2017/1 Sayılı valilik Genelgesi gereği, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesinin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlamaktır.
2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun, Ek-1 Maddesinin "c" bendinde "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerinin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir" ; Buna ilaveten; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 27 Aralık 2016 tarih ve 29931 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2017/1 noluTebliğ’nin, ‘I’ bendinde“Anız yakanlara her dekar için 42,44 tl idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır”.
Konu hakkında açıklama yapan Elbistan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan; Anız, biçilen ekinin tarlada kalan sapına verilen addır. Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır. Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar, bu yüzden çiftçilerimizin bu uygulamadan uzak durmaları gerektiğini ifade etti.