatim duası ile tamamlanan programda Ramazan ayının ehemmiyeti, bayramlarda yapılan ibadetler ve Ramazan ayında kazanılan alışkanlıkların hayatımızın tamamına sirayet etmesi gibi pek çok konuya değinildi.
RAMAZAN BİR MEKTEPTİR
Düzenlenen programda konuşan Abdussamed Söyler, “Pandemi dolayısıyla bu yıl teravih namazlarını kılamadık. Bundan dolayı Ramazan iklimine çok fazla intibak edemedik. Yine aynı şekilde pandemiden önce iftarlarımızı hep beraber yapardık. Ancak bu yıl bundan da mahrum kaldık. Her ne kadar bunlardan mahrum kalsak da yine Ramazan iklimi bir ay boyunca hepimize sarıp sarmaladı. Peygamber efendimiz Ramazan ayıyla ilgili, 'Eğer siz Ramazan ayının kıymetini bilseydiniz senenin bütün aylarının Ramazan olmasını isterdiniz' buyurmuştur. Yine peygamber efendimiz Ramazan ayında tutulan orucun önemine ilişkin, 'Bir insan sebepsiz yere Ramazan ayında bir gün oruç yemişse senenin bütün günlerini oruçlu geçirse yine o Ramazan'ın bir güne denk gelmez' buyurmuştur. Ramazan Müslümanlar için mekteptir. Ramazan ayının bizlere kazandırdığı en büyük şeylerden bir tanesi de takvadır. Ayet-i Kerime’de oruca ilişkin, 'Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizleri de farz kılınmıştır. Umulur ki takvaya eresiniz' buyrulmuştur. Oruç bizleri sadece haramlardan değil yeme, içme gibi helallerden de uzak tutar. Takvanın ön plana çıktığı en önemli ibadetlerden bir tanesi de oruçtur. Oruç bizlere Allah'ın emir ve yasaklarını yerine getirme hassasiyeti kazandırır. Bizler Ramazan ayında kazandığımız hassasiyetlerimizi Ramazan ayından sonra da devam ettirmeliyiz. Nasıl Ramazan ayında Allah'ın emir ve yasaklarına uyarak oruç tuttuktan sonra bayrama erişiyorsak ömrümüzün geri kalanında da aynı şekilde Allah'ın emir ve yasaklara uyarak ahirette de bayrama erişiriz” dedi.
BAYRAMLAR İBADET GÜNLERİDİR
Abdussamed Söyler konuşmasının devamında, “Hicret'in ikinci yılından itibaren hem Ramazan hem de Kurban Bayramı kutlanarak günümüze kadar gelmiştir. Bayramda yapılabilecek en güzel şeylerden bir tanesi dargınları barıştırmaktır. Dinimiz bu hususa çok önem veriyor. Ayet-i Kerime'de, 'Müminler ancak kardeştirler' buyrulmuştur. Peygamber efendimiz, 'Bir müminin diğer bir mümine 3 günden fazla küs kalması doğru değildir' buyurmuştur. Yine bayram günleri mezar ziyareti çok önemlidir. Bayram günleri çocukları sevindirmek gerekir. Ayrıca aileyle, yakın ve uzak akrabayla, komşularımızla bayramlaşmak bayramın en temel öğelerindendir. Pandemi döneminde evlerine gidip bayramlaşmamız çok mümkün olmasa da en azından telefon açarak bayramlaşmamız gerekir. Her ne kadar pandemi döneminde olsak da kurallara uyarak adetlerimizi yerine getirmeliyiz. Bayram günleri dua ve tövbe etmeye devam etmeliyiz. Yine bayram günleri yetimleri sevindirmeyi ihmal etmemeliyiz” ifadelerine yer verdi.
RAMAZAN BİTTİ DİYE KULLUK BİTMİYOR
Öğr. Gör. Abdussamed Söyler konuşmasını, “Peygamber efendimiz, 'Kim Ramazan'ı tamamlayıp Ramazan'dan sonra da 6 gün oruç tutarsa senin tüm günlerini oruçlu geçirmiş gibi olur' buyurmuştur. Yani Ramazan ve Şevval orucu tüm senemizde mayalayıp ibadet iklimine dönüştürüyor. Şunu unutmamamız lazım Ramazan bitti diye kulluk bitmiyor. Yani Ramazan ayında kazandığımız alışkanlıklarımızı Ramazan'dan sonra da devam ettirmeliyiz. Özellikle Ramazan ayında kazandığımız namaz ve Kur'an ibadetlerini bırakmamalıyız. Peygamber efendimiz, 'Namazsız dinde hayır yoktur' buyurmuştur. Nasıl yeme içmeden vazgeçmiyorsak namaz ve Kur'an ibadetinden de vazgeçmememiz gerekir. Namaz ve Kur'an ibadeti bizim manevi dünyamız için önem arz etmektedir. Allah’u Teala ayeti kerimede, 'Ölüm gelinceye kadar ibadet etmeye devam edin' buyurmuştur. Ramazan ayında çok güzel bir istikamet kazandık Ramazan'dan sonra da bu istikameti bozmamalıyız. Günah işlemeden geçirdiğimiz her gün bizim için bayramdır” cümleleriyle noktaladı.